Що змінилось в Міністерстві оборони? Архітектура Міністерства оборони змінилась. Існує департамент політик, який формує політику закупівель за напрямками: тилове забезпечення, зброя, децентралізовані закупівлі. Всі закупівлі Міністерством оборони були передані державним підприємствам, які самостійно здійснюють свою діяльність.

По тиловому напрямку DOT - Державний оператор тилу, по зброї - Агенція оборонних закупівель. Для прозорості та контролю за закупівлями агенцій створюються Наглядові ради для кожної агенції. З березня по червень тривав конкурсний відбір рекрутингових компаній для створення наглядової ради Агенції оборонних закупівель.

За результатами публічних торгів через систему Prozorro було обрано професійну рекрутингову компанію Odgers Berndtson з великим досвідом роботи. Заявки на членство подавались через відкритий call на сайті Агенції оборонних закупівель і кожен охочий міг подати свою заявку. Тому кількість претендентів 52 людини з 11 країн світу. Основні країни: США, Британія, Німеччина, Польща, є претендент навіть з Південної Кореї. Досвід кандидатів в основному в закупівлях, робота в оборонних компаніях світу, робота в міністерствах оборони різних країн. Також є кандидати з закупівельної компанії НАТО.

Ключові вимоги до кандидатів. Один має відповідати за стратегію. Ця особа має залучати і знаходити контакти, іноземні інвестиції, організовувати роботу з відомими іноземними брендами. Другий, це власне закупівельний. Який має допомагати Агенції в організації внутрішніх процесів прийняття рішень, проведення закупівель. Третій - це аудитор, який буде оцінювати ефективність використання бюджетних коштів. Наразі проходять співбесіди з кандидатами. На співбесіди залучені представники союзників, зокрема своїх представників делегували США, Британія, Німеччина, Франція. Про результати відбору буде оголошено окремо. Хотілось би додати, що навіть попри війну, Міністерство оборони намагається знайти баланс між безпекою та встановленням нормальної, здорової комунікації з суспільством.