Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.03.2017, 00:07

Виправлення описок та арифметичних помилок у судовому рішенні

Адвокат (судовий захист), магістр права

Визначення «арифметичної помилки» та «описки» у судовому рішенні. Строк звернення до суду із заявою про виправлення описки у судовому рішенні. Форма та зміст судового рішення про виправлення описки.


У відповідності до п.19 постанови пленуму Верховного суду Українивід 18.12.2009 р. за  N 14 «Про судове рішення у цивільній справі»вирішуючи питання про виправлення описок чи  арифметичних помилок,допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), судне має права змінювати зміст судового рішення,  він лише усуває  такінеточності,   які  впливають  на  можливість реалізації  судового рішення чи його правосудності.

Аналогічне положеннямститься і у пункті 17 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від23.03.2012 № 6 "Про судове рішення" та в пункті 19 Пленуму Вищогоадміністративного суду України від 20 травня 2013 року № 7 "Про судоверішення в адміністративній справі".  

Питання про внесеннявиправлень може бути вирішено судом,  що ухвалив рішення,  як ізвласної ініціативи,  так і за заявою осіб, які  беруть участь  у справі,  і незалежно від того,  чи виконанорішення,  але в межах установленого законом строку, протягом якоговоно  може  бути  пред'явлено до примусового виконання. Внесення виправлень  у  судове  рішення,  яке  не   підлягає   примусовому виконанню, строком не обмежено.

Вирішуючи питання про виправлення описок чи арифметичних помилок, допущених у судовому рішенні (рішенні або ухвалі), суд не має правазмінювати зміст судового рішення,  а лише усуває неточності,   які  впливають  на  можливість реалізації  судового рішення чи його правосудності.

ВАЖЛИВО:   арифметичною вважається помилка   у визначенні результату підрахунку: пропуск цифри, випадковаперестановка цифр, спотворення результату обчислення у зв'язку з використаннямнесправної техніки.

Не є арифметичноюпомилкою, а отже і не може бути виправлене в порядку, передбаченомупроцесуальним законодавством, застосування неправильних методик підрахунку,помилкових вихідних даних для проведення арифметичних обчислень.

Описки   - це помилки, зумовленінеправильним написанням слів, цифр тощо (пропуск літери, цифри, їх перестановкатощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. Дотаких належить написання прізвищ та імен, адрес, найменувань спірного майна,зазначення дат та строків. Не є описками граматичні помилки, які не спотворюютьтекст судового рішення та не призводять до його неправильного сприймання:неправильне розташування розділових знаків, невірні відмінки слів, застосуваннярусизмів та діалектизмів тощо  (Ухвала від 01 березня2017 р. Апеляційного суду Рівненської області у справі № 569/8800/14-ц, ЄДРСРУ№ 65022135).

Як вбачається із змістуст. 379 КПК України, описка - це зроблена судом механічна(мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час йогописьмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо).

Також, під описками слідрозуміти, неправильне написання слів. Виправленню підлягають лише ті описки,які мають істотний характер. До таких належать написання прізвищ та імен,адрес, зазначення дат та строків. (Ухвала Апеляційного суду Вінницькоїобласті від 01.03.2017 р. у справі № 127/22070/16-к, ЄДРСРУ № 65014581).

ВАЖЛИВО:   В резолютивній частинібудь-яка описка має істотне значення, оскільки вона може утруднити виконаннярішення. Ініціатива щодо виправлення помилок може виходити від будь-кого зосіб, які беруть участь у справі або суду. Помилки можуть бути виправлені вухвалі або в постанові суду незалежно від того, чи набрало воно законної сили ічи воно виконане. Після внесення виправлень чи арифметичних помилок текстрішення змінювати не можна (УхвалаЛьвівського апеляційного адміністративного суду від 22.02.2017 р. у справі №439/921/16-а, ЄДРСРУ № 65008450).

При цьому судможе виправити лише ті арифметичні помилки, яких він сам припустився (Ухвала Верховного судуУкраїни від 22.02.2017 р. у справі № 6-788цс16).

ВИСНОВОК:   Інститут виправленняописок та арифметичних помилок у судовому рішенні має вкрай важливе значення убудь-якому виді судочинства, оскільки рішення приймається та готується людиною(суддею, помічником, тощо), а у зв’язку із великою завантаженістю… помилки усудових рішеннях всіх форм (ухвалах, рішеннях, постановах, вироках) є цілкомповсякденною справою.

Необхідно такожвраховувати, що помилки можуть бути виправлені в рішенні суду незалежно відтого, чи набрало воно законної сили і чи воно виконане, однак при цьому,виправлення описок / помилок не може бути підґрунтям щодо зловживанняпроцесуальними правами в частині зміни суті судового рішення і в цьому, судовапрактика всіх гілок влади, однозначна.


Останні записи