Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.10.2017, 14:07

Відправлення процесуальних документів в суд засобами поштового зв’язку

Адвокат (судовий захист), магістр права

Правова можливість відправлення процесуальних документів через засоби поштового зв’язку у встановлений судом термін.


21.09.2017 р. Верховним судом Українив рамках справи  № 6-1509цс17  в черговий раз досліджено питання щодо правової можливостінаправлення стороною процесуальних документів в суд через засоби поштовогозв’язку.

Так, згідно зі статтею 8 КонституціїУкраїни в Україні визнається і діє принцип верховенства права. КонституціяУкраїни має найвищу юридичну силу.

У статті 129 Конституції Українизакріплені основні засади судочинства. Ці засади є конституційними гарантіямиправа на судовий захист.

Згідно з пунктом 8 частини третьоїцієї статті однією з основних засад судочинства в Україні є забезпеченняапеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків,встановлених законом.

Відповідно до ст. 69 ЦПК Україниперебіг процесуального строку починається з наступного дня після відповідноїкалендарної дати або настання події, з якою пов'язано його початок.

ВАЖЛИВО:  Згідно із ч. 3 ст. 70 ЦПК України, якщо закінчення строкуприпадає на вихідний, святковий чи інший неробочий день, останнім днем строку єперший після нього робочий день.

Відповідно до частини шостої статті70 ЦПК України строк не вважається пропущеним, якщо до його закінчення заява,скарга, інші документи чи матеріали або грошові кошти здано на пошту чипередано іншими відповідними засобами зв’язку.

Оскільки товариство отримало ухвалупро залишення скарги без руху, якою було надано 5 денний строк з дня отриманнякопії ухвали для усунення її недоліків, а га протязі п’яти днів здало на поштузаяву про усунення недоліків разом з оригіналом платіжного доручення про сплатусудового збору, що підтверджується відбитком поштового штемпеля на описівкладення цінного листа на адресу апеляційного суду, то вимоги вищевказаноїухвали суду апеляційної інстанції вважаються виконаними в межах встановленогоп’ятиденного строку.

Отже, висновки суду апеляційноїінстанції, з якими погодився й суд касаційної інстанції, про те, що товариствоне виконало вимог ухвали та не усунуло вказаних недоліків апеляційної скарги, єпередчасними.

Аналогічна правова позиція висловленау постанові Судової палати у цивільних справах Верховного Суду України від 25листопада 2015 року по справі  №6-2053цс15 .

ВИСНОВОК:  постановляючи рішення про повернення позовної заяви(скарги) суд має враховувати можливість здачі заявником документів на пошту вустановлений ухвалою суду строк.

 

Матеріал по темі:  «Поновлення процесуальних строків на оскарження судовогорішення»

 

Останні записи