Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
31.08.2017, 11:32

Рейдерські захоплення: що робити, що уникнути

Виконавчий директор ЮК Tsykhonya Lawyers

Зупинимося на методах профілактики рейдерських захоплень підприємств. І хоча, як зауважують представники Мінюсту після набуття чинності так званим «антирейдерським» законом у 2017 році, кількість рейдерських захоплень дещо знизилася, проте якщо навіть так

Як-то кажуть: хворобу простіше попередити, ніж лікувати. Так і зрейдерством. Простіше йому запобігти, ніж потім повертати активи.

 

За офіційними даними Міністерства юстиції у 2016 році в Україні кількістьнезаконних захоплень майна склало 3000 випадків, а результативними рейдерськіатаки були у 2700 випадках, тобто практично у 90 % випадків.  При цьому щоденно в Україні фіксували більше20 скарг на рейдерські  атаки. І цетільки ті випадки, про які заявлено офіційно. А скільки таких випадків, про яківласники бізнесу вирішили не  повідомлятиправоохоронні органи?

 

При цьому за останні пару років у рейдерів з’явився новий об’єкт –агрофірми, особливо  в період зборуврожаю. Та рейдерство в агросекторі все ж таки дещо відрізняється від рейдерстващодо великих підприємств та інших активів.


Якщо рейдерські захоплення бізнесу,  нерухомості та інших об’єктів великихкомпаній відбуваються частіше за участю реєстраторів та нотаріусів, торейдерські захоплення агропідприємств – це частіше за все саме фізичнезахоплення ділянки та збір врожаю із застосуванням грубої фізичної сили та,досить часто, за мовчазною згодою місцевих представників  правоохоронних органів. Як такого юридичногокомпоненту в захопленні  агропідприємствнебагато: орендар забув повідомити власника про продовження договору оренди, іот вже орендар – не орендар, бо власник (а точніше інша особа від його імені)переоформив договір оренди, передав ділянку іншому орендарю та зібрав врожай.Тому радимо орендарям читати уважно договори оренди та не забувати повідомлятивласника ділянки про  бажання орендуватий далі, бажано, цінним листом  зповідомленням про вручення.


Тому зупинимося на методах профілактики рейдерських захоплень щодозвичайних підприємств та активів. І хоча, як зауважують представники Мінюступісля набуття чинності так званим «антирейдерським» законом  у 2017 році, кількість рейдерських захоплень дещознизилася, проте якщо навіть такий гігант як «Метінвест» розцінює ситуаціюнавколо орендованого Маріупольським металургійним комбінатом ім.Ілліча (ММК,Донецька обл.) гірничо-збагачувального комплексу (ГЗК) «Укрмеханобр" (КривийРіг Дніпропетровської обл.) як рейдерське захоплення і просить вище керівництвокраїни втрутитися, то ймовірно питання не втрачає своєї гостроти.


Основне, про що слід пам’ятати власникам бізнесу: рейдерська атака не буваєспонтанною. Майже завжди, рейдери діють за чітко розробленою, проте індивідуальною,схемою захоплення.


На причинах рейдерства, мабуть, і не треба акцентувати увагу: всі вонивідомі.  Так все ж. Ваше підприємствостабільно працює, отримує прибуток або володіє істотними активами?   Маєнизький правовий та фізичний захист? Вартість рейдерського захоплення вашогобізнесу набагато нижче, ніж вартість активів, які можуть бути отримані внаслідокзахоплення? Вам слід почати турбуватися, а краще діяти на випередження.


При цьому будь-який власник бізнесу має знати, що не всі незаконні дії щодойого активів – це рейдерство в чистому вигляді. Дуже часто активи виходять з-під контролю власника за його жволею, що юридично не має нічого протизаконного: накопичується кредиторськазаборгованість, беруться кредити, надаються застави  під ці кредити- і ось ви вже не власниквеликого бізнесу. Власник бізнесу говорить про рейдерське захоплення, а насправді це розпорядженнякредитором своїми права ми напередане  ж власником майно як заставу під кредит.


 Про методи рейдерства написано вже досить багато, проте пару слів все ж такислід сказати.


Як ми вже зазначали, дл язахоплення кожного підприємства складається індивідуальна схе ма . Проте деякі  методи здійснення  рейдерськоїатаки є загальними для всіх випадків .


Перш за все, фахівці рейдерських груп прораховують «успіх» операції,здійснюють  попередню оцінку активівоб'єкта, аналізують  юридично оформленута  реальну структуру власності, складорганів управління, кредитну і податкову історію, використання фінансових схем,конфліктних ситуацій всередині підприємства і з контрагентами, встановлюютьнаявність судових спорів, участь в кримінальних, адміністративних, податковихсуперечках тощо.


І ось тут к ожен знайденийнедолік, будь-яка недоробка або помилка працюють проти власника бізнесу. Прицьому «фахівці» намагаються прорахувати наперед шляхи оскарження їхніх дій,вираховують неформальні зв’язки власника, в тому числі за соціальними мережами.

 

Для акціонерних товариств  характернісвої, особливі,  методи рейдерствапов’язані із придбанням міноритарних пакетів акцій для «розмивання»контрольного пакета або взагалі тримання контрольного пакету акцій, не зовсімчесних дій з реєстром акціонерів. Наприклад, міноритарний акціонер в деньпридбання однієї акції або відразу на наступний день  подає позов до суду з будь-якою, частонереальною, вимогою до акціонерного товариства. Суд виносить ухвалу прозабезпечення позову шляхом передачі реєстру  акціонерів іншому реєстратору. В такомувипадку у товариства можуть утворитися відразу два реєстри акціонерів, що можестати приводом для нових позовів та процесів. А в цей час «замовникизахоплення»  списують акції з особистихрахунків власників.


 В судовому процесі намагаютьсядовести, що акціонер взагалі не є акціонером і не може брати участь в зборахакціонерів. При цьому судом  може бутизаблокована участь в зборах акціонерів власника великого пакета акцій. І вже  без участі власника контрольного пакета акційзбори акціонерів приймають рішення про зміну менеджменту і додаткової емісії,яка «розмиває» цей контрольний пакет.


Поступово відходять в минуле, хоче й досі популярні, скупка боргів підприємства, його штучнебанкрутство і початок процедури санації . Ці методи найчастіше використовувалисяв роки масової приватизації.


Не варто забувати й про такі «старі та добрі» методи рейдерства, як: шантажвласників або керівників підприємств; застосування насильства або погроз довласників, керівників підприємств або їх близьким; підробка документів; підрив діловоїрепутації як самого підприємства, так і його керівника; налагодження  корупційних зв'язків з працівникамипідприємства для отримання необхідної інформації або введення «своїх людей» втрудовий колектив.   Звичайно, щовсі ці дії переходять межу Кримінального кодексу.


 Ще декілька років тому, найбільшимвпливовим був арешт рахунків в господарському процесі. Тепер найбільшактуальним є арешт рахунків в кримінальному провадженні.

 

 Що ж робити власникам сумліннихпідприємств?


Захищатися. При цьому захищатися навіть від тих загроз, які, як вамздається, неможливо використати щодо вашого маленького, проте прибутковогобізнесу. Найбільш вірогідним стає те, що здається найбільш неможливим.


По-перше, допомогти запобігти рейдерському захопленню ваших активів можепрофесійний юрист. Обирати юриста треба виважено, спираючись на йогопрофесійний досвід та знання.  Частіше доюриста, як до лікаря - йдуть вже тоді, коли потрібна екстрена допомога. А йти потрібно до того, з метоюпрофілактики, бо в кризовій ситуації, особливо якщо під дверима вже стоятьвиконавці із судовим рішенням або кремезні хлопці б’ють вікна в офісі,  новому юристу буде досить складно увійти вкурс справи і вжити дієвих заходів. Отже,  не слід чекати до останнього : в итрати на якісні юридичні послуги - цеінвестиція в безпеку вашого бізнесу.


При цьому о сновні заходив протистоянні рейдерам такі ж загальні, як і методи здійснення рейдерства.Проте для кожного підприємства  ізврахуванням його особливостей та економічної доцільності слід розроблюватисвою, окрему, схему протистояння рейдерським захопленням, плани диверсифікаціїактивів.


 Які ж загальні принципи захистубізнесу?


1.  Статут- це наше все. З точки зору корпоративних відносин не слідформально відноситися до Статуту підприємства. В изна чте повноваженнявиконавчого органу (щодо відчуження майна, отримання і надання позик, укладаннявеликих угод, видачі довіреностей тощо). До повн іть С татут підприємства так званими «а нтирейдерськ ими положеннями ».  Створіть таку структуру власності, колиблокування діяльності компанії буде неможливим.

2. Розділяйта володій.  Залежно від специфіки  компанії диверсифікуйте активи. Створюйте  перехресне володіння акціями компанії між материнськоюі дочірньою компанією, структуруйте бізнес таким чином, щоб управлінська,виробнича і торговельна діяльність здійснюється різними компаніями, проте все ж підконтрольними власнику бізнесу.

3. Посекрету всьому світу.  Кібербезпека,доступ до ноу-хау, комерційної таємниці, банківських рахунків. Все це важливо.Особливо сьогодні.  Обмежте коло осіб зправом доступу до конфіденційної інформації. Встановіть правила доступупрацівників до комерційної таємниці, визначте відповідальність за їїрозголошення.

4. Мійофіс- не моя фортеця. Досить часто під час рейдерських захопленьзалучаються представники правоохоронних органів (причому часто «всліпу»). І осьв ваш офіс в престижному бізнес-центрі завітали приємні молоді люди з ухвалоюпро обшук або про доступ до речей та документів. І кримінальне провадження непроти вашої компанії, а адреса для обшуку- адреса цілого бізнес-центру. Нетреба сподіватися, що це помилка. Можливо, справжньою метою був саме ваш офіс,проте під прикриттям іншого кримінального провадження. Отже, зберігайте корпоративнідокументи в захищеному, а краще взагалі в  недоступному для третіх осіб місці. Створітьта зберігайте  в надійному місці, позаофісом компанії, «тривожний пакет», який містить набір документів, що дозволяєв разі рейдерського захоплення підприємства здійснити необхідні правові заходи протидіїта мінімізувати втрати.

5. Неварто недооцінювати ворога. Відкритість реєстрів наразі дає всі можливостіщодо моніторингу ситуації як за зобов’язаннями вашого підприємства, так івизначити ситуацію навколо ваших конкурентів. Контролюйте простроченукредиторську заборгованість, а краще уникайте її.

Це лише загальні методи захисту з точкизору корпоративного управління, проте  як казав У. Черчіль: «Варто вже сьогодні робити те, про що інші будуть думати завтра».  

   

Останні записи