Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
23.03.2016, 16:45

Участь прокурора в розгляді скарги на постанову слідчого про закриття

Оскарження постанови слідчого про закриття кримінального провадження річ в адвокатській практиці поширена. Так само поширеною є і практика, коли разом зі слідчим або й без нього в судове засідання з’являються прокурори для того щоб відстояти рішення слідчо

Оскарження постанови слідчого прозакриття кримінального провадження річ в адвокатській практиці поширена. Таксамо поширеною є і практика, коли разом зі слідчим або й без нього в судовезасідання з’являються прокурори для того щоб відстояти рішення слідчого та недопустити його скасування. І в більшості випадків слідчі судді вважають цеприйнятним та допускають прокурорів до участі в розгляді. Але чи є така позиціяправильною?

Повноваженняпрокурора під час здійснення нагляду за додержанням законів під час проведеннядосудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовимрозслідуванням визначені частиною 2 статті 36 Кримінального процесуальногокодексу.

Пунктом7 зазначеної норми закону прокурор уповноважений лише на скасування незаконнихта необґрунтованих постанов слідчого.

Разомз тим, ні вказаною нормою, ні будь-якою іншою нормою кримінальногопроцесуального закону прокурор не уповноважений приймати участь в судовомузасіданні при розгляді слідчим суддею скарги на рішення слідчого про закриттякримінального провадження.

Отже,повноваження прокурора щодо постанов слідчого чітко визначені та обмежуютьсявиключно можливістю їх скасування.

Частиною3 статті 306 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що розглядскарг на рішення, дії чи бездіяльність під час досудового розслідуванняздійснюється за обов’язкової участі особи, яка подала скаргу, чи її захисника,представника та слідчого чи прокурора, рішення, дії чи бездіяльність якихоскаржується.

Наведенанорма закону ставить в залежність участь в розгляді скарги слідчого абопрокурора  від однієї обставини – відтого, ким таке рішення прийняте. Тобто, прокурор може брати участь в розглядіслідчим суддею скарги на рішення про закриття кримінального провадження лише втому випадку, якщо він сам приймав це рішення.

Підчас кримінального провадження суд, слідчий суддя, прокурор, керівник органудосудового розслідування, слідчий, інші службові особи органів державної владизобов’язані неухильно додержуватися вимог КонституціїУкраїни ,цього Кодексу, міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких наданаВерховною Радою України, вимог інших актів законодавства (частина 1 статті 9Кримінального процесуального кодексу України).

Відповіднодо частини 2 статті 19 Конституції України органи державної влади та органимісцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі,в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законамиУкраїни.

Отже,прокурор не має допускатись слідчим суддею до участі в розгляді скарги напостанову слідчого про закриття кримінального провадження.

Длятого, щоб усунути прокурора від розгляду я завжди завчасно  готую письмове заперечення. І це дає своїпозитивні результати, адже прокурор з суперника перетворюється на звичайногослухача в залі судових засідань.

Останні записи