Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.09.2016, 17:08

Режим відеоконференції в цивільному судовому процесі

Провідний юрист юридичної компанії

Іноді трапляються життєві ситуації, коли особа змушена брати участь у цивільному судовому процесі, який здійснюється (або за правилами судочинства буде здійснюватись) в приміщенні суду, що знаходиться далеко поза межами місця перебування/проживання так

Інодітрапляються життєві ситуації, коли особа змушена брати участь у цивільномусудовому процесі, який здійснюється (або за правилами судочинства будездійснюватись) в приміщенні суду, що знаходиться далеко поза межами місцяперебування/проживання такої особи.

Цеможуть бути, наприклад, спори щодо нерухомості, яка розташована в іншому місті(області), або спори, які за підсудністю мають розглядатись виключно за місцемреєстрації інших учасників процесу тощо.

Зрозуміло, що надмірні часові та матеріальні витрати (на дорогу, проживання і харчуваннятощо), пов’язані з необхідністю відвідувати судові засідання в іншіймісцевості, стають реальною проблемою.

Процесуальнезаконодавство України дозволяє вирішити відповідну проблему достатньо сучаснимта гуманним способом – скористатись можливістю приймати участь в судовомупроцесі в режимі відеоконференції, знаходячись в приміщенні суду, розташованогопоруч з місцем проживання перебування зацікавленої в цьому особи.

Фактично,Ви приходите в зручне для Вас (за місцем розташування) приміщення суду і черезмонітор спілкуєтесь з суддею та іншими учасниками процесу, які знаходяться в цейже час в іншому приміщенні суду іншої місцевості.

Длятого, щоб скористатись режимом відеоконференції зацікавленій особі необхідноподати (надіслати) до суду, в якому здійснюється провадження, клопотання здодержанням вимог щодо його змісту та строків подання. Суддя самостійно розглядаєтаке клопотання та приймає (Ухвалою) відповідне рішення.

Вимогидо змісту клопотання:

1)   маєбути зазначене найменування та реквізити суду, в якому особа бажає прийматиучасть в процесі в режимі відео конференції;

2)   маєбути зазначені дані особи (яка бажає приймати участь в процесі в режимі відеоконференції)та її процесуальний статус (позивач, відповідач, третя особа тощо);

3)   бажано(але не обов’язково) вказати причини необхідності застосування саме такої формиведення судового розгляду та підтвердити такі причини документально (довідкапро місце проживання, хронічна хвороба, вік тощо).

Вимогидо строків подання клопотання:

1)   суд(суддя), в якому здійснюється провадження по справі) має отримати клопотання непізніше, ніж за 7 днів до дня судового засідання (це пов’язано з обов’язкомсудді постановити відповідну Ухвалу за 5 днів до засідання та направити її втой суд, в якому Ви бажаєте бути присутнім та приймати участь в процесі врежимі відео конференції).

Порада:

Задля прийняттясуддею позитивного рішення щодо поданого Вами (Вашим представником) клопотання,бажано (якщо є на це час) подати до суду, (в якому Ви бажаєте приймати участь впроцесі в режимі відеоконференції) лист про з проханням повідомити Вас протехнічну можливість надати Вам можливість скористатись режимом відеоконференції,отримати відповідь та докласти копію такої відповіді до клопотання.

Особливістьучасті особи в процесі в режимі відеоконференції:

§  ухвала судді (прозастосування режиму відео конференції або про відмову в такому застосуванні)оскарженню не підлягає,

§  особа (якаприймає участь в процесі в режимі відео конференції) може, не зважаючи наухвалу суду про застосування режиму відеоконференції, без попередженняз’явитись безпосередньо в зал судового засідання, де відбувається судовийрозгляд.

Останні записи