Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.06.2017, 21:26

Новели містобудівного законодавства 2017

Адвокат Proskura Kovalov & Partners LF

10 червня 2017 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення містобудівної діяльності». Розглянемо ключові зміни, які торкнуться кожної особи, яка має намір будувати або проводити реконструкц

10 червня 2017року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчихактів України щодо удосконалення містобудівної діяльності».

Розглянемоключові зміни, які торкнуться кожної особи, яка має намір будувати абопроводити реконструкцію будинку, відповідного приміщення.

Тож, найголовнішимизмінами цього Закону є в деяких випадках спрощення дозвільної системи та замінитерміну «категорій складності» на «класи наслідків (відповідальності) об’єктівбудівництва».

Тобто, якщо раніше«категорія складності» визначалася на підставі «класу наслідків(відповідальності) об’єктів будівництва», то тепер такий термін як «категоріяскладності» виключено.

Разом з тимдодано визначення поняття терміну «клас наслідків (відповідальності) будівель іспоруд», яким є характеристика рівня можливої небезпеки для здоров’я і життялюдей, які постійно або періодично перебуватимуть на об’єкті або якізнаходитимуться зовні такого об’єкта, матеріальних збитків чи соціальних втрат,пов’язаних із припиненням експлуатації або з втратою цілісності об’єкта.

Законодавецьвстановив, що всі об’єкти будівництва поділяються на три класи наслідків(відповідальності):

незначні наслідки- СС1 (раніше – I та II категорія складності);

середні наслідки - СС2 (раніше - III та IV категорія складності);

значні наслідки - СС3 (раніше – V категорія складності).

До незначних наслідків (СС1) не можуть бути віднесеніоб’єкти:

характеристики можливих наслідків від відмови (стану об’єкта, при якомунеможливо використовувати його або складову частину за функціональнимпризначенням) яких перевищують:

-          рівеньможливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які постійно перебуватимуть наоб’єкті, - 50 осіб;

-          рівеньможливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які періодично перебуватимуть наоб’єкті, - 100 осіб;

-          рівеньматеріальних збитків чи соціальних втрат, пов’язаних із припиненнямексплуатації або з втратою цілісності об’єкта, - 2500 мінімальних заробітнихплат;

-          пам’яткикультурної спадщини національного та місцевого значення, визначені відповіднодо  Закону України  "Про охорону культурноїспадщини";

-          новебудівництво яких здійснюється в охоронній зоні пам’яток культурної спадщининаціонального та місцевого значення (розміри охоронної зони не можуть бутименші за два горизонтальні або два вертикальні розміри пам’ятки);

-          об’єктипідвищеної небезпеки, ідентифіковані відповідно до  Закону України  "Про об’єкти підвищеноїнебезпеки";

-          житловібудинки понад чотири поверхи.

Разом з тим, до значних наслідків (СС3) відносяться такі об’єкти:

-          пам’яткикультурної спадщини, визначені відповідно до Закону України "Про охоронукультурної спадщини";

-          об’єктипідвищеної небезпеки, ідентифіковані відповідно до Закону України "Прооб’єкти підвищеної небезпеки";

-          житлові,громадські або багатофункціональні будівлі заввишки понад 100 метрів та/або зрівнем можливої небезпеки для здоров’я і життя людей понад 400 осіб, які постійноперебувають на об’єкті.

Тож, в чомуполягає спрощення дозвільної процедури та для кого саме, розглянемо далі.

Якщо ранішезаконодавство вимагало від замовника будівництва реєструвати декларацію пропочаток виконання будівельних робіт щодо об’єктів I III категорії складності, то тепер все виглядаєінакше.

Так, право навиконання будівельних робіт щодо об’єктів із незначними наслідками (СС1) тепер виникає після подання замовником повідомлення про початоквиконання будівельних робіт відповідному органу ДАБК. При цьому, підготовчіроботи можна виконувати як на підставі поданого повідомлення про початоквиконання підготовчих робіт, так і на підставі повідомлення про початоквиконання будівельних робіт. На цьому спрощення дозвільної процедури ізавершується.

Що стосується інших класів наслідків (СС2, СС3), тотепер законодавство передбачає для таких об’єктів будівництва лише отримання дозволу на виконаннябудівельних робіт в органах ДАБК.

Порядок прийняттяв експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів майже не змінився, якщо небрати до уваги те, що для класу наслідків СС2 цей порядок став навітьскладнішим.

Як і раніше длякласу наслідків СС1 потрібно реєструвати декларацію про готовність об’єкта доексплуатації, в той час як для класів наслідків СС2 та СС3 отримуватисертифікат.

Слід звернутиувагу також на те, що законодавець встановив чіткі підстави, за якими можутьбути внесені зміни до містобудівних умов та обмежень. Відтепер такимипідставами є лише виконання приписів головних інспекторів будівельного наглядуцентрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питаньдержавного архітектурно-будівельного контролю та нагляду, або за рішенням суду.

Загаломвищенаведені зміни до містобудівного законодавства можна охарактеризувати якпозитивні для будівництва приватного сектора, що зумовлено спрощеннямдозвільної процедури.

Що стосується  багатоквартирної та комерційної забудови, точітке розмежування класів наслідків, яке закріплено у змінах до містобудівногозаконодавства, нарешті покладе край зловживанням забудовників щодо заниженнякласів наслідків для спрощення дозвільної процедури та уникнення проведенняекспертизи.

Останні записи