Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
13.08.2013, 12:34

Майбутнє в Європі - це вимога всіх українців!

Засновник будівельної компанії "Акрополь Груп"

Стартувала “вулична” частина кампанії “Я - за Україну в Європі”. Підписи на підтримку Угоди про асоціацію з ЄС збирають вже у кількох обласних центрах.

Нущо, друзі, сьогодні можна впевнено сказати, що кампанія “Я - за Україну вЄвропі” набирає обертів. Вже були проведені перші презентації - в Луцьку,Тернополі і Львові. На черзі інші обласні центри України. Та головне - почавсязбір підписів громадян на підтримку угоди про асоціацію з ЄС не лише всоціальних мережах, але й безпосередньо на вулиці, в спеціально обладнанихнаметах, в яких працюють волонтери. Незабаром такі намети з’являться і уКиївській області.

Нагадаю,що 28-29 листопада цього року у Вільнюсі відбудеться саміт Україна-ЄС. Ця датаможе стати поворотним моментом для нашої держави. Зараз ми впритул наблизилисядо того, щоб на юридичному, правовому рівні визначити приналежність України доєвропейської спільноти та відірватися від пострадянського “табору”.

Длямене принциповою є саме участь людей у цьому процесі - “простих” українців, якімають сказати своє слово. На відміну від влади та опозиції, для більшостігромадян європейський вибір є не питанням політичної коньюктури, якеактуалізується від виборів до виборів. Для нас це питання майбутнього - нашогоі наших дітей, питання якості держави, в якій ми живемо.

Безперечно,ніхто не може сподіватися, що в Європі на Україну чекає “шара”, що змінинастануть миттєво. Навпаки, європейська інтеграція - це постійна робота, алеробота за чіткими правилами, прозора і зрозуміла для всіх. А тому ірезультативна. І мені здається українці вже скучили за цим, адже втомилися віднапівреформ, напівкроків в політиці та економіці.

Сьогодніпосилився тиск на Україну з боку Митного союзу, і Росії зокрема. Нас то лякаютьвведенням візового режиму, то намагаються підкупити, озвучуючи все нові і новіцифри надходжень, які нібито Україна отримає в разі вступу до МС. А принагіднорозв’язують чергову торгівельну війну проти української промисловості. ПричомуРосія не соромиться тиснути і на Казахстан, вимагаючи від цієї країни знайтипорушення в українській продукції - йдеться, зрозуміло, про Roshen. Така ось“цукерочка”.

Томуочевидно, що головна і ключова перевага ЄС полягає в цивілізованості стосунків,у вмінні вести переговори та дотримуватися взятих забов’язань. Пострадянськазовнішня політика - це постійний “кидок” та суцільна “візантійщина”, зінтригами та намаганням підкорити собі “партнера”.

Думаю,що ми справді живемо у визначальний час. І повинні нарешті зробити свійгеополітичний вибір. Рішуче. Збір підписів на підтримку угоди про асоціацію зЄС і ставить собі за мету показати, що це - вибір всієї української спільноти.

Самакампанія проходитиме у три етапи. Спочатку серед громадян України - як тих, хтомешкає на Батьківщині, так і серед тих, хто живе закордоном. Другий етап будеспрямовано на громадян країн-членів ЄС. На третьому, вирішальному етапівідбудеться презентація зібраних підписів напередодні саміту у Вільнюсі, якапройде безпосередньо у столиці Литви.

Наголошу,що інші країни перед вступом до ЄС вели потужні інформаці й ні кампанії. В Україні, традиційно, громадянськесуспільство ефективніше держави. Нехай в нашому випадку йдеться про асоціацію,а не повноцінну інтеграцію, ми повинні показати, що майбутнє в Європі - цевимога всіх українців!

Останні записи