Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2014, 11:31

Скасування ввізного мита на електромобілі зробить їх доступнішими

Народний депутат України VII, VIII скликань

Нещодавно зареєстрував законопроекті № 4605, яким передбачається внесення змін до закону України «Про митний тариф України», а саме встановити на рівні 0% ставки ввізного мита на автомобілі з електричними двигунами, котрі імпортуються в Україну. На мою дум

Нещодавнозареєстрував законопроекті № 4605, яким передбачається внесення змін до законуУкраїни «Про митний тариф України», а саме встановити на рівні 0% ставкиввізного мита на автомобілі з електричними двигунами, котрі імпортуються вУкраїну. На мою думку, прийняття цього проекту закону стимулюватиме попит наелектромобілі.

Мене частозапитують - чому саме зараз, у такий складний для України період я вважаю задоцільне знизити ввізне мито на цей екзотичний вид транспорту? Дійсно, часзараз складний, але це не позбавляє нас потреби опікуватися розвиткомекологічно чистих інноваційних автомобільних технологій. Підтримка перспективнихекологічних і енергоефективних товарів і технологій має бути пріоритетомдержавної політики за будь-яких часів. Більше того: саме в цей революційний часнам необхідно терміново вживати всіх можливих заходів для енергозбереження і позбавленняенергозалежності від Російської Федерації.

Вважаю цейзаконопроект не тільки добрим починанням для автомобільного бізнесу, але йтурботою про сталий розвиток нашої країни, про долю майбутніх поколінь.Електричні автомобілі є нашим безумовним і невідворотним майбутнім, причомунайближчим майбутнім.

Не лише енергозбереженняє основною спонукою для розвитку електромобілів. На сьогоднішній день існує триголовні передумови для розвитку електротранспорту: необхідність знизитизабруднення атмосфери, більш ефективно використовувати невідновлювані природніресурси, а також інноваційний розвиток енергетики. Експерти вважають, щоелектромобілі в майбутньому замінять транспортні засоби, які працюють надвигунах внутрішнього згоряння. Електричні транспортні засоби, особливоавтобуси, допоможуть зменшити забруднення навколишнього середовища в містах ізнизити рівень шуму. Електромобілі мають високу екологічність через відсутністьнеобхідності застосування нафтового палива, антифризів, моторних мастил, атакож фільтрів для цих рідин.

Важливимфактором, який має заохочувати до зростання кількості електромобілів в Україні,є зменшення залежності від імпорту нафти та нафтопродуктів, більшість із якихзараз використовується в якості пального для транспорту.

Стосовно могобачення перспектив ринку електромобілів, зазначу, що сьогодні багато виробниківу всьому світі вкладають значні кошти в розробку електромобілів – і цьому,повторюся, сприяє неухильне зростання цін на нафтопродукти, необхідністьзменшення кількості шкідливих викидів від автотранспорту, а також розробкипристроїв зберігання енергії і технологій енергоспоживання.

Відповідно дофахових розрахунків, світовий ринок очікує стрімке збільшення кількостіелектромобілів: зі 138 тисяч у 2012 році до 1,8 млн авто у 2020 році. Схожа тенденціяобов’язково буде спостерігатися і в Україні.

У багатьохкраїнах світу за останні роки затверджені національні програми розвиткуелектротранспорту, котрі передбачають різноманітні методи стимулюваннявиробників і покупців електромобілів, зокрема через скасування ПДВ і мит.Наприклад, Росія, яка встановила нульову ставку ввізного мита на легковіелектромобілі, за підсумками 2013 року зайняла третє місце серед європейськихкраїн за рівнем реалізації електромобілів Mitsubishi i-MiEV. За цей період уРосії було продано більше ста електромобілів лише цієї моделі.

Державнапідтримка придбання електромобілів здійснюється більш ніж половиною країн ЄвропейськогоСоюзу - там стимулювання продажів електромобілів включає не тільки зниженнямитних зборів на імпорт, але й державні субсидії та премії на покупку, скасуваннятранспортних податків, вільний проїзд на платних дорогах тощо.

На жаль, подібноїпрограми в Україні ще немає – в нас взагалі відсутнє будь-яке державнестимулювання попиту на електромобілі. Саме тому вони поки що не надтопопулярні, у першу чергу - через високі ціни. Ринок електромобілів в Україніперебуває в зародковому стані - обсяги їх продажів у 2013 році вимірюютьсякількома десятками. Це дуже мало. В Україні ще не продано жодного електромобілямарки Tesla Model S, проте в п’ятимільйонній Норвегії їх купують 70 штук надень.

У той же час вУкраїні запроваджене повне мито на рівні 10% і преференційне мито 8% наввезення транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Саме це мито язапропонував скасувати. На мою думку, це не чинитиме помітного впливу нанадходження до Державного бюджету України, проте стимулюватиме попит на електромобілів нашій країні та розвиток інфраструктури для них.

Вважаю, щоскасування ввізного мита наблизить вартість електромобіля до вартостізвичайного автомобіля з двигуном внутрішнього згоряння і прискорить процесформування перспективного ринку автомобільного електротранспорту в Україні.

Встановленнянульових митних зборів для електромобілів - це лише перший крок до створеннясприятливіших умов для продавців і покупців електромобілів. Найближчим часомготуюся ініціювати розробку комплексу заходів державної підтримки електричногоавтомобільного транспорту.

Той, хтоцікавиться цінами, може самостійно ознайомитися з ними на інтернет-сайтахкупівлі-продажу автівок - там вже присутній чималий вибір електромобілів. Зазначу,що машини на електротязі останнім часом стали набагато дешевшими. Наприклад, електричнаверсія Daewoo Matiz - електроавтомобіль Selena EC-4 вартує в Україні приблизно13 тис. доларів.

Саме здешевлення,а не пропаганда екологічно чистих автомобілів, зробить їх більш затребуваними.Досвід Японії та Голландії, де зараз просто ажіотажний попит на електрокари,красномовно свідчить про це.

Проте сьогодні обсягипродажів електромобілів в Україні вкрай незначні: за моїми даними, в минуломуроці реалізовано всього близько ста таких машин. Розумію, що при нинішніх цінахна електрокари нульове мито не зробить ці машини набагато доступнішими дляспоживача. Радикальне зниження ціни на електроавтомобілі та значне збільшенняпопиту на них можливе тільки за активної державної підтримки.

Комплекс подібнихзаходів державної підтримки добре відомий на прикладі досвіду країн Європи, США,Китаю та Японії. Це не лише стимулювання виробництва та придбанняелектромобілів, а також створення привабливих  умов їх експлуатації. Нам потрібно узагальнитиміжнародний досвід і взяти з нього найбільш ефективні заходи, які можуть бутиреалізовані в Україні.

Останні записи