Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.04.2017, 11:53

Визначення способу захисту цивільного права: реституція або віндикація

Адвокат (судовий захист), магістр права

29.03.2017 р. Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України під час розгляду справу № 6-3104цс16 зробила аналіз та розмежування інституту захисту права власності шляхом подання віндикаційного позову або застосування реституції.


29.03.2017 р. Судова палата у цивільних справахВерховного Суду України під час розгляду справу   № 6-3104цс16   зробилааналіз та розмежування інституту захисту права власності шляхом поданнявіндикаційного позову або застосування реституції.

Відповіднодо частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до судуза захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Застосуванняконкретного способу захисту цивільного права залежить як від змістусуб’єктивного права, за захистом якого звернулась особа, так і від характеруйого порушення.

    від23.12.2015 р. (№ в ЄДРСРУ 55159817), яке передбачає, що виходячи з положеньзакону право витребувати майно із чужого незаконного володіння має лише власникцього майна.

    (№ в ЄДРСРУ 42576425) передбачено, що заположеннями зазначених норм права власник майна може витребувати належне йомумайно від будь якої особи, яка є останнім набувачем майна та яка набула майно знезаконних підстав, незалежно від того, скільки разів це майно було відчуженепопередніми набувачами, та без визнання попередніх угод щодо спірного майнанедійсними.

ВАЖЛИВО:  

Реституція  (лат.restitutio — відновлення) — поновлення порушених майнових прав, приведення їхдо стану, що існував на момент вчинення дії, якою заподіяно шкоди, тобтоповернення або відновлення матеріальних цінностей у натурі — тих же самих, абоподібних, або речей такої самої вартості. Якщо їх неможливо повернути у натурі,то відшкодовується їх вартість у грошах. Інститут реституції застосовується у цивільному праві щодо недійсних угод (джерело – «Вікіпедія»).

У зв’язкуіз цим вимога про повернення майна, переданого на виконання недійсногоправочину, за правилами реституції може бути пред’явлена тільки сторонінедійсного правочину.

Положеннячастини першої статті 216 ЦК України не може застосовуватись як підстава позовупро повернення переданого на виконання недійсного правочину майна, яке буловідчужене третій особі. Не підлягають задоволенню позови власників майна провизнання недійсними наступних правочинів щодо відчуження цього майна, які буливчинені після недійсного правочину.

Разом зтим відповідно до закріпленого у статті 387 ЦК України загального правилавласник має право витребувати майно із чужого незаконного володіння.

Віндикація  (від лат.Vindicatio захист)  – витребування своєї речі неволодіючим власником відволодіючого не власника.

Правовласника на витребування майна від добросовісного набувача на підставі частинипершої статті 388 ЦК України залежить від того, у який спосіб майно вибуло зйого володіння. Ця норма передбачає вичерпне коло підстав, коли за власникомзберігається право на витребування свого майна від добросовісного набувача.

Однією зтаких підстав є вибуття майна з володіння власника або особи, якій він передавмайно, не з їхньої волі іншим шляхом.

Наявність у діях власника волі напередачу майна іншій особі унеможливлює витребування майна від добросовісногонабувача.

Схожіправові висновки містяться в постановах Верховного суду України:

  );


  ).


            ).

 

Матеріал по темі:   «ВСУ: РЕСТИТУЦІЯТА/АБО ВІНДИКАЦІЯ ПРИ ВИЗНАННІ ПРАВОЧИНІВ НЕДІЙСНИМ»  .

 

Останні записи