Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.02.2016, 12:32

Поза законом мимоволі

Керуючий партнер консалтингової компанії «ACA Bureau»

Як повідомити ДФС про прийняття на посаду керівника у новоствореному підприємстві?

Вже більш як півроку підприємства зобов’язаніповідомляти Державну фіскальну службу про прийняття нових працівників.Постановою № 143 Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 рокузатверджений власне сам порядок повідомлення ДФС та її територіальних органівпро прийняття працівника на роботу. Подавати таке повідомлення треба до початкуроботи працівника за укладеним трудовим договором . І,власне, тут виникає основне питання: яким чином подається зазначене повідомлення на керівника підприємства , якщо підприємствощойно створене, а керівник тільки-но призначений? 

Як відомо, ідентифікаційний код (код ЄДРПОУ) присвоюється юридичнійособі з моменту її державної реєстрації, так само і керівник може приступити довиконання своїх обов’язків тільки з моменту державної реєстрації такоїюридичної особи. Наперед визначити дату призначення керівника та вступу напосаду неможливо. Тому і визначитися з датою, станом на яку потрібно податиінформацію до ДФС, теж неможливо. Таким чином, підприємці потрапляють у дуженеоднозначну ситуацію: для виконання обов’язку, передбаченого законодавством,неможливо заповнити відповідну форму повідомлення до моменту державноїреєстрації юридичної особи, а відповідно і до початку роботи керівника такоїюридичної особи, який є її працівником, оскільки відсутні не лише код ЄДРПОУ,але і не визначена дата початку роботи.  

Згідно постанови № 143 «повідомлення про прийняття працівника на роботуподається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ниморганом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державноїфіскальної служби за місцем обліку їх як платника єдиного внеску назагальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додаткомдо початку роботи працівника за укладеним трудовим договором». Якщо розглядатипостанову КМУ буквально, виходить, що майбутній керівник має якимось чином завчаснопередбачити своє призначення на посаду і ще до початку роботи подати до ДФСінформацію про своє зарахування. Цілком можливо, що новопризначеного керівникаодразу буде притягнуто до відповідальності за власне призначення. Таким чином,новостворене підприємство просто не може виконати покладений на ньогообов’язок, адже у постанові відсутні будь які пояснення щодо дій у такійситуації. Зате чітко прописані наслідки несвоєчасного подання інформації проприйнятих на роботу осіб – штраф у обсязі 30 мінімальних виплат заробітноїплати, встановлених на момент виявлення порушення.  

Чи є вихід із ситуації? Як варіант, можна визначити відповідальну особу начас створення та реєстрації підприємства чи установи, права якої будутьзакріплені внутрішніми документами підприємства або установчими документами. Власне,ця особа і матиме право підписати повідомлення про прийняття працівника нароботу, в тому числі і керівника новоствореного підприємства, дотериторіальних органів ДФС.   

Проте цей механізм не можна вважати абсолютно коректним. Відповідь напитання, як повідомити ДФС про призначення керівника нового підприємстваповинен дати КМУ, допрацювавши постанову № 143 або видавши нове розпорядження.Допоки таких роз’яснень немає, нові підприємства та їх керівники мимоволілишаються поза законом.  

Останні записи