Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
21.01.2016, 15:46

Довіреність на автомобіль не є підставою для набуття права власності

Провідний юрист корпоративної (господарської) та податкової практики Юридичної компанії «WinnerLex»

Вже протягом довгого часу в Україні поширеною є практика «придбання» транспортних засобів на підставі довіреності. Це пов’язано з бажанням зекономити сили та час, а найголовніше - мінімізувати грошові витрати, пов’язані з оформленням купівлі-продажу автомо

 

  Вже протягом довгого часу в Україні поширеною є практика«придбання» транспортних засобів на підставі довіреності. Це пов’язано збажанням зекономити сили та час, а найголовніше - мінімізувати грошові витрати,пов’язані з оформленням купівлі-продажу автомобіля.  Проте, на нашу думку, таку економію навряд чиможна назвати поміркованою.

Насамперед, це пов’язано з тим фактом, що при оформленні довіреності невідбувається переходу права власності. Саме такої думки дотримується іВерховний суд України в Постанові від 16 грудня 2015 року по справі провизнання права власності на автомобіль, «купівлю» якого було оформлено увигляді довіреності. Відмітимо, що громадянин, який таким чином придбававтомобіль, вимушений був звернутися до суду, оскільки транспортний засіб унього було вилучено у зв’язку із тим, що на нього накладено арешт, внаслідоквідкриття виконавчого провадження, щодо реального власника.

Суд наголошує на тому, що продаж транспортного засобу, що маєідентифікаційний номер, передбачає відповідне оформлення договорукупівлі-продажу цього транспортного засобу, зняття його з обліку, отриманнясвідоцтва про реєстрацію транспортного засобу (технічний паспорт).

Відносини представництва врегульовані Главою 17Цивільного кодексу України. Там же міститься і визначення поняття «довіреність» - письмовий документ, що видаєтьсяоднією особою іншій особі для представництва перед третіми особами(ч. 3 ст. 244 ЦК України). Жодного слова про перехід права власності на підставі такого документанемає.

Більше того в ст. 248 ЦК України передбаченівипадки, в яких представництво за довіреністю припиняється. Серед них - закінчення строку довіреності. Навіть, якщойого не встановлено, довіреність зберігає чинність до припинення її дії. Авідповідно  до ст. 249 ЦК України особа, яка видала довіреність може в будь-який час її скасувати;відмова від цього права є нікчемною.Тобто,«продавець» автомобіля в будь-який момент може залишити «покупця» ні з чим,скасувавши довіреність. Навіть, якщо цього не сталось, не слід забувати про те,що всі ми живі істоти і однією з підстав припинення довіреності є смерть особи,яка її видала, оголошення її померлою, визнання недієздатною абобезвісно відсутньою тощо. Всі права наавтомобіль в такому випадку переходять до спадкоємців, опікунів його власника,а не до особи, яка перебувала з ним у представницьких відносинах. В решті-решт, стосовно реального власника автомобіля(«продавця») може бути відкрите виконавче провадження і як наслідок на йогомайно, включаючи автомобіль, буде накладено арешт,на нього може бути звернене грошове стягнення тощо. І це не повний перелік ризиків, від неналежного оформлення купівлі-продажу авто.

Таким чином, довіреність свідчить лише про наявність уособи, яка її отримала права у певних випадках представляти інтереси особи, якавидала таку довіреність.

Атому отримання довіреності без належного укладення договору купівлі-продажу невважається укладеним відповідно до закону договором та не є підставою длянабуття права власності на транспортний засіб особою, яка цю довіреністьотримала.

Такаособа може в будь-який момент позбавитись автомобіля, придбання якого оплатила,проте належним чином не оформила. Наприклад, у випадку відкриття виконавчогопровадження щодо реального власника та накладання арешту на такий автомобіль.

Отже,якщо Ви маєте намір придбати або продати автомобіль, радимо уникати можливихризиків та укладати угоди купівлі-продажу у встановленому порядку.

Передрук матеріалів цієї статті без чіткого посилання на ім’я автора та компанію, у якій автор працює, а також джерело запозичення -  є порушенням авторських прав та тягне за собою відповідальність передбачену чинним законодавством. У разі виявлення подібних фактів автор статті залишає за собою право діяти в рамках українського законодавства


Останні записи