Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.11.2017, 15:50

Банкрутство боржника, що ліквідується власником:законодавчі передумови

Адвокат (судовий захист), магістр права

Законодавчі передумови та вимоги дотримання яких, передує процедурі банкрутства боржника, що ліквідується власником.


Згідно ст. 95 Закону про банкрутство доборжника, що ліквідується власником, застосовується особливий порядокпровадження у справі. Головною умовою порушення провадження у справі пробанкрутство за цією статтею є стан неоплатності боржника, що встановлюєтьсяліквідатором (ліквідаційною комісією) боржника за наслідками аналізу йогопасиву та активу.

Так, відповідно до частини 1 статті 95Закону про банкрутство якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодоякого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимогкредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цимЗаконом. У разі виявлення зазначених обставин ліквідатор (ліквідаційна комісія)зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справипро банкрутство такої юридичної особи.

Згідно ч. 2 ст.95 Закону України "Провідновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" зарезультатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичноїособи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарськийсуд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційнупроцедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом дляпризначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені наголову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у ньогостатусу арбітражного керуючого.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Останні записи