Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
09.10.2014, 12:21

Адвокатське зберігання документів: de jure та de facto

Партнер ТОВ "Юридична компанія "НОБІЛІ", адвокат

Адвокатська таємниця - гарантія надійного правового захисту фінансово-господарських документів клієнта.

Адвокатське зберігання документів – послуга, що пропонується Адвокатами та Адвокатськимиоб’єднаннями та надає можливість захистити документи клієнта від незаконних дійконтролюючих органів чи третіх осіб.

Раніше була розповсюджена практика укладення Договорів зберігання, за якимиКлієнт передавав на зберігання документи, а Адвокат зобов’язувався забезпечитиїх схоронність. Неозброєним оком видно, що укладення Адвокатами Договорівзберігання суперечить правовій природі інституту Адвокатури, адже покликаннямАдвоката є захист прав та інтересів клієнта, а не охорона чи зберігання його документів.

З прийняттям Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» від05 липня 2012 року (далі – Закон) послуги зі зберігання документів Адвокатами однозначноопинилися за межами правового поля. У статті 1 Закону адвокатська діяльність визначаєтьсяяк незалежна професійна діяльність адвоката щодо здійснення захисту,представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Про наданняпослуг із зберігання документів в Законі не йдеться.

Розвиток Адвокатури в Україні триває, як і триває боротьба Адвокатів засвої професійні права та гарантії. На сьогодні, Законом встановлено гарантіїадвокатської діяльності, визначено поняття «адвокатської таємниці», що по сутіна законодавчому рівні встановлює різницю у правовому статусі Адвоката таюриста (представника).

Повертаючись до питання захисту (не зберігання) документів Клієнта, наданіЗаконом права та гарантії дозволяють Адвокатам забезпечити надійний правовий захистпереданих їм документів. Мова, як правило, йде про фінансово-господарські табухгалтерські документи, які зазвичай, є об’єктом зацікавленості правоохороннихта контролюючих органів.

Порядок проведення оперативно-розшукових заходів та слідчих дій щодоАдвоката є набагато складнішим на відміну від порядку проведення таких заходівщодо суб’єктів господарської діяльності. Зокрема, забороняєтьсяпроведення огляду, розголошення, витребування чи вилучення документів,пов’язаних із здійсненням адвокатської діяльності; під час проведення обшуку чиогляду житла, іншого володіння адвоката, приміщень, де він здійснює адвокатськудіяльність, тимчасового доступу до речей і документів адвоката має бутиприсутній представник ради адвокатів регіону.

Отже, Адвокат чи адвокатське об’єднання дійсно мають можливість захиститидокументи клієнта від незаконного вилучення, але такий захист здійснюється вмежах дії Договору про надання правової допомоги, а не Договору зберігання.Захист документів Клієнта є однією з гарантій адвокатської діяльності, що можебути реалізована лише за умови належного правового оформлення Адвокатськогодосьє.

 Таким чином, на сьогоднішній день укладення договорів про надання правовоїдопомоги саме з Адвокатом чи адвокатським об’єднанням має низку переваг упорівнянні з аналогічними договорами, укладеними з юридичними фірмами таюристами. До таких переваг, як правило, відносять якість правової допомоги таособливий статус інформації (документів), що передається захиснику. Хочанаявність свідоцтва про право заняття адвокатською діяльністю не є безумовноюгарантією кваліфікації правника та показником якості правової допомоги,відсутність такого свідоцтва унеможливлює захист інформації (документів)Клієнта за допомогою інституту адвокатської таємниці.

Останні записи