Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.02.2014, 14:42

Конституція 2004 року — перший крок до миру

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

Парламент або Конституційний суд мають виправити політичну помилку, яка призвела до кризи

Для зняття політичного протистояння в Україні, якезупинилося за крок від катастрофи, пропонується цілий пакет рішень. Алеключовий запит Майдану зрозумілий — змін потребує в першу чергу система влади.Саме тому необхідно зробити простий і зрозумілий крок — повернутися доКонституції 2004 року.

Безперечно, основний закон потребує системного оновлення,але в тому й річ, що системні рішення не можна ухвалювати в запалі політичноїборотьби. Повернувшись до Конституції 2004 року, ми принаймні першопочатководосягаємо двох цілей. По-перше, - значно послаблюємо напругу в суспільстві.По-друге, - відтворюємо парламентсько-президентську республіку, тобто нехай інедосконалий, але все ж таки баланс різних гілок влади.

Способів, як це зробити, теж може бути декілька. АбоВерховна Рада ухвалює Конституційний Акт, або Конституційний Суд виправляєвласну помилку, якої він припустився у 2010-му, скасувавши політреформу.

Наголошую, що сьогодні втягуватися у розробку новоїКонституції — це лише затягувати час. На вулицях барикади та тисячі людей, якіз них нікуди не підуть. Мільйони людей не хочуть далі жити занапівавторитарного режиму. Ситуацію треба розрядити. Необхідно вже зараз,миттєво, продемонструвати, що шлях до диктатури зупинено, і країна змінюєвектор свого розвитку на демократичний.

Це не знімає жодної з інших вимог: створення перехідногоУряду, покарання винних у застосуванні сили до мирних мітингувальників,звільнення політв’язнів, перезавантаження влади в цілому. Більше того — цейкрок створить умови для реалізації цих завдань.

В подальшому написанням нової Конституції мають займатисяфахівці, а не політики, під пильним контролем громадськості. Принциповіположення нового Основного закону варто буде винести на референдум. Але заразнам потрібне рішення, яке відведе сторони від вбивчої межі!

З високою долею ймовірності, повернення до Конституції 2004року може призвести до дострокових виборів парламенту та де-факто скоротититермін повноважень чинного президента. Але звісно це нікого не повиннозупиняти.

Я також закликаю всіх публічних людей підтримати такийкрок. Опозиції теж хочеться нагадати, що питання Конституції — це не предметторгів та конкуренції. Все суспільство має бути тут консолідованим.

Фактично, перед нами стоїть мета — генеральне прибирання внашому спільному домі, Україні. Але і прибирання завжди робиться поступально —метр за метром, починаючи з головного.

Так маємо діяти і на цей раз.

 

Останні записи