Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.10.2017, 12:22

Перспективи зменшення податкового боргу

Ексначальник Офісу великих платників податків

Протягом третього кварталу Офіс великих платників податків зміг зменшити загальний обсяг податкового боргу, але тенденції невтішні: якщо не вжити заходів на законодавчому рівні, борг ростиме набагато швидшими темпами, ніж ми зможемо його стягувати.

Протягомтретього кварталу Офіс великих платників податків зміг зменшити загальний обсягподаткового боргу, але тенденції невтішні: якщо не вжити заходів назаконодавчому рівні, борг ростиме набагато швидшими темпами, ніж ми зможемойого стягувати.

Станомна 1 жовтня загальна сума податкового боргу становила 12,65 млрд грн. Цесумарний борг 326 підприємств-боржників. Три місяці тому він становив на 626,3млн грн більше.


Зменшити його вдалося частковозавдяки примусовому списанню коштів з рахунків платників (18,5 млн грн),частково завдяки виставленню податкових вимог та опису майна (214,3 млн грн).Неабияких сил довелося докласти, щоб отримати від держпідприємств частинуприбутку. Ці виплати адмініструються в Офісі, але не вважаються податком, томуу нас практично немає ефективних механізмів для їх стягнення. Звичайно,впоратися з цим було би набагато простіше, якби Офісу надали конкретнихповноважень. І все-таки навіть за наявних обставин зустрічі з представникамипідприємств і робота з профільними міністерствами, що їх курують, дають деякірезультати: мінус 716,4 млн по частині чистого прибутку, в тому числі 172,4 млнгрн - надходження в рахунок погашення заборгованості.

В тойсамий час існує дві об’єктивні причини для подальшого збільшення недоїмки.

Причина перша

Насапередз виплатою боргів зволікають банки, що перебувають в процедурі ліквідації. Наданий момент їхня сумарна заборгованість складає 3,14 млрд грн  (26,7% від загальної суми боргу).

Податковийборг по банківським установам, на які поширюються повноваження Фондугарантування вкладів, утворюється штучно, оскільки в правовому полі існуєколізія між нормами Податкового кодексу та Закону України “Про системугарантування вкладів фізичних осіб”. Згідно з першим, у банківської установивиникає обов’язок по декларуванню, а згідно з другим - відсутній обов’язоксплати цього зобов’язання.

Крім того, Податковий Кодекс нерегулює питання, що стосуються стягнення податкового боргу з банків у стадіїліквідації.

ТомуОфіс виступив перед НБУ та Фондом гарантування вкладів з ініціативою - виводитиподатковий борг банку у процедурі ліквідації на окремий рахунок з загальноїсуми боргу такої установи. Також на рівні ДФС, МФУ, НБУ та Фонду гарантуваннявкладів ми підняли питання: чи повинен банк, у якого відкликано банківськуліцензію, формувати страховий резерв та вести бухгалтерський облік, якбанківська установа? Якщо відповідь буде ствердною, очікувана сума зменшенняподаткового боргу по банківському сектору на рівні Офісу ВПП може скластибільше 5 млрд грн.

Причинадруга

                  Левову частку усієї податковоїнедоїмки (2,1 млрд грн) становлять борги однієї конкретної компанії - ПАТ“Укрнафта”. Виникли вони внаслідок несплати товариством самостійнозадекларованих грошових зобов’язань з податку на прибуток та ПДВ і продовжуютьзбільшуватися.

Вплинутина скорочення цього боргу могло б рішення Верховного Суду України, яке надастьможливість розблокувати описане майно ПАТ «Укрнафта» та звернутися до суду зметою його реалізації та надходження коштів в рахунок погашення податковогоборгу.

Оцінитиефект такої дії досить складно, враховуючи специфіку погашення податковогоборгу ПАТ “Укрнафта”. Однозначно можна сказати лише, що позитивне рішенняВерховного Суду України надасть змогу стягнути податковий борг ПАТ “Укрнафта”не лише в тій його частині, що адмініструється в Офісі ВПП ДФС, а й в інших,якими займаються ГУ ДФС в областях, а це майже 13,8 млрд грн.

***

                  Загальною панацеєю, яка б вирішилапроблему скорочення недоїмки у випадках, коли підприємство самостійнозадекларувало та не сплатило грошові зобов’язання, а це складає 26,6% відзагальної суми податкового боргу, могло б стати внесення однієї простої зміни доЗакону “Про платіжні системи” та Інструкції НБУ №22. Кілька місяців томуДФС України разом із Офісом ВПП ДФСзапропонували зробити обов’язковим ібезумовним виконання банками інкасових доручень органів ДФС. Наразі нашіінкасові доручення можна виконати тільки до кінця операційного часу, а неопераційного дня.

Томугроші на рахунки боржників заходять вже після закінчення операційного часу іусі транзакції проводяться без виконання інкасових доручень органів ДФС.

Якщозапропоновані нами зміни будуть внесені, Офіс зможе додаткового забезпечитипоповнення державного бюджету майже на 5,7 млрд грн – за рахунок примусовогосписання коштів з банківських рахунків підприємств-боржників, які продовжуютьвести активну діяльність, свідомо не сплачуючи податки до бюджету.

 

Останні записи