Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2017, 17:11

Строки перерахування коштів стягувачу на виконання рішення суду

Адвокат (судовий захист), магістр права

Визначення строків для органів Державної казначейської служби України щодо здійснення переказу коштів на примусове виконання рішення суду.


05.07.2017 р. судові палати у цивільних таадміністративних справах Верховного Суду України в контекстісправи № 6-1329цс16  досліджували питання відносно визначенняграничних строків для органів Державної казначейської служби України щодоздійснення переказу коштів на  примусове виконання рішення суду тагрошової відповідальності за їх порушення.

Судвказав, що згідно з преамбулою Закону України «Про платіжні системи та переказкоштів в Україні» цей  Закон  визначає загальні засади функціонуванняплатіжних систем і систем розрахунків (далі - платіжні системи) вУкраїні, поняття та загальний порядок проведення переказу коштів умежах України, встановлює відповідальність суб'єктів переказу, а такожвизначає загальний порядок здійснення нагляду (оверсайта) за платіжнимисистемами.

Відповіднодо пункту 5.1 статті 5 цього Закону суб'єктами правових   відносин,що виникають при здійсненні переказу коштів, є учасники, користувачі (платники,отримувачі) платіжних систем.

Пунктом1.43 статті 1 вказаного Закону встановлено, що учасник/член  платіжної системи (далі  -  учасникплатіжної  системи)  -  юридична  особа, що на підставідоговору з платіжною організацією платіжної системи надає   послугикористувачам  платіжної системи щодо проведення переказу коштів за допомогоюцієї системи та відповідно до законодавства України має 
право надавати такі послуги.

Згідноз пунктом 11.4 статті 11 цього Закону для проведення переказів через системуміжбанківських розрахунків  Національного банку України банки-резиденти,Державна казначейська служба України, Розрахунковий центр з обслуговуваннядоговорів на фінансових ринках відкривають рахунки в Національному банкуУкраїни.

УказомПрезидента України від 13 квітня 2011 року№ 460/2011  затвердженоПоложення про Державну казначейську службу України (далі - Положення).

ВАЖЛИВО:  Відповіднодо пункту 1 Положення Державна казначейська служба України (КазначействоУкраїни) є учасником системи електронних платежів Національного банку України. 

Згідноз пунктом 1.8 Порядку відкриття та закриття рахунків у національній валюті ворганах Державної казначейської служби України, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від22 червня 2012 року № 758  тазареєстрованого в Міністерстві юстиції України 18 липня 2012 року за №1206/21518, розрахунково-касове обслуговування клієнтів здійснюється органамиКазначейства відповідно до умов договорів та додаткових договорів між органомКазначейства і клієнтами (додатки 1 та 2 до цього Порядку).

(!!!)  Умовиі порядок виконання рішень судів та інших органів (посадових осіб), щовідповідно до закону підлягають примусовому виконанню у разі невиконання їх удобровільному порядку, визначені Законом України «Про виконавче провадження» .

Відповіднодо частин першої, третьої та п’ятої статті 45 Закону України «Про виконавче провадження»   (в редакції, щодіяла на момент виникнення спірних відносин)  грошові суми, стягнуті зборжника, зараховуються державним виконавцем на відповідний рахунок органудержавної виконавчої служби. Стягувачу - юридичній особі стягнутігрошові суми перераховуються державним виконавцем у встановленому порядку навизначені стягувачем належні йому рахунки.

Статтею3 Закону України «Про державну виконавчу службу»  визначено,що районні, районні в містах, міські (міст обласного значення), міськрайоннівідділи державної виконавчої служби відповідних управлінь юстиції є юридичнимиособами, мають відповідні рахунки в органах Державного казначейства України дляобліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів та їх виплатистягувачам у національній валюті, а також відповідні рахунки для облікуаналогічних операцій в іноземній валюті в банках, гербову печатку. Міністерствоюстиції України, Головне управління юстиції Міністерства юстиції України вАвтономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, містах Києвіта Севастополі мають відповідні рахунки в органах Державного казначействаУкраїни для обліку депозитних сум і зарахування стягнутих з боржників коштів таїх виплати стягувачам у національній валюті, а також відповідні рахунки дляобліку аналогічних операцій в іноземній валюті в банках.

Відповіднодо підпунктів 12.1-12.2 пункту 12 Інструкції з організації примусовоговиконання рішень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України №512/5 від 02 квітня 2012 року  (далі-  Інструкція№ 512 /5 ), органиДержавної виконавчої служби мають відповідні рахунки в органах Державноїказначейської служби України для обліку депозитних сум і зарахування стягнутихз боржників коштів та їх виплати стягувачам у національній валюті, а такожвідповідні рахунки для обліку аналогічних операцій в іноземній валюті в банках.Розрахунки з таких рахунків здійснюються тільки в безготівковій формі.

ВАЖЛИВО:  Не допускаються видача тапереказ стягнутих державними виконавцями сум стягувачам без зарахування надепозитний рахунок органу ДВС.

Положеннямипідпункту 12.12 пункту 12 зазначеної Інструкції  закріплено, що уразі відсутності відомостей, яким чином проводити виплату коштів, державнийвиконавець повідомляє стягувача про наявність належних йому коштів та пропонуєйому повідомити шляхи отримання ним коштів (через фінансові установи зобов’язковим зазначенням реквізитів для перерахування коштів або поштовимпереказом із зазначенням повної адреси стягувача).

Крімтого, згідно підпункту 12.13 пункту 12  Інструкції № 512/5  післяцього не пізніше ніжпротягом трьох робочих днів від дня ознайомлення з інформацієюпро надходження коштів державний виконавець у разі достатності суми дляпокриття всіх вимог стягувача та наявності відомостей від стягувача про шляхиотримання ним коштів готує одне розпорядження (у тому числі за зведенимвиконавчим провадженням), яким визначає належність указаних коштів та спосібперерахування стягувачу, яке затверджується начальником органу ДВС іззазначенням дати та скріплюється печаткою органу ДВС. Указане розпорядженняготується в двох примірниках, оригінал видається особі, відповідальній заведення книги обліку депозитних сум, копія залишається у виконавчомупровадженні.

Відповіднодо підпунктів 12.15, 12.18, 12.21 пункту 12 цієї підготовкарозрахункових документів про перерахування коштів здійснюється особою,відповідальною за ведення книги, не пізніше ніж протягом трьох робочих днів здня отримання розпорядження державного виконавця. При перерахуванні коштів, якіналежать стягувачу - юридичній особі, списання коштів з відповідних рахунківоргану ДВС здійснюється на підставі платіжних доручень. Платіжне дорученняпідписується керівником органу ДВС та особою, яка уповноважена на веденнявідповідного рахунку органу ДВС.

Відповідно допунктів 8.1, 8.4 статті 8 Закону України «Про платіжнісистеми та переказ коштів в Україні»  банкзобов’язаний виконати доручення клієнта, що міститься в розрахунковомудокументі, який надійшов протягом операційного часу банку, в день йогонадходження. Міжбанківський переказ виконується в строк до трьох операційнихднів.

Заприписами пункту 2.19 Інструкції №22 розрахункові документи (документи напаперовому носії, що містять доручення та/або вимогу про перерахування коштів зрахунку платника на рахунок отримувача), що надійшли до банку протягомопераційного часу, банк виконує в день їх надходження. Розрахункові документи,що надійшли після операційного часу, банк виконує наступного операційного дня.

Відповіднодо пункту 32.2 статті 32 Закону  України «Про платіжні системи та переказкоштів в Україні»  уразі порушення банком,  що обслуговує  отримувача,  строківзавершення переказу цей банк зобов'язаний сплатитиотримувачу пеню у розмірі 0,1 відсотка суми простроченого платежу за кожний  день прострочення,  що не може перевищувати 10 відсотків сумипереказу, якщо інший розмір пені не обумовлений договором міжними. В цьому випадку  платник  не  несе  відповідальностіза прострочення перед  отримувачем.

За приписами частини першої статті 614 ЦКУкраїни відповідальність за порушення зобов’язання несе саме та особа, якапорушила зобовязання, занаявності її вини (умислу або необережності), якщо інше не встановленодоговором або законом.

Отже, стягнення з УДКС України пені відповідно до пункту 32.2 статті 32 ЗаконуУкраїни «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» є правомірним.

ВИСНОВОК:   Аналізнаведених приписів дає підстави для висновку, що зазначені дії засвідчуютьплатіжний, розрахунковий характер відносин, що виникають між органами Державноївиконавчої служби, Казначейства та стягувачем.

Отже,на Державну казначейську службу України у цих відносинах, як на учасникасистеми електронних платежів Національного банку України, розповсюджує свою діюЗакон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» та Інструкціяпро безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банкуУкраїни від 21 січня 2004 року № 22 .

Такимчином, державнеказначейство України є учасником системи електронних платежів, то на ньогопоширюються норми Закону України «Про платіжні системи та переказ коштів вУкраїні», у тому числі й щодо обов’язку здійснити перерахунок коштів утриденний строк.

 

Останні записи