Обшуки на підприємстві – завжди ймовірна ситуація. Проте, як показує практика, невірні дії юристів чи працівників компанії, в офісі якої проводять обшук, можуть тільки погіршити наслідки для компанії.

Що таке обшук та що він передбачає

За своєю суттю обшук – це слідча дія, яка є одним із найефективніших засобі збору доказів в рамках більшості кримінальних проваджень. Крім того, це доволі дієвий інструмент тиску правоохоронних органів на бізнес.

Варто зазначити, що обшук є достатньо екстремальним заходом, адже зазвичай він відбувається раптово, а методи його здійснення насичено підігріваються проведенням морально-психологічного тиску на співробітників та керівників бізнесу. До того ж, зазвичай обшуки проводять із залученням великої кількості правоохоронців.

Чинне законодавство України чітко регламентує проведення обшуків на підприємствах, а також процесуальні права і обов'язки його учасників. Метою обшуку може бути фіксація чи виявлення доказів про обставини вчинення кримінального правопорушення. В рамках такого заходу можуть відбуватися пошуки майна, яке було здобуте в результаті вчинення злочину чи знаряддя для його вчинення.

Чому варто співпрацювати

Якщо правоохоронні органи вже завітали до вас на підприємство з обшуком, з ними слід максимально співпрацювати. В іншому випадку наслідки можуть лише погіршитися і мова йде саме про наслідки для підприємства.

В моїй практиці був кейс, коли до клієнта в офіс завітали правоохоронці з обшуком. Слідчі вели себе досить лояльно, дочекались адвоката, обережно поводились з документами та технікою. Вилученню піддалися лише ті документи, які були вказані в ухвалі суду.

За погодженням з клієнтом, зі слідчими було знайдено компромісне рішення: ми надаємо всі паролі та доступи, і якщо в гаджетах та ноутбуках не буде знайдено підозрілої інформації, їх не будуть вилучати. Після огляду техніки так і відбулось- техніку не вилучали.

Проте в ході обшуку були виявлені непередбачувані «артефакти». В кабінеті генерального директора знайшли сейф, в якому виявили без перебільшення мішок з доларами. Ситуація була відразу обговорена з керівником компанії і слідчим були надані всі декларації, тому гроші вилучені нет були.

Обшук проходив безболісно до моменту, поки заступник директора підприємства не вирішив залучити ще одного адвоката, про всяк випадок. Залучений юрист дослідив документи про обшук, де виявив неточність в адресі офісу і вирішив викликати поліцію, щоб зупинити проведення «незаконних дій правоохоронців». Ясна річ, співробітники поліції, які прибули на місце, не стали перешкоджати проведенню процесуальної дії.

В результаті, слідчі зрозуміли, що їх дії будуть оскаржувати, повернулись до кабінету керівника та вилучили всі знайдені в сейфі гроші. В даному випадку логіка правоохоронців пояснюється наявністю важелів впливу на випадок виявлення неточностей в документах, чим вони і скористалися.

Даний випадок яскраво ілюструє, що агресивна поведінка по відношенню до правоохоронних органів – не завжди кращий варіант захисту. Особливо, якщо це стосується обшуків на підприємстві.

Як висновок

За період моєї понад 30-річної юридичної практики прийшло чітке розуміння, що ні в якому випадку не слід проявляти агресивну поведінку по відношенню до правоохоронців. Якщо до вас вже прийшли з обшуком, він буде проведений в будь-якому випадку. У разі потреби, в ході процесуальних дій будуть виламані двері, відкриті всі сейфи, вилучені документи, що не вказані в ухвалі суду та навіть вилучені особисті кошти керівників чи співробітників офісу, які перебувають на місці в момент проведення обшуку. Ба більше, обшук буде проведений навіть в тому випадку, якщо в ухвалі вказане невірне прізвище чи навіть адреса офісу.

В процесі спілкування з працівниками правоохоронних органів, що проводять обшук, варто зберігати холоднокровність та професіоналізм. Звісно ж, мова йде в першу чергу про дії юриста. Краще шукати розумний компроміс, аніж намагатися швидкоруч виявити «козирі в рукаві». В іншому випадку можна тільки погіршити стан речей, як і відбулося у вищезгаданій ситуації.