Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
10.08.2017, 11:14

Аутстафінг: переваги для бізнесу під час перевірок

Виконавчий директор ЮК Tsykhonya Lawyers

Аутстафінг, аутсорсинг … Мабуть, всі чули ці модні нові слова, але ж як вони можуть бути корисні у бізнесі, зокрема під час перевірок Держпраці та Державної фіскальної служби?

Зі слів «аутсорсинг» та «аустафінг» чітко зрозуміло:послуги  або персонал ( штат) надаєтьсяіз зовні. 

Перше іголовне: надання послуг з аутсорсингу (абояк звичайно кажуть «на аутсорсингу»)  іаутстафінгу це за своєю суттю укладення договору про надання послуг абодоговору підряду між замовником (це може бути як юридична особа, так і ФОП) та компанією-провайдером («аутсорсером», «аутстафером»). Отже, і регулюються ці явища якзвичайні договори про  надання послуг абодоговори підряду.

Розділ 4  Класифікатору видів економічної діяльностівизначає «аутсорсинг» як  угоду, згідно зякою замовник доручає підряднику виконати певні завдання,  зокрема, частину виробничого процесу абоповний виробничий процес, надання послуг щодо підбирання персоналу допоміжніфункції.

Найбільшогопоширення набуло звичайно передання на аутсорсинг бухгалтерського або юридичногообслуговування, Якщо ви не маєте власного юриста або бухгалтера у штаті такористуєтесь їх послугами періодично або час від часу, то це й є  аутсорсинг в чистому  вигляді. Проте на аутсорсинг можутьпередаватись не тільки обслуговування за деякими сферами, але й потужності,цехи, цілі комплекси.  

Якщо ж дляроботи у вашому маленькому магазині потрібні продавці на час «високого сезону»,проте ви не бажаєте займатись підбором кандидатур, навчанням, обчисленням їхзаробітної плати, кадровим оформленням прийняття та звільнення, веденнямтрудових книжок, ви можете  знайти компанію,яка займається наданням персоналу та  укласти з нею договір. Потрібні вам  працівники будуть фізично працювати у вашомумагазині за визначеним вами функціоналом, проте оформлені вони будуть як штатніспівробітники у компанії – аутстафері. 

Отже, якщо за аутсорсингом підприємство передаєна зовнішнє обслуговування бізнес-процеси або функції (як-то, юридичні, бухгалтерські тощо) зчітким визначенням результату надання послуг, то за аутстафінгом підприємство-аутстафер,на якому оформлені працівники, передає іншому підприємству-замовникупрацівників, функціонал яких визначатиме вже замовник,  результатом договору в даному  випадку будевихід працівників до місця роботи.

Офіційноговизначення терміну «аутстафінг» наразі немає. В загальному розумінні- це орендаперсоналу. У Податковому кодексі та у Законі України «Прозайнятість населення» містяться визначення послуг та діяльності  з надання персоналу

Відповідно дост. 14.1.183 Податкового кодексу  послуги з надання персоналу - це  господарська або цивільно-правова угода,відповідно до якої особа, що надає послугу (резидент або нерезидент), направляєу розпорядження іншої особи (резидента або нерезидента) одну або декількохфізичних осіб для виконання визначених цією угодою функцій.

Закон України «Про зайнятість населення» у ст. 39 більш детально регулюєдіяльність суб’єктів господарювання, які наймають працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні віншого працедавця. Найм працівників для подальшого направлення у розпорядженняіншої особи може здійснювати лише підприємство, яке отримало спеціальнийдозвіл. Кабінет Міністрів України навіть 20.05.2015 р.  затвердив своєю Постановою № 359 Порядоквидачі такого дозволу. Проте цей Порядок так і не набув чинності, оскільки уПереліку документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльностівідповідно до Закону України  від 19.05.2011 № 3392-VІ цей дозвіл відсутній,а відповідно до норм того же Закону забороняєтьсявимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільногохарактеру, які не внесені до Переліку, затвердженого цим Законом.

У зв’язку з тим, що дозвіл на найм працівниківдля наступного надання їх іншим роботодавцям отримати наразі неможливо,оскільки немає Порядку його видачі, то й штрафні санкції ( у розмірі до 64000грн.) до таких компаній - аутстаферів  завідсутність такого дозволу не застосовуються.

Проте суб’єктигосподарювання, що надають послуги з аутстафінгу мають бути включені до Переліку суб’єктів господарювання, які надаютьпослуги з посередництва у працевлаштуванні, та суб’єктів господарювання, якіздійснюють наймання працівників для подальшого виконання ними роботи в Україні вінших роботодавців. Компанії-аутстафери зобов’язані надіслати рекомендованимлистом з повідомленням про вручення до Державної служби зайнятостівідповідну заяву за формою, встановленою Мінсоцполітики. 

Зважаючи на таку невизначеністьу законодавстві, частіше діяльність по наданню працівників маскують підаутсорсинг, або звичайні договори надання послуг.

На практицідосить часто великі підприємства звільняють частину працівників, оформлюють їхна компанію – аутстафера, яка потім направляє їх на роботу на те підприємство,яке їх звільнило. Маємо зазначити, що таке попереднє звільнення не можепроводитися за скороченням штату, бо в такому випадку Закон «Про зайнятістьнаселення» забороняє надавати таким роботодавцям працівників.

Які ж переваги отримує підприємство-замовник відаутстафінгу та аутсорину? Як свідчить практика- великі.

По-перше , Замовник фокусується на основному бізнес-процесі, а не на обслуговуваннібізнесу.  Зникає потреба турбуватися прокадрове оформлення працівників, своєчасне нарахування заробітної плати та ЄСВ,соціальне забезпечення, надання відпусток, бухгалтерський облік, оскільки всеце здійснює компанія-аутстафер, а отже не потрібно тримати  штат відділу кадрів та бухгалтерів.  

По-друге , зменшуються витрати на заробітну плату персоналу і при цьому зменшується базаоподаткування за рахунок того, що підприємство відносить до витрат оплатупослуг компанії –аутстафера.

По-третє,  працівникинесуть відповідальність не перед тією компанією, де виконують роботу, а передкомпанією, де вони оформлені. Отже, відповідальність за роботу працівниківвизначається не нормами Кодексу законів про працю, а вже договором міжпідприємством-замовником та підприємством - наймачем персоналу. Усі ризики щододотримання трудового законодавства та інших обов’язків роботодавця несекомпанія-аутстафер.

По-четверте , уникнення додаткових підстав для перевірок Держпрацею  та податковими органами з питань фактичнихтрудових відносин. І ось на цьому пункті слід зупинитися докладніше. 

Орендаперсоналу за своїм зовнішнім вираженням надзвичайно схожа з трудовим договором.Такі працівники можуть підпорядковуватися трудовому розкладу замовника, матисвої робочі місця на території замовника, але отримують щомісячну зарплату відкомпанії аутстафера.  Уникнути додаткових питань можна лише в том випадку, якщо вдоговорі про надання персоналу  будутьчітко прописані всі ті трудові функції, трудовий розпорядок, якому будутьпідпорядковуватися працівники, винагорода компанії-аутстаферу. Причому сумазаробітної плати працівників може бути визначена окремо, а може бути включенадо загального розміру винагороди компанії-аутстаферу.

Працівникимають чітко усвідомлювати, що працюють вони в компанії-аустафері, а у замовникавиконують лише тимчасову доручену аутстафером роботу. Виконання договору орендиперсоналу має підтверджуватися як актами приймання-передачі виконаних робіт,так і актами надання персоналу. 

Сторонам бажанов договорі про надання персоналу врегулювати питання щодо  компенсації аутстаферу понесених збитків,наприклад травми працівників, внаслідок неналежних умов роботи, оплачуваннявідпустки та лікарняних, узгодити посадові обов’язки та перевірку кваліфікаціїпрацівників, компенсацію матеріальних збитків замовника та інші суттєві умовироботи.

Для уникненняпитань під час перевірки бажано, щоб замовник міг пред’явити завдання на  виконання робіт за договором про наданняперсоналу (або договором підряду, договором про надання послуг) із зазначеннямконкретних  даних осіб, яких направляє компанія-аутстаферзамовнику.

Судовапрактика з питань аутстафінгу та аутсорсингу неоднозна. Досить часто податковіоргани приймають рішення  про  відсутність реальних господарських операцій ізконтрагентами через відсутність у контрагентів належної кількості персоналу танеможливістю здійснювати реальні господарські операції. Проте суди, зокремаВищий адміністративний суд, неодноразово зазначали, що законодавство України немістить вимог щодо наявності власного персоналу для віднесення  витрат до складу валових та  отримання права на податковий кредит,оскільки  персонал може бути залучений  на умовах підряду, або шляхом аутстафінгу(позикова робоча сила).  Проте напрактиці є й протилежні рішення.  

Таким чином, аутстафінг та аутсорсинг можуть бути доситькорисними для бізнесу при вдалому договірному оформленні.   

 


Останні записи