Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.03.2018, 09:33

Один платник – один рахунок і один координатор

Ексначальник Офісу великих платників податків

Проект комплексного обслуговування великих платників дозволить значно спростити процес сплати податків і покращити їх адміністрування.

Уявіть собі системусплати податків, за якої платник буде подавати один звіт до органу контролю повсіх об’єктах оподаткування по кожному податку і перераховувати гроші наодин-єдиний рахунок, з якого вони автоматично будуть розподілятися на іншірахунки відповідно до його декларування. І це все – замість того, щобформувати звіти окремо для кожного з органів контролю, яких у нас – більше семисотень. Наразі 1364 платника Офісу сукупно подають більше 27 тисяч звітів вбільше як 741 районне ДПІ не за основним місцем обліку. Чи можливо в такійситуації змінити цю картину на ту, що я описав раніше?

Так. Ми розробилипроект переходу до коплексного обслуговування великого платника податку івпевнені, що ця фантастика, яка суттєво спростить процес сплати податків,цілком можлива. Більше того: якщо почати роботу просто зараз, то вже з 1 січня2019 року Офіс зможе адмініструвати не лише податки, що сплачуються додержавного бюджету, а й екологічний податок, ренту, податок на майно,туристичний збір, збір за місця паркування транспортних засобів – тобто, усі тіподатки, що сплачуються великим платником до місцевих бюджетів. При цьому, Офіслише адмініструватиме ці платежі, а гроші будуть надходити до місцевих бюджетів- згідно з нормами Бюджетного кодексу.

Адміністрування ж усіх місцевихподатків буде здійснюватись за тим самим принципом «один платник – один координатор», за яким наразі працює Офіс. Тобтоподатковий координатор буде адмініструвати всі види податків і зборів великогоплатника податків незалежно від місця розташування його об’єктів оподаткування.

То що необхідно, аби реалізувати цей амбітнийплан? Зробити три кроки: перетворити Офіс ВПП на єдине місце обліку великого платника,впровадити єдиний казначейський рахунок для сплати усіх податків і зборів (крімПДВ) та розробити й впровадити відповідне програмне забезпечення.

КРОКІ. Єдине місце обліку

 Перетворення Офісу ВПП на єдине місце облікувеликого платника потребує:  

1.       внесення відповідних змін до законодавчих, нормативних та іншихдокументів у частині визначення єдиногомісця обліку великого платника податків (скасування основного і неосновногомісця обліку), до якого подається уся звітність (за загальнодержавними тамісцевими податками) та здійснюється адміністрування усіх податків; 

2.       зміни форми декларації та забезпечення принципу «1декларація – 1картка»;

3.       відкриття на рівні ГУ Державної казначейської служби України в областяхбюджетних рахунків, відкритих для Офісу з ознакою «99»;

4.        ліквідації відомчих ознактериторіальних управлінь Офісу – 2801, 2804, 2806, 2808, 2809 (передача КОР зтериторіальних управлінь до Офісу);

5.       створення зведеної картки – забезпечення доступу координатора до ІКППпо всім територіям, де у великого платника відкриті об’єкти оподаткування (насьогодні працює в режимі «перегляду» та «без історії»). 

КРОК ІІ.Єдиний казначейський рахунок

Мушу відмітити, що ще в 2016році завдання змінити процедуру розрахунків платників податків з бюджетамичерез запровадження єдиного рахунку з автоматичним рознесенням коштіввідповідно до задекларованих податків, було внесено до Плану заходів зреалізації Стратегії реформування системи управління державними фінансами на2017-2020 (спільно КМУ та МФУ) та Плану пріоритетних дій Уряду на 2017 рік(КМУ). Впровадження єдиного казначейського рахунку потребує комплексних змін івідпрацювання нової системи:

1.       ухвалення законопроекту, яким будуть внесені зміни до:

-       Податкового кодексу України,

-       ЗУ «Про збір та облік єдиноговнеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»,

-       ЗУ «Про виконавче провадження» участині функціонування єдиного рахунку;

2.       розробки відповідного програмного забезпечення;

3.       доопрацювання ІС «Податковий блок» за принципом «карточка особовогорахунку іде за платником» (а не за територіальною ознакою), що надасть доступкоординатору до усіх карток особових рахунків великого платника. 

КРОК ІІІ.ІТ-рішення

В умовах підвищення навантаженняна координатора необхідно буде розробтити відповідні ІТ-рішення для ефективногоадміністрування усіх податків:

1.       впровадити електронну камеральну перевірку з системою автоматичноговиявлення ризиків недоплати податків;

2.       узагальнити на центральному рівні інформацію про ставки місцевихподатків;

3.       внести зміни до програмного забезпечення ІТС «Податковий блок» вчастині автоматичного рознесення платіжних доручень за платежами, які будутьперераховуватися на бюджетні рахунки, відкриті на рівні ГУ ДКСУ в областях зознакою «99» від платників податків, які знаходяться на обліку в Офісі, місцерозташування об’єкту оподаткування яких не співпадає з місцем розташуванняспеціалізованого контролюючого органу.

Останні записи