Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.06.2016, 11:11

ВСУ: правило розрахунку неустойки (пені) по аліментам за рішенням суду

Адвокат (судовий захист), магістр права

Законом передбачено право стягнення пені за не виплату аліментів призначених за рішенням суду, але як правильно розрахувати неустойку (пеню) - висловився Верховний суд України.

01.06.2016 р. Верховний суд, розглядаючи справу №6-535цс16 зайняв правову позицію висловлену ще минулого року, а саме впостанові Верховного Суду України від 1 липня 2015 року в справі № 6-94цс15.

Зокрема судом зазначено, що статтею 180 СК України встановлено обов язок батьків утримувати дитину до досягнення нею повноліття .

Згідно із частиною першою статті 196 СК України при виникненні заборгованості з вини особи , яка зобов язана сплачувати аліменти за рішенням суду , одержувач аліментів має право на стягнення неустойки ( пені ) у розмірі одного відсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення .

За правовою природою аліментні зобов’язання – це періодичніплатежі, які боржник зобов’язаний сплачувати щомісячно. Несвоєчасна сплатааліментів передбачає настання негативних наслідків матеріального характеру увигляді стягнення неустойки (пені).

Важливо: Оскількинеустойка у вигляді пені обчислюється у відсотках від суми невиконаних абоненалежно виконаних зобов’язань, які виникають у боржника щомісяця, то й пенямає триваючий характер і обчислюється за прострочення кожного зобов’язанняокремо.

Отже, ураховуючи правову природу пені як дієвого стимулуналежного виконання обов’язку та виходячи з розуміння аліментів як періодичнихплатежів, які виплачуються (стягуються) щомісячно, за змістом статті 196 СКУкраїни пеня нараховується на суму заборгованості за той місяць, у якому непроводилось стягнення аліментів.

При цьому сума заборгованості за аліментами за попереднімісяці не додається до заборгованості за наступні місяці, а кількість днівпрострочення обчислюється виходячи з того місяця, в якому аліменти несплачувались.

Правило про стягнення неустойки (пені) в розмірі одноговідсотка від суми несплачених аліментів за кожен день прострочення полягає втому, що при обчисленні загальної суми пені за прострочення сплати аліментівураховується сума несплачених аліментів та кількість днів прострочення.

Оскільки аліменти нараховуються щомісячно, то строквиконання цього обов’язку буде різним, а отже, кількість днів прострочення зісплати аліментів за кожен місяць також буде різнитись.

Правило(!!!) неустойка (пеня) за один місяць обчислюється так: заборгованість зааліментами за місяць помножена на 1 % пені і помножена на кількість днівмісяця, в якому виникла заборгованість. Загальна сума неустойки (пені)визначається шляхом додавання нарахованої пені за кожен із простроченихплатежів (за кожен місяць).

Останні записи