Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
18.08.2014, 16:42

Вас викликають на допит? Що робити?

Партнер ТОВ "Юридична компанія "НОБІЛІ", адвокат

Допит свідка – найбільш поширений спосіб отримання доказів у кримінальному провадженні.

 

 

 

Людині потрібно два роки, щоб навчитися говорити, та шістдесят років, щоб навчитися тримати язика за зубами

(Л. Фейхвангер).

 

 

Допит свідка – найбільш поширений спосіб отриманнядоказів у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 1 ст. 65 Кримінально-процесуальногокодексу України свідком є фізична особа, якій відомі або можуть бути відоміобставини, що підлягають доказуванню під час кримінального провадження, і якавикликана для давання показань.

Так, свідком може стати будь-яка особа, незалежно від їїбажання та статусу. На сьогодні, в межах розслідування економічних злочинів уякості свідків найчастіше викликають керівників (директорів) підприємств таголовних бухгалтерів. Саме від інформації, яка може бути повідомлена цимиособами, залежить вектор руху кримінального провадження.

Виклик до правоохоронних органів для допиту у якостісвідка завжди є несподіванкою та викликає відчуття страху та беззахисності.Рекомендую опанувати емоції та підготуватися до зустрічі, при цьому слідзвертати увагу на таке:

 

1.    Часта спосіб отримання повістки про виклик.

Особа має отримати повістку про виклик або бутиповідомленою про нього іншим шляхом непізніше ніж за три дні до дня, коли вона зобов’язана прибути завикликом. Повідомлення відбувається шляхом вручення повістки про виклик,надіслання її поштою, електронною поштою чи факсимільним зв'язком, здійсненнявиклику по телефону або телеграмою.

Належним підтвердженням отримання особою повістки провиклик або ознайомлення з її змістом іншим шляхом є розпис особи про отриманняповістки, в тому числі на поштовому повідомленні, відеозапис вручення особіповістки, будь-які інші дані, які підтверджують факт вручення особі повісткипро виклик або ознайомлення з її змістом.

Надіслання повістки електронною поштою є правомірним,якщо особа попередньо повідомила слідчому, прокурору, слідчому судді адресусвоєї електронної пошти. Доказом отримання повістки про виклик в цьому разібуде отримання підтвердження її отримання особою відповідним листом електронноїпошти.

Несвоєчасне отримання повістки про виклик є поважноюпричиною для неприбуття особи на виклик відповідно до п. 7 ч. 1 ст. 138Кримінально-процесуального кодексу України.

 

2.     Зміст повістки про виклик.

Статтею 37 Кримінально-процесуального кодексу Українивизначено вимоги до змісту повістки, зокрема, в ній має бути зазначено:

1) прізвище та посада слідчого, прокурора, слідчогосудді, судді, який здійснює виклик;

2) найменування та адреса суду або іншої установи, доякої здійснюється виклик, номер телефону чи інших засобів зв’язку;

3) ім’я (найменування) особи, яка викликається, та їїадреса;

4) найменування (номер) кримінального провадження, врамках якого здійснюється виклик;

5) процесуальний статус, в якому перебуває викликанаособа;

6) час, день, місяць, рік і місце прибуття викликаноїособи;

7) процесуальна дія (дії), для участі в якій викликаєтьсяособа;

8) наслідки неприбуття особи за викликом із зазначеннямтексту відповідних положень закону, в тому числі можливість застосуванняприводу;

9) передбачені цим Кодексом поважні причини, через якіособа може не з’явитися на виклик, та нагадування про обов’язок заздалегідьповідомити про неможливість з’явлення;

10) підпис слідчого, прокурора, слідчого судді, судді,який здійснив виклик.

Відсутність будь-якого з вказаних реквізитів свідчить проневідповідність повістки про виклик вимогам чинного законодавства України. Привирішення питання, чи брати участь у допиті, варто пам’ятати про можливість приводусвідка та притягнення до адміністративної відповідальності за ст. 1854 КпАП України за злісне ухилення свідка від явки доорганів досудового розслідування.                      

Статтею 66 Кримінально-процесуального кодексу Українивстановлюються права та обов’язки свідка, з якими слід ознайомитися переддопитом.

Окремо звертаю увагу на деякі «правила» проведеннядопиту:

1.     Перед допитом слідчий має повідомити, у зв’язку з чим і вякому кримінальному провадженні допитується свідок. В разі відсутностікримінального провадження, мова йде не про допит, а про опитування, від якогосвідок має право відмовитись без пояснення причин.

2.     Слідчий, який здійснює досудове розслідування, маєпроводити допит особисто, передоручення проведення допиту іншій особі (іншомуслідчому, оперативному працівнику) не допускається.

3.     Процес допиту має бути відображений у протоколі, всізапитання та відповіді мають бути викладені дослівно, слідкуйте за цим. Напитання слідчого необхідно відповідати стисло та конкретно. Якщо зміст питанняє незрозумілим, свідок має право уточнити його. Після завершення допиту свідокмає право ознайомитися із протоколом та клопотати про внесення до нього змін,доповнень і зауважень, а також власноручно робити такі доповнення і зауваження.Не слід підписувати протокол, якщо в ньому є незаповнені графи.

4.     Спокій та врівноваженість – запорука успіху. Перед наданнямвідповіді слід повністю її сформулювати, при цьому уникати точних формулювань,якщо не бажаєте надавати інформацію. Використовуйте фрази «здається»,«можливо», «не впевнений», «не володію такою інформацією».

Найважливішої гарантією прав свідка є право на правовудопомогу, передбачене Конституцією України та Кримінально-процесуальнимзаконодавством України.

Присутність на допиті досвідченого адвоката є запорукою дотриманняслідчим прав свідка та проведення допиту в межах правового поля.

 

 

 

 

                                           

Останні записи