Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
04.04.2017, 17:59

Граничні строки сплати в податковому зак-ві (святкові та вихідні дні)

Адвокат (судовий захист), магістр права

Граничні строки сплати податкового зобов'язання якщо останній день сплати припадає на вихідний (святковий) день.


15 березня 2017 р. розглядаючи справу №К/800/24684/16   Вищийадміністративний суд України підтвердив раніше висловлену та узгоджену вищоюсудовою практикою позицію стосовно перенесення граничного строку сплатиподаткового зобов'язання якщо останній день сплати припадає на вихідний(святковий) день.

«ПКУкраїни визначено: якщо останній день строку подання податкової деклараціїприпадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважаєтьсяопераційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.Однак, законодавцем не визначено граничного строку сплати податків, якщоостанній день такої сплати припадає на вихідний (святковий) день.

Разомз тим, у Європейській конвенції про обчислення строків (ETS N 76) від 16 травня1972 року, яка застосовується до обчислення строків у цивільних, комерційних іадміністративних справах, у статті 5 вказано, що при обчисленні строку суботи,неділі та офіційні свята враховуються. Однак, якщо  diesadquem   (дляцілей цієї Конвенції термін "diesadquem" означає день, у який строкспливає) строку, до спливу якого має бути здійснена та чи інша дія, припадає насуботу, неділю, офіційне свято чи день, який вважається офіційним святом,встановлений строк продовжується на перший робочий день, який настає після них.

П.56.21 ст. 56 ПК України встановлено, що у разі коли норма цього Кодексу чиіншого нормативно-правового акта, виданого на підставі цього Кодексу, або колинорми різних законів чи різних нормативно-правових актів, або коли норми одногоі того ж нормативно-правового акта суперечать між собою та припускають неоднозначне(множинне) трактування прав та обов'язків платників податків або контролюючихорганів, внаслідок чого є можливість прийняти рішення на користь як платникаподатків, так і контролюючого органу, рішення приймається на користь платникаподатків.

Враховуючивищевикладене та з огляду на положення Європейської конвенції про обчисленнястроків, колегія суддів погоджується з висновком судів попередніх інстанцій проперенесення граничного строку сплати податкового зобов'язання якщо останнійдень сплати припадає на вихідний день».

Вказанийвисновок узгоджується із правовою позицією Верховного суду Україні висловленій9 червня 2015 року у справі № 21-18а15   деколегія суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного СудуУкраїни дійшла висновку, що у разі якщо останній день строку подання податкової декларації, передбачений підпунктом 49.18.1 пункту 49.18 статті 49ПК, припадає на вихідний або святковий день, граничним строком подання такоїдекларації є перший після нього робочий день. Тому початок перебігувстановленого пунктом 57.1 статті 57 ПК десятиденного строку для сплатизазначеного у декларації податкового зобов’язання пов’язаний саме із такимробочим днем.

Аналогічнийвисновок міститься в ухвалах ВСУ від 24 червня 2014 р. у справі №21-215а14   тавід 1 квітня 2014 року у справі № 21-30а14.


Останні записи