Першоджерелом появи бізнес-суперменів є один і той жедокумент - Меморандум Антикорупційної ініціативи, підписаний в 2014 році міжУрядом України та одним з найбільших інвесторів України Європейським банкомреконструкції та розвитку ЄБРР.

Наш Уряд буде фінансувати українського омбундесмена, якийдбатиме про підвищення прозорості діяльності держвлади, атакож суб’єктів господарювання, які перебувають у сфері їх управління,попередження недобросовісної (нечесної) поведінки серед суб’єктівгосподарювання, які  займаютьсяпідприємництвом в Україні.

Прикладфункціонування подібного інституту, який щоправда мав назву Державна служба Україниз питань регуляторної політики та розвитку підприємництва національний бізнестак і не відчув. Здебільшого діяльність служби зводилася до спроб впливати направове поле, які були неефективними. Отже, є побоювання що навіть із новоюназвою справи не зрушаться із мертвої точки, а зарегульованість та повільністьреформ залишаться прикметами часу.

Європейського омбундесмена фінансуватиме мальтідонорзпул, а якщо по-простому незалежні інвестори з ЄС. Основні функції єврозахисникабізнесу - розгляд скарг від бізнесу на несправедливі рішення влади, фактикорупції, вирішення проблем, визначення системних причин несправедливогоставлення. Омбундесмена ЄС буде фінансувати європейська сторона, якарозглядатиме на цю посаду переважно досвідчених кандидатів-іноземців.

Зрозуміло, що європейський омбундесмен це інституція,яка на певному етапі реформ скаже українському бізнесу, що дія нульового митаскінчилася, бо це заважає розвитку європейського бізнесу в Україні, обмежуєприбутки та уповільнює підвищення ліквідності. І при цьому навіть подвійнаназва посади (бізнес-омбундесмен = керівник антикорупційного офісу) ще непереконує, що ця людина справді допоможе створити умови для підвищеннясприятливого регуляторного середовища та інвестиційної привабливості України.

Крім того, обидві інституції здебільшого будутьперейматися наглядом за дотриманням законодавства (України та ЄС) в межахвідповідних правових просторів. При цьому навіть в їхні завдання здебільшоговходить функція контролю та спостереження, ніж створення умов для розквітуукраїнського бізнесу.

Звісно, тішить, що, за словами функціонерів ЄС, підегідою ЄБРР зібрано європейський пул фінансових донорів, які хочуть прискоренняекономічних реформ в Україні. Акумульовані фінансовими колами кілька сотеньмільйонів євро будуть спрямовані на фінансування антикорупційних, банківських,енергетичних, транспортних, муніципальних проектів. За задумом європейців всеце поліпшить інвестиційну привабливість та сприятиме збільшенню капіталовкладеньв нашу країну.

Отже, будемосподіватися, що справедлива та чесна конкуренція бізнес-захисників України таЄС дозволить не тільки збільшити кількість арбітрів, яким українські підприємцізможуть пожалітися, а й сприятиме покращенню правового поля та створеннюсприятливих умов для розвитку, здешевленню фінансових ресурсів, підвищеннюїхньої доступності для юридичних та фізосіб. Адже, лише таким чином можна прискоритидосягнення тих честолюбних планів, які поставлено для втілення в українськіреалії європейських цінностей та високих соціальних стандартів.