Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
19.12.2013, 14:46

Кредит в обмін на суверенітет?

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

Позичивши гроші у Москві влада лише відтерміновує колапс в економіці щоб провести президентські вибори.

Занаслідками візиту Віктора Януковича до Росії можна зробити кілька важливихвисновків.

Окрімтого, що Україна суттєво збільшила свою залежність від Москви, отримані кредитита знижка в ціні на газ ставлять, фактично, хрест на проведенні економічнихреформ та на політиці диверсифікації постачання енергоносіїв.

Проте, що українська економіка перебуває на межі банкрутства вже говорять вголосне тільки експерти та опозиційні політики. Про це нещодавно публічно заявивекс-президент Кучма. Це визнає і Уряд, і вже здається “вічний” Микола Азаров,на якому значною мірою і лежить відповідальність за піврічну рецесію. Саме томуУкраїна вимушена терміново позичати.

Ітепер остаточно стає зрозумілим зміст “євроінтеграційної” риторики, якої минаслухалися вдосталь останнім часом. Єдиним мотивом влади, як виглядає, було неухвалення стратегічних для держави рішень, які б могли вплинути на долю цілихпоколінь, а банальний торг за те, хто дасть більше грошей — Росія чи Європа.

Причомуставки на переговорах з ЄС були свідомо завищені. Загалом, Янукович шантажуваві одних, і інших, але  головною ціллю всеж таки був російський кредит, з вагомим доважком непублічних та кулуарнихдомовленостей.

Невипадково“регіонали” зараз роблять оптимістичні заяви про те, що російських грошей можевистачити на два роки, і що з цим кредитом вони “зможуть успішно увійти увиборчу кампанію”. Дивовижна відвертість. Владі потрібні ресурси лише для того,щоб зберегти хоча б видимість “стабільності” напередодні виборів, непідвищувати тарифи, як того вимагав МВФ, та за усталеною практикою передголосуванням кинути подачку пенсіонерам та іншим соціально незахищенимверствам. А потім, судячи з усього, хоч трава не рости. Це означає лишевідтермінування колапсу, який при збереженні нинішньої економічної політики єнеминучим.

Аджекредиту, який виділяє Росія, Україні вистачить лише на перекриття поточних витрату наступному році. Зокрема, виплати за попередніми кредитами та погашення іншихпопередніх фінансових зобов’язань у 2014-му перевищать 6 мільярдів доларів.Дефіцит бюджету 2013 та 2014 років в сумі складає 12 мільярдів доларів.Нагадую, що Росія дає лише 15 мілліардів.

Зізнижкою на газ теж не все так просто — ціна переглядатиметься щоквартально, іце означає, що Росія у будь-який час може повернутися до умов, прописаних вконтракті.

Головнаперевага в домовленостях з Росією для Банкової — безконтрольність того, як цігроші будуть розподілятися. Цивілізовані європейці не кредитували б виборчукампанію Януковича, а давали б гроші під реформи, та суворо стежили б за тим,на що вони витрачаються. Це не може влаштувати Київ, який звик до “сірих” схем.

Ітому третій надважливий висновок — ми не знаємо достеменно, на які поступкипішла влада у Москві в рамках цих переговорів. Узгодження зовнішньої політики?Доступ росіян до стратегічних підприємств та галузей? На жаль, є всі підставивважати, що 17 грудня з українського боку була зроблена поступка у ключовомудля всіх українців питанні — питанні державного суверенітету.

Єдине,чого не враховує влада — це свідомість, яка прокинулася в громадянах. АджеМайдан — це не лише місце в центрі Києва. Це простір свободи, який вибудованийсьогодні в душах і серцях мільйонів людей. І вже зрозуміло, що діалог міжвладою та суспільством відтепер буде принципово іншим. Мовчазною “згоди” набудь-які кроки з її боку, як це мало місце раніше, вже не буде.

Останні записи