Спрощення процедур реєстрації суб’єктів господарювання та реєстрації прав на нерухомість призвели до збільшення випадків рейдерського захоплення бізнесу та активів підприємства.

Рейдерство – це заволодіння майном або правами на управління юридичною особою проти волі власника. В світовій практиці є «білі» та «чорні» рейдери. Так «білі рейдери» створюють корпоративні конфлікти, але при захопленні бізнесу чи активів діють в межах чинного законодавства. «Чорні рейдери» (більш характерні для нашої країни) для отримання результату використовують незаконні методи: фізичне захоплення, підробку документів, реєстрацію бізнесу/активів на підставних осіб, підкуп реєстраторів/ силових структур/ нотаріусів/ суддів, фізичне усунення невигідних осіб.

Існують різні способи рейдерства:

  • купівля акцій з метою отримання блокуючого або контрольного пакету акцій (для акціонерних товариств)/ перереєстрація корпоративних прав на підставну особу на підставі підроблених документів (для товариств з обмеженою відповідальністю (далі – ТОВ)). Законодавець настільки спростив порядок реєстрації змін до складу учасників ТОВ, що на сьогоднішній день для реєстрації не потрібен ні статут, ні волевиявлення учасників на Загальних зборах – лише акт приймання-передачі частки в статутному капіталі. На підставі цього документу реєстратор проводить відповідні зміни у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – ЄДР). Підписи на акті засвідчуються у нотаріуса, проте акт оформляється не на нотаріальному бланку, нотаріус навіть не зберігає примірники таких документів.
  • проведення додаткової емісії акцій (спосіб поглинання акціонерного товариства)/ збільшення статутного капіталу (для ТОВ);
  • банкрутство (витратний метод рейдерства) – для його реалізації «скуповується» кредитна заборгованість підприємства з метою ініціювання процедури банкрутства, переоформлення активів та/або зменшення їх вартості чи вартості самого підприємства;
  • силове захоплення – залучення правоохоронних органів, інших силових структур з метою вилучення активів, зазвичай на підставі «фальсифікованого» судового рішення. На сьогодні запроваджено обов’язкову перевірку реєстратором судових рішень у загальнодоступному Єдиному державному реєстрі судових рішень. Проте як відомо, Єдиний державний реєстр судових рішень не відображає персональних даних, зазначаючи «ОСОБА-1», «АДРЕСА-1» тощо. Рейдери цим користуються і «підбирають» найбільш підходяще рішення суду, підставляють потрібні їм дані та підробляють судове рішення, після чого проводять перереєстрацію права власності та силове захоплення.
  • здійсненя контролю шляхом менеджменту - використовується у державних підприємствах, господарських товариствах, основним акціонером, яких є держава, реалізується шляхом підкупу, шантажу або погроз на адресу керівництва підприємства.
  • арешт рахунків – як спосіб блокування господарської діяльності та предмет торгу;
  • корпоративний шантаж, реприватизація, фіктивне банкрутство, корупція, тощо.

ЯК ЗАХИСТИТИ СВІЙ БІЗНЕС?

  • Доповність статут товариства «антирейдерськими положеннями». Врегулюйте механізм зміни складу власників зі всіма необхідними погодженнями та закріпіть ефективний механізм контролю за керівництвом при вчиненні операцій, що передбачають відчуження активів, залучення позик і кредитів, передачі майна в іпотеку /заставу.
  • Укладіть корпоративний договір, в якому передбачте можливі спірні ситуації, порядок їх вирішення, передбачте відповідальність за порушення корпоративного договору.
  • Чітко визначіть повноваження виконавчого органу, керівників підрозділів, порядок взаємодії, відповідальність, обов’язково підписуйте договори NDA (про нерозголошення конфіденційної інформації).
  • Диверсифікуйте активи, створюйте перехресне володіння, структуруйте бізнес так, щоб виробнича і торгівельна діяльність здійснювалася різними юридичними особами, проте була підконтрольна власнику бізнесу. Цінне нерухоме майно можна передати в іпотеку підконтрольним юридичним особам з метою додаткового захисту. При необхідності – формуйте «штучну» кредиторську заборгованість» та виводьте її на підконтрольні підприємства.
  • Зберігайте корпоративні документи, документи на цінні активи та документи, що можуть викликати інтерес у правоохоронних органів, не за місцезнаходженням підприємства. Це усуне ризик їх втрати у разі обшуку, виїмки чи незаконного проникнення у офіс підприємства. Рекомендуємо передати такі документи на зберігання адвокату, оскільки вони складатимуть «адвокатську таємницю», що посилить їх захист від незаконного вилучення.
  • Розробіть інструкції щодо дій під час перевірок контролюючими органами, проведення обшуків, проведіть інструктаж посадових осіб та інших працівників підприємства.
  • Проводьте перевірку контрагентів перед укладенням договорів – насамперед в ЄДР, в Єдиному державному реєстрі судових рішень та в Єдиному реєстрі боржників.
  • Здійснюйте постійний моніторинг інформації щодо підприємства та власного нерухомого майна, яка міститься в ЄДР, в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Для цього існує ряд безкоштовних сервісів, які дозволяють оперативно отримувати інформацію про те, які дії та які зміни відбуваються в цих реєстрах.

Перелік заходів не є вичерпним і повинен розроблятися індивідуально, виходячи із структури бізнесу на підставі проведеного юридичного, фінансового та кадрового аудиту. Укладіть договір з адвокатом – легше вжити попереджувальних заходів, чим «відвойовувати» своє майно «зареєстроване» за третьою особою.