Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
05.11.2013, 14:32

Наприкінці листопада у Вільнюсі буде багато українців

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

В рамках кампанії “Я - за Україну в Європі”, напередодні саміту з ЄС, у столиці Литви розгорнеться ціле українське містечко.

Листопад стане визначальним місяцем в усій історіїсучасної України. Це очевидно, і не потребує зайвих підтверджень. Угода про асоціацію з ЄС, на підписання якої усі ми розраховуємо, має закріпити євроінтеграційний напрямокдля нашої держави, та повинна нарешті поставити крапку на так званій багатовекторностів зовнішній політиці.

Шанси на компроміс в питанні Тимошенко, яке ускладнюєцей процес, існують, і вони повинні бути використані. Це проблема цивілізованихпереговорів.

З іншого боку, в прямому і переносному значенні— зі Сходу, ми бачимо постійний тиск, пропаганду, та намагання принизити Україну.В новинах вже з’являються повідомлення про те, що Росія на окремих ділянках кордонувстановлює колючий дріт. Російське телебачення запускає відверто антиукраїнськіпроекти. Що ж, символічно.

Але зауважу, що Україна залишається прихильникомдружніх, партнерських і рівноправних стосунків з нашим сусідом. Питаня лише в режимі,який там існує, і який просто казиться від усвідомлення втрати можливості відновленняімперії.

Переконаний, що і надалі позиція українського суспільствамає бути стриманою, врівноваженою, але цілеспрямованою. І важливо при цьому, щобдобра воля українців бути частиною Європи була продемонстрована безпосередньо уВільнюсі, напередодні і підчас саміту з ЄС, який проходитиме у столиці Литви.

З радістю хочу повідомити, що 23-24 листопада запідтримки дипломатичних відомств обох країн та в рамках кампанії “Я - за Україну вЄвропі”, яку ініціювала партія “Вся Україна”, у Вільнюсі буде розгорнуте Українськемістечко. Воно стане інформаційним майданчиком про Україну, де проводитимуться музичні,танцювальні, поетичні фестивалі, працюватимуть майстер-класи з українських ремесел,також буде можливість для всіх охочих познайомитися з українською кухнею. І ще уньому буде проведено знаковий флеш-моб — складання пазлу ЄС+Україна.

Всіх громадян України, хто в цей час перебуватимеу Литві, запрошую приєднатися до цієї акції.

Думаю, що місце проведення саміту з Євросоюзомтеж має для нас певний історичний контекст. В минулому разом з литовцями ми входилидо однієї держави, і були частиною європейської цивілізації.

Під час саміту, нагадаю, європейським та українськимполітикам будуть презентовані підписи на підтримку Угоди про асоціацію, які збиралисяв Україні упродовж останнього часу. Всього їх було зібрано понад 20 тисяч.

Впевнений, що настрій громадськості в даній ситуаціївідіграє свою роль. Через тиск та залякування, які Росія намагається здійснюватина нашу державу, і який викликає зворотню реакцію, в ній формується вже абсолютнонова європейська ідентичність, особливо серед молодого покоління.

Зайвим буде наголошувати, що після листопада справжняробота з реформування України тільки починається. Але це ще один, і дуже важливий,крок до відповідальності українських політиків, до прозорості усіх економічних іполітичних процесів, з рештою — до добробуту. Це — наше вікно можливостей, вікноу Європу, та, відповідно, вікно у майбутнє.

Останні записи