Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.09.2017, 12:57

Продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам до 18 років

Адвокат (судовий захист), магістр права

Чи може бути підставою «відсутність у продавця сумніву щодо віку покупця» для звільнення суб'єкта господарювання від відповідальності за продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, яким не виповнилось 18 років?


30 серпня 2017року Вищий адміністративний суд України в контексті розгляду справи  № К/800/64/17   (ЄДРСРУ № 68587623)   висловився щодо застосування штрафних(фінансових) санкцій за порушення вимог Закону України «Про державнерегулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового,алкогольних напоїв та тютюнових виробів», а саме за продаж алкогольних напоївта тютюнових виробів особам, яким не виповнилось 18 років.

Суд вказав, що ч. 1 ст. 15-3 Закону України «Про державнерегулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового,алкогольних напоїв та тютюнових виробів» визначено, що забороняється продажпива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столовихта тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

ВАЖЛИВО:  Відповідно до ч. 4 ст. 15-3 вказаного Законупродавець пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв,вин столових або тютюнових виробів зобов'язаний отримати у покупця, який купуєпиво (крім безалкогольного), алкогольні напої, слабоалкогольні напої, винастолові або тютюнові вироби, паспорт або інші документи, якіпідтверджують вік такого покупцяякщоу продавця виникли сумніви щодо досягнення покупцем 18-річного віку.

Абзацом 9 ч. 2 ст. 17 Закону України «Про державнерегулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового,алкогольних напоїв та тютюнових виробів» передбачена відповідальність запорушення вимог ст. 15 - 3 цього Закону, а саме фінансові санкції у виглядіштрафу в сумі 6 800,00 грн.

Частиною 4 ст. 17 вказаного Закону визначено, що рішенняпро стягнення штрафів, передбачених частиною другою цієї статті, приймаютьсяорганами доходів і зборів та/або органом, який видав ліцензію на право виробництваі торгівлі спиртом етиловим, коньячним і плодовим, спиртом етиловимректифікованим виноградним, спиртом етиловим ректифікованим плодовим,спиртом-сирцем виноградним, спиртом-сирцем плодовим, алкогольними напоями ітютюновими виробами, та іншими органами виконавчої влади у межах їхкомпетенції, визначеної законами України.

Згідно п. 5 Порядку застосування фінансових санкцій,передбачених ст. 17 Закону України «Про державне регулювання виробництва іобігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюновихвиробів», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.06.2003року № 790, підставоюдля прийняття рішення про застосування фінансових санкцій є, зокрема, матеріалиправоохоронних, податкових та інших органів виконавчоївлади щодо недотримання суб'єктами господарювання вимог законодавчих та іншихнормативно-правових актів про виробництво та обіг спирту, алкогольних напоїв татютюнових виробів.

Окремо суд зауважує  що посилання позивача на те, щопродавчиня не перебувала з нею у трудових відносинах та відповідати за її діївона не повинна, суди попередніх інстанцій цілком правомірно не взяли до уваги,оскільки продаж алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли18 років, відбулось в магазині, який належить Підприємцю, а громадянка –«продавчиня» фактично була допущена до здійснення торгівлі у місці здійсненняпідприємницької діяльності позивачем.

(!!!)  Підсумовуючи зазначене суд також вказав, що фактвідсутності трудового договору з продавцем магазину свідчить також і пропорушення позивачем норм трудового законодавства…, а штрафи за порушеннятрудового законодавства  у 2017 р.:  за неоформлення найманихпрацівників, оформлення на неповний робочий час при фактичному виконанні роботиповний робочий час, виплату зарплат «у конвертах», становитимуть 96000 гривень(30 МЗП), а за недопущення до проведення перевірки з цих питань роботодавцяоштрафують аж на 320000 гривень! (100 МЗП).

Між тим необхідно вказати, що Вищий адміністративний судУкраїни виходив з того, що в зазначеній нормі Закону не міститься вимога проте, щоб продавець при продажу алкогольних напоїв обов'язково витребовував упокупця документи, що засвідчують особу останнього, для встановлення віку.

Зазначену вимогу продавець має виконувати лише у випадкувиникнення сумніву щодо віку покупця , а якщо сумнів не виникло???

На це, в рамках справи № 21-48а13  (ЄДРСРУ№ 30900173) від 26.03.2013 р., надав відповідь Верховний суд України якийвказав, що системний аналіз зазначених вище правових норм дає колегії суддівСудової палати в адміністративних справах Верховного Суду України підстави длявисновку щодо запровадження в імперативній формі заборони на продаж пива (крімбезалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових татютюнових виробів особам, які не досягли 18-ти років.

Частиною четвертою статті 15-3 зазначеного Закону продавцянаділено правом отримати у покупця, який купує пиво (крім безалкогольного),алкогольні, слабоалкогольні напої, вина столові або тютюнові вироби, документи,які підтверджують вік такого покупця, а отже, ця вимога має спонукати суб'єктагосподарювання дотримуватися відповідного рівня обачності, який биунеможливлював порушення чітко визначеної заборони продавати неповнолітнійособі зазначену продукцію.

ВИСНОВОК:  Відсутність у продавця сумніву щодо віку покупця тапродаж у зв'язку з цим забороненого товару неповнолітній особі не може бутипідставою звільнення суб'єкта господарювання від відповідальності.


Останні записи