Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.04.2017, 09:42

Судовий збір при об’єднанні двох і більше позовних вимог

Адвокат (судовий захист), магістр права

ВСУ: Позовна вимога про визнання протиправними акта, дії чи бездіяльності як передумова для застосування інших способів захисту порушеного права в якості наслідків протиправності акта, дії чи бездіяльності є однією вимогою.


За правилами частини першої статті108 КАС суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог,встановлених статтею 106 цього Кодексу, постановляє ухвалу про залишенняпозовної заяви без руху, у якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб їхусунення і встановлюється строк, достатній для усунення недоліків. Копія ухвалипро залишення позовної заяви без руху невідкладно надсилається особі, щозвернулась із позовною заявою.

Згідноз пунктом 1 частини третьої статті 108 КАС позовна заява повертаєтьсяпозивачеві, якщо останній не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено безруху.

Якубачається з ухвали суду про залишення позовної заяви без руху, одним ізнедоліків заяви є те, що позивач заявила кілька позовних вимог немайновогохарактеру, проте судовий збір не сплатив за жодну.

Мотивуючисвоє рішення про повернення позовної заяви, суд зазначив, що позивач об’єднуєдекілька вимог немайнового характеру судовий збір сплачено лише за одну з них.

Надумку Колегі ї суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 14.03.2017 р. у справі №21-3944а16 , зазначений висновок є помилковим.

Згідноіз частиною 1 статті 4 Закону України «Про судовий збір»  судовий збірсправляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати умісячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якомувідповідна заява подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до цінипозову та фіксованому розмірі.

Згідноз частиною третьою статті 6 Закону України від 8 липня 2011 року № 3674-VI «Просудовий збір» у разі, коли в позовній заяві об’єднано дві і більше вимогнемайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну з них.

ВИСНОВОК:   Системнийаналіз частини першої статті 6, частини другої статті 162, частини п’ятоїстатті 171-1 КАС дає підстави для висновку, що вимогапро визнання протиправними акта, дії чи бездіяльності як передумова для застосуванняінших способів захисту порушеного права (скасуватиабо визнати нечинним рішення чи окремі його положення, зобов’язати прийнятирішення, вчинити дії або утриматися від їх вчинення тощо) якнаслідків протиправності акта, дії чи бездіяльності є однією вимогою.       

 

Матеріалпо темі:  «Споживачі (не) звільнені від сплати судового збору»


Останні записи