Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.11.2017, 08:45

Систематичне ухилення від сплати земельного податку або орендної плати

Адвокат (судовий захист), магістр права

Підстави припинення права користування земельною ділянкою (розірвання договору оренди) в силу систематичної несплати земельного податку або орендної плати.


11.10.2017р. судова палата у цивільних справах Верховного Суду України в рамкахсправи  № 6-1449цс17   в черговий раз досліджувалапитання щодо підстав припинення права користування земельною ділянкою(розірвання договору оренди) в силу систематичної несплату земельного податкуабо орендної плати.

Згіднозі статтею 2 Закону України «Про оренду землі» відносини, пов’язані з орендоюземлі, регулюються ЗК України, Цивільним кодексом України (далі – ЦК України),цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповіднодо них, а також договором оренди землі.

Відповіднодо положень статті 1 Закону України «Про оренду землі» оренда землі –це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельноюділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видівдіяльності.

Згіднозі статтею 13 цього Закону договір оренди землі - цедоговір, за яким орендодавець зобов’язаний за плату передати орендаревіземельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендарзобов’язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору тавимог земельного законодавства.

Відповіднодо статті 21 Закону України «Про оренду землі» орендна плата заземлю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві закористування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі. Розмір, умовиі строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін удоговорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється зурахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено договором оренди.

Доречі, правовою позицією в постанові Верховного суду України  від03.12.2013 р. по справі   (№в ЄДРСРУ 36171774) передбачено: «Нормативна грошова оцінка земель є основою длявизначення розміру орендної плати, а зміна нормативної грошової оцінкиземельної ділянки є підставою для перегляду розміру орендної плати».

Аналогічнаправова позиція викладена у постанові Верховного суду України від 14.03.2017 р.в рамках справи  .

Положеннямистатті 32 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що на вимогу однієї зісторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду вразі невиконання сторонами обов’язків, передбачених статтями 24 і 25 цьогоЗакону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об’єктаоренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельноїділянки, а також на підставах, визначених ЗК України та іншими законамиУкраїни.

Устатті 141 ЗК України серед підстав припинення права користування земельноюділянкою, зокрема в пункті «д» частини першої цієї статті передбаченосистематичну несплату земельного податку або орендної плати.

Разомз тим згідно із частиною другою статті 651 ЦК України договір може бути зміненоабо розірвано за рішенням суду на вимогу однієї зі сторін у разі істотногопорушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договоромабо законом.

Істотним  єтаке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди другасторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала приукладенні договору.

ВИСНОВОК:   Системнийаналіз зазначених положень законодавства та враховуючи врегулювання відносин,пов’язаних з орендою землі, зокрема, положеннями ЦК України, слід дійтивисновку, що при вирішенні питання щодо  розірвання договоруоренди з підстави, передбаченої пунктом «д» статті 141 ЗК України, застосуваннютакож підлягають положення  частини другої статті651 ЦК України, згідно якої необхідна наявність істотного порушення стороноюдоговору.

Наприклад,«істотним порушенням» є:

1.   Порушення умов використання та цільового призначення земельнихділянок (Постанова Верховного суду України від 20 січня 2016 року усправі № 6-1998цс15);

2.   Умови орендної плати із зазначенням її розміру, індексації, формплатежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за їїнесплату (Постанова Верховного суду України від 21.09.2016 р. у справі№ 6-1512цс16).

3.   Відсутність на момент укладення договорів оренди земельнихділянок нормативно грошової оцінки (Постанова Верховного суду Українивід 13.03.2017р. у справі № 6-2195цс16).

4. Систематична несплата орендної плати, тобто два та більшевипадків (Постанова Верховного Суду України від 12 грудня 2012 року усправі № 6-146цс12 ).

Останні записи