Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
26.02.2017, 11:24

Автомобіль з іноземною реєстрацією

Керуючий Партнер SP Partners law firm LLC

Все частіше на українських дорогах зустрічаються автомобілі з іноземною реєстрацією (номерними знаками, які вказують про реєстрацію автомобіля в іншій країні). За кермом такого автомобіля у 90% випадках знаходиться не іноземець, а громадянин України. Вини

Все частіше на українських дорогах зустрічаютьсяавтомобілі з іноземною реєстрацією (номерними знаками, які вказують прореєстрацію автомобіля в іншій країні). За кермом такого автомобіля у 90%випадках знаходиться не іноземець, а громадянин України.

Виникає просте питання: чи це законно?

Відповідь, а також багато інших нюансів, зокремавартості розмитнення таких авто, висвітлені в цій статті.

 

Замість вступу

Перш ніж описати порядок ввезення авто зіноземною реєстрацією на митну територію України, слід з’ясувати, чому вУкраїні існує проблема розмитнення імпортованих авто та навіщо багато громадяннамагаються знайти шляхи уникнення сплати митних платежів.

Згідно даних інформаційно-аналітичної групи«Автоконсалтинг» та Асоціації «АСЕА» (European automobile manufacturesassociation) (дані взяті з пояснювальних записок до законопроектів, поданих доВерховної ради України), в Україні у 2,5рази менша кількість автомобілів на 1000 осіб у порівнянні з європейськимикраїнами, у тому числі, й у порівнянні з країнами Східної Європи.

Якщо рахувати в абсолютних числах, то длядосягнення середньоєвропейського рівня автомобілізації потрібно реалізувати вУкраїні близько 12 млн. автомобілів. При цьому, середній вік авто в Україністановить близько 18,2 роки в тойчас в Європі – 8,6 роки. А, згідноданих Асоціації автомобільних виробників України (Укравтопром), в Україні реалізується лише 30-40 тисячнових автомобілів щорічно, що свідчить про те, що автопарк в Україні практичноне оновлюється і з кожним роком все більше старіє.

В ЄвропейськомуСоюзі ,де населення складає 502,6 млн. людей, у 2014 році в ДТП загинуло 25 900 людей, що складає 0,0052% від всього населення. ВУкраїні, за той же період, загинуло4439 людей, що складає 0,0104%від всієї кількості, і що в два разибільше, ніж в Євросоюзі. В той же час, насичення автомобілями в Україні в2,5 рази менше ніж в Європейському Союзі (200 автомобілів на тисячу населення вУкраїні проти 498 в Євросоюзі).

Основною причиною зазначеної вище проблеми єсаме неможливість імпортувати в Україну вживаних автомобілів за доступнимиставками митних платежів, адже доведенимфактом є те, що вживані автомобілі в Україні – одні з найдорожчих в світі.Ціна на ідентичні моделі вживаних автомобілів в Україні і Європі можутьвідрізнятися в кілька разів.

Щодо українських підприємств – протягом січня-серпня 2015 року українськіпідприємства випустили 2914 легкових автомобілів, що явно не перекриваєвідповідний попит в Україні, крім того, ці автомобілі значно поступаютьсяавтомобілям іноземного виробництва, а що найголовніше, їх ціна не є значноменшою, ніж вартість вживаного автомобіля іноземного виробництва, технічні іякісні показники якого, не зважаючи на його вживаність, будуть значно вищиминіж у авто вироблених українськими підприємствами. Інформацію щодо “великоїкількості” автовиробників в Україні можна подивитись на сайті Асоціації автомобільних виробниківУкраїни (Укравтопром) .

Крім того, за підсумками 2014 року падінняекономіки України становило 7%, рівень інфляції 24,9%, реальні доходи громадянвпали на 54%.

В такому становищі громадяни України, особливо вприкордонних областях, почали купувати вживані авто в державах ЄвропейськогоСоюзу та користуватися ними на території України не сплачуючи відповіднихподатків та зборів, які повинні бути сплачені при купівлі автомобіля натериторії України. Широко стали розповсюджені схеми від ухилення від сплатиподатків через режим тимчасового ввезення нерезидентами та використання авто вмитному режимі транзиту.

 

Коротко щодо митнихплатежів, що застосовуються під час розмитнення авто на митній територіїУкраїни

Спочатку, варто пам’ятати, що в Україну можна завозити авто з екологічнимстандартом не нижче “Євро-5” (стандарт ЄС щодо вмісту шкідливих речовин увихлопних газах), а з 2018 – можна буде ввозити авто з екологічним стандартомне нижче “Євро-6”. Такі вимоги передбачені Законом України “Про деякі питання ввезення на митну територію України тареєстрації транспортних засобів” .

Далі, слід розуміти, що всі митні платежісплачуються у випадку першої реєстраціїтранспортного засобу, який було ввезено на територію України. Суть першоїреєстрації транспортного засобу полягає у власне процедурі першої постановки наоблік в сервісному центрі МВС України нового або вживаного авто, яке раніше небуло зареєстроване на території України (відповідно до п.п. 14.1.163 п. 14.1ст. 14 Податкового кодексу України , першареєстрація транспортного засобу – це реєстрація транспортного засобу, яказдійснюється уповноваженими державними органами України щодо цьоготранспортного засобу в Україні вперше).

Під митним платежем слід розуміти (п. 27 ч. 1ст. 4 Митного кодексу України ):

(1)    мито (ввізне) – ставка мита набільшість авто, що ввозяться, складає 10% від сумарної митної вартості;

(2)    акцизний податок (збір) – нараховується взалежності від типу авто, та в більшості випадків залежить від віку авто, типупалива, об’єму та потужності двигуна;

(3)    податок на додану вартість (ПДВ) – 20% від загальноїсуми митної вартості авто, ввізного мита та акцизного податку, якийнараховується на вартість авто.

Крім цього, під час розмитнення авто зіноземною реєстрацією необхідно буде сплатити додаткові платежі (виплати до пенсійного фонду, сертифікація авто,митне оформлення, тощо).

 

Детальніше про митні та інші платежі

А тепер розглянемо детальніше основні платежі,які сплачуються під час розмитнення авто з іноземною реєстрацією.

Щодо мита (ввізного).

Мито (ввізне) встановлюється відповідно до Закону України “Про Митний тариф України” .

Під час розрахунку мита (ввізного) слідкористуватись українським класифікатором товарів зовнішньоекономічноїдіяльності (УКТ ЗЕД) групи 01-72 та групи 73-97 .

Ставка мита на більшість авто, щоввозяться в Україну, складає 10% від сумарної митної вартості.

Щодо акцизного податку (збору).

Акцизний податок (збір) передбачений ст.215 Податкового кодексу України (підакцизні товари таставки податку). Так, відповідно до п. 215.1 ст. 215 Податкового кодексу України , до підакцизних товарів належать, зокрема, автомобілі легкові,кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби,призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезеннявантажів.

Безпосередньо самі ставки податку длятранспортних засобів, зокрема, передбачені п.п. 215.3.5-1 п. 215.3 ст. 215 Податкового кодексу України .

Приємна новина – відповідно до п. 15підрозділу 5 розділу ХХ перехідних положень Податкового кодексу України , тимчасово, до 31 грудня 2018 року, встановлена понижена ставкиакцизного податку на легкові автомобілі, за винятком легкових автомобілів,якщо вони:

·    мають походження з країни, визнаноїдержавою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресоромпо відношенню до України згідно із законодавством, або ввозяться з територіїтакої держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України,визначеної такою згідно із законом України;

·    вироблені до 1 січня 2010 року;

·    ввозяться на митну територію Україниособою для власного використання або на користь інших осіб за договорамикупівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, іншихгосподарських та цивільно-правових договорів або за рішенням суду в кількостіпонад один легковий автомобіль протягом календарного року.


Ставки акцизного податку (збору)

Пальне

Об’єм двигуна, л

Стандартна ставка (ЄВРО)

Тимчасово понижена ставка (ЄВРО)

Бензин

до 1

1,094

0,102

від 1 до 1,5

1,367

0,063

від 1,5 до 2,2

1,643

0,267

від 2,2 до 3

2,213

0,276

від 3

3,329

2,209

Дизель

до 1,5

1,367

0,103

від 1,5 до 2,5

1,923

0,327

від 2,5

2,779

2,209
















Щодо податку на додану вартість (ПДВ).

Ставка податку на додану вартість (ПДВ)встановлена п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України , а саме:

·    20 % ;

·    0 %;

·    7 % (для лікарських засобів, тощо).

16.11.2016 в Верховні Раді України булозареєстровано законопроект про скасування в Україні податку надодану вартість . Відповідно до даного законопроекту, йогоініціатори запропонували скасувати з 01.01.2018 в Україні податок на доданувартість (ПДВ), мотивуючи це тим, що ПДВ є корупційним податком. Чи будеприйнято цей або схожі законопроекти – поки невідомо. Але, у випадку скасуванняПДВ, вартість розмитнення авто на митній території України знизиться мінімум на20%, що суттєво вплине на розвиток авторинку в Україні.

Щодо виплати допенсійного фонду.

Цей податок називається «збір наобов'язкове державне пенсійне страхування». Оплачує його особа, яка отримуєправо володіння автомобілем, при першійреєстрації авто в Україні.

Вказаний податок передбачений Законом України “Про збір на обов'язкове державнепенсійне страхування” . Відповідно до п. 7 ст. 1 вказаногозакону, платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є:підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, фізичні особи,які набувають право власності на легковіавтомобілі, що підлягають першій державній реєстрації в Україні територіальнимиорганами Міністерства внутрішніх справ України, крім випадків забезпеченнялегковими автомобілями інвалідів згідно із законодавством та успадкуваннялегкових автомобілів відповідно до закону.

Базою для обчислення пенсійного збору євартість автомобіля, зазначена в будь-якому документі, що може її підтвердити.

Пенсійний збір нараховується на вартістьавтомобіля без урахування ПДВ.

Ставка пенсійного збору безпосередньозалежить від вартості автомобіля (п. 8 ст. 4 Законом України “Про збір на обов'язкове державнепенсійне страхування” , п. 13 «Порядку сплати збору на обов'язкове державне пенсійнестрахування з окремих видів господарських операцій», 'кий затвердженоПостановою Кабінетів міністрів Уркаїни від 3 листопада 1998 р. № 1740 ).

 

Розмір ставки

Вартість легкового автомобіля

Вартість у 2016 році

3 %

Не перевищує 165 ПМПО*

не більше 264000 грн. (включно)

4 %

Перевищує 165 ПМПО*, але не більше 290 ПМПО*

понад 264000 грн., але не більше 464000 грн.

5 %

Перевищує 290 ПМПО*

понад 464000 грн.

* ПМПО – прожитковий мінімум, установлений для працездатних осіб на 1 січня звітного року (у 2017 році — 1600 грн. відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» ).

 

Детальніше про порядок розрахункута сплати даного збору можна прочитати тут .

 

Нещодавноскасовані платежів, що застосовуються під час розмитнення авто на митній територіїУкраїни

Ще недавно треба було платити:

·    спеціальне мито від 2 до 12% (до жовтня2015 року);

·    утилізаційний збір 5500 грн. (до квітня2014 р.);

·    імпортний збір 5% (протягом 2015-го).

Однак, на сьогодні, зазначені вище платежіскасованою.

 

Приклад розрахункумитних платежів, що застосовуються під час розмитнення авто на митній територіїУкраїни

А тепер пропоную перейти до прикладурозрахунку митних платежів, які необхідно сплатити під час розмитненняіноземного авто.

 

Умови

Дата розрахунку:

22.02.2017

Власник:

фізична особа

Тип двигуна:

Бензиновий

Статус:

вживане авто

Вік:

до 5-и років

Країна реєстрації:

Польща

Об’єм двигуна:

1800 см3

Вартість в ЄВРО:

5000,00 ЄВРО (або 145000 грн. за курсом 29 грн. / 1 ЄВРО)

Код товару по УКТ ЗЕД:

8703 23 90 11

 

 

Платежі (без знижки)

(1) мито (ввізне)


10%

500 ЄВРО

14500 грн.

(2.1) акцизний податок (збір)

1800 см3

1.643 ЄВРО за см3

2957,40 ЄВРО

85764,60 грн.

(3) податок на додану вартість (ПДВ)


20.0%

1691,48 ЄВРО

49052,92 грн.

Всього основних податків:

5148,88 ЄВРО

149317,52

% платежів по відношенню до 100% вартості авто

» 103%

 

Платежі (із знижкою, тимчасово, до 31 грудня 2018 року )

(1) мито (ввізне)


10%

500 EUR

14500 грн.

(2.2) акцизний податок (збір)

1800 см3

0.267 ЄВРО за см3

480,60 EUR

13937,4 грн.

(3) податок на додану вартість (ПДВ)


20.0%

1196,12 EUR

34687,48 грн.

Всього основних податків:

2176,72 EUR

63124,88 грн.

% платежів по відношенню до вартості авто

» 43,5%

 

 

Сайти,де можна провести подібні розрахунки:

·    http://avtobazar.infocar.ua/rastamozhka_uk.html

·     http://consult-ved.com.ua/inform/tamozhennyj_kalkulyator_avto?languech=ua

·    https://www.autocentre.ua/ua/rastamozhka-auto

 

Пояснення того,чому в Україні на законодавчому рівні встановлені такі високі митні платежіщодо розмитнення авто

 

Досвід країн ЄС показує, що, наприклад, акцизнийзбір встановлюється на високорентабельні товари, такі як тютюнові вироби,алкоголь, предмети розкоші, у рідкихвипадках на авто. В Україні ж все навпаки, і авто є предметом розкоші(підакцизним товаром).

Ще парадоксальнішим є те, що в ЄС середнійзаробіток громадян на багато більший ніж у громадян України, в той же час автов ЄС коштує в двічі дешевше ніж в Україні, що при такий економічні ситуаціїповинно бути навпаки.

Офіційний аргумент, який наводить законодавчийорган влади – це захист вітчизняного виробника. Однак, Україна, де-факто, немає власного автомобільного виробництва. Дуже гарне пояснення наведене в даній статті . Ось уривок: “Справжній захист вітчизняного автовиробника– ефективна і дієва модель. Ви допомагаєте автомобільній галузі, а в результатіпрацює вся економіка країни. Адже кожен автомобіль потребує металу, скла, шин,електрики тощо. Але не в Україні. В нас навіть автомобільного листа (тонканизьковуглецева сталь холодного прокату) не виробляється. І коли у 2008 роціукраїнські заводи випустили рекордні 400 тисяч "вітчизнянихавтомобілів", то все для їхнього "виробництва" купувалося закордоном. За валюту. Це був той самий імпорт – тільки без мит i акцизів. Осьтак захист вітчизняного виробника обернувся захистом виробника закордонного.

Таким чином, не існує чіткого законодавчогопояснення того, чому в Україні на законодавчому рівні встановлені такі високімитні платежі щодо розмитнення авто.

 

Розібравшись з митними платежем переходимо доінших аспектів ввезення в України автомобілів з іноземною реєстрацією.

 

Хтотакі резиденти/нерезиденти в розумінні Митного кодексу України

Це важливе питання, оскільки саме визначеннярезидентства впливає на застосування тих чи інших пільг щодо ввезення авто зіноземною реєстрацією.

Митний кодекс України в своїх положеннях міститьнаступні термінами:

·    громадянин-резидент(або просто «резидент»);

·    громадянин-нерезидент(або просто «нерезидент»).

Резидентами(фізичними особами) слід вважати (і) громадянУкраїни, (іі) іноземців та осіб безгромадянства, які мають постійне місце проживання в Україні, у тому числіті, які тимчасово перебувають за кордоном (пп. «в» п. 50 ч. 1 ст. 4 Митногокодексу України).

Щодо громадян України, то тут все зрозуміло(мають відповідне громадянство).

Значно складніше питання – що саме Митний кодексУкраїни розуміє під іноземцями таособами без громадянства, які мають постійне місце проживання в Україні.Митний кодекс України не дає чітких роз’яснень щодо цьому питанню, тож вартопровести більш глибшу аналітику законодавства. Так, п. 8 ч. 1 Закону України«Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» передбачено, щоіноземці та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні є ті іноземці та особи без громадянства,які отримали посвідку на постійне проживання, якщо інше не встановленозаконом. Отже, іноземцями та особами безгромадянства, які мають посвідку напостійне місце проживання в Україні, відносятьсядо резидентів в розумінні Митного кодексу України. Схожий висновокнаведений в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсіінформаційно-довідкового департаменту ДФС .

Піднерезидентами (фізичними особами) слід вважати (і) іноземців та осіб безгромадянства, (іі) громадяни України, які мають постійне місце проживання замежами України, у тому числі ті, які тимчасово перебувають на територіїУкраїни.

Щодо іноземців та осіб без громадянства всезрозуміло (вони є нерезидентами, якщо вони не мають посвідки на постійне місцепроживання або їх, на законодавчому рівні, не визнано такими, які постійнопроживають в Україні).

Що ж стосується громадян України, які маютьпостійне місце проживання за межами України, то тут треба зробити уточнення.Такими громадянами України є ті, які офіційно, за відповідною процедурою , оформилидокументи для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання. Такимчином, всі громадяни України, хто перебувають за кордоном без проходженнявідповідної процедури, не вважаються такими, що мають постійне місце проживанняза межами України.

 

Митнірежими ввезення авто з іноземною реєстрацією

Митний кодекс України передбачає два митнихрежими ввезення авто з іноземною реєстрацією на митну територію України:

·    транзит (глава 17 Митногокодексу України) – це митний режим, відповідно до якого авто переміщуються намитній території України під митним контролем, без сплати митних платежів табез застосування заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічноїдіяльності;

·    тимчасове ввезення (глава 18 Митногокодексу України) – це митний режим, відповідно до якого авто ввозяться на митнутериторію України з умовним повним або частковим звільненням від оподаткуваннямитними платежами та без застосування заходів нетарифного регулюваннязовнішньоекономічної діяльності і підлягають реекспорту до завершеннявстановленого строку без будь-яких змін, за винятком звичайного зносу врезультаті їх використання.

 

Щодо транзитноговвезення резидентами (в тому числі, українцями) автомобілів з іноземноюреєстрацією

Саме цим митним режимом найчастіше користуютьсягромадяни України (резиденти), які живуть в прикордонних областях, з метоюввезення на митну територію України авто з іноземною реєстрацією без сплатимитних платежів.

Основним мінусом такого транзитного ввезення єобмеження в часі транзиту, а саме (ст.95 Митного кодексу України):

·    10 діб (у разі переміщення в зоні діяльностідвох різних митниць);

·    5 діб (у разі переміщення в зоні діяльностіоднієї митниці).

Чи зручно вивозити/ввозити автомобіль кожні 5/10днів – це особиста справа кожного резидента. На практиці ці строки порушуються,та щоб не потрапити під адміністративну відповідальність (штраф), резидентичасто «готують» документи, які підтверджують поважність порушення строку транзитногоперевезення (довідка з СТО щодо ремонту автомобіля, довідка лікаря щодохвороби, тощо).

В будь-якому випадку, це не зовсім зручнийспосіб ввезення авто з іноземною реєстрацією без сплати митних платежів.

 

Тимчасове ввезеннярезидентами (в тому числі, українцями) на митну територію України авто зіноземною реєстрацією

Як не дивно, Митним кодексом України дійснопередбачено тимчасове ввезення резидентами автомобілів з іноземною реєстрацією(ч. 3 ст. 380 Митного кодексу України), однак є одне але – таке ввезення є нереалістичнимвраховуючи вимоги того ж Митного кодексу України.

Так, тимчасове ввезення резидентами транспортнихзасобів особистого користування дозволяється на строк до одного року під письмове зобов’язання про їх зворотневивезення за умови письмового декларування в порядку, передбаченомузаконодавством України для громадян, післясплати всіх митних платежів, які відповідно до закону підлягають сплаті приімпорті таких транспортних засобів (цитата з абз. 1 ч. 3 ст. 380 Митногокодексу України).

Тобто, громадянин України може ввести автомобільз іноземною реєстрацією на митну територію України, але він все рівно повиненсплатити всі митні платежі та ще й потім вивезти цей автомобіль протягом одногороку. В даній статті не досліджувалось питання повернення сплачених митнихплатежів після вивезення такого авто з митної території України, оскільки малоймовірненастання такої ситуації, коли резидент вирішить ввезти на митну територіюУкраїни авто всього на один рік сплативши при цьому значні митні платежі та й щеризикуючи втратити ці кошти, оскільки є безліч обставин за яких він можепорушити митні правила, та потрапити під адміністративну відповідальністьпередбачену Митним кодексом України.

 

Інші способиввезення резидентами (в тому числі, українцями) на митну територію України автоз іноземною реєстрацією

Консульськійоблік (для резидентів) . Резиденти (в тому числі, громадяни України),які перебувають на тимчасовому консульському обліку в консульській установіУкраїни за кордоном, мають право тимчасово ввозити на митну територію Україниодин транспортний засіб особистого користування на строк, що не перевищує 60 днів протягом одного календарного року(який може бути як безперервним, так і з перервами), без сплати митнихплатежів. Зазначені транспортні засоби можуть бути тимчасово ввезені на митнутериторію України за умови подання органу доходів і зборів документів, щопідтверджують право власності громадянина на такі транспортні засоби та їхреєстрацію на території відповідної країни (цитата з абз. 4 ч. 3 ст. 380Митного кодексу України).

Іноземець-резидент,який нещодавно отримав посвідку на постійне місця проживання . У зв’язку зпереселенням на постійне місце проживання в Україну протягом шести місяців з дня видачі документа, що підтверджує правогромадянина на постійне проживання в Україні, за умови документальногопідтвердження того, що до дня видачі цього документа громадянин проживав натериторії країни, з якої він прибув, неменше трьох років такий громадянин звільняються від оподаткування митнимиплатежами транспортного засобу особистого користування, за умовидокументального підтвердження того, що до дня видачі документа, що підтверджуєправо на постійне проживання в Україні, громадянин був власником (абоспіввласником) такого транспортного засобу неменше одного року, а транспортний засіб перебував за ним на постійномуобліку (реєстрації) у відповідних реєстраційних органах країни постійного місцяпопереднього проживання громадянина неменше одного року, якщо даний транспортний засіб підлягає реєстрації в ційкраїні (цитата з пп. «б» п.3 ч.10 ст.374 Митного кодексу України).

 

Щодо ввезення нерезидентами(в тому числі, іноземцями без постійного місця проживання в Україні) на митнутериторію України авто з іноземною реєстрацією

Тимчасове ввезення нерезидентами на митнутериторію України транспортних засобів особистого користування дозволяється на строк до одного року. Цей строк можебути продовжено органами доходів і зборів з урахуванням дії обставиннепереборної сили та особистих обставин громадян (не більш як на 60 днів).Обов’язковою умовою допуску зазначених авто до тимчасового ввезення на митнутериторію України є реєстрація цих транспортних засобів в уповноважених органахіноземних держав, що підтверджується відповідним документом (ч. 1 ст. 380Митного кодексу України).

Такі автомобіліз іноземною реєстрацією (і) не підлягають письмовому декларуванню, (іі) пропусктаких автомобілів через митний кордон України здійснюється без застосування доних заходів гарантування.

Слід розуміти, що на думку ДФС України, приписп. 60 ч. 1 ст. 4  Митного кодексу України  встановлюєобмеження у кількості ввезених нерезидентом авто в режимі тимчасового ввезення не більше однієї одиниці на кожнутоварну позицію виключно для особистого користування. Однак, вже існує судовапрактика, яка протилежна вказаній вище думці ДФС України. Так, Колегією суддівХарківського апеляційного адміністративного суду встановлено , що кількістьтранспортних засобів, які ввозяться нерезидентом в режимі тимчасового ввезеннядля особистого користування не обмежена жодними положеннями Митного кодексуУкраїни.

 

Реєстраціятимчасово ввезених на митну території України автомобілів з іноземноюреєстрацією

Порядок державної реєстрації транспортнихзасобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію Українигромадянами, встановлюється Кабінетом Міністрів України (ч. 7 ст. 380 Митногокодексу України).

Так, транспортнізасоби, тимчасово ввезені на митну територію України для власного користуваннябільш як на два місяці, підлягають державній реєстрації в сервісних центрах МВСна строк, визначений ДФС (абз. 3 п. 7 Порядку, затвердженого ПостановоюКабінету міністрів України 07.09.1998 №1388 ).

Порядок видачі митницями ДФС України посвідченьпро реєстрацію авто в сервісних центрах МВС України встановлено п. 3 розділуIII Правил, затверджених наказом Державноїмитної служби України від 17.11.2005 №1118 .

Отже, ті водії, які ввезли і кермують нерозмитненимавто на іноземних номерах більше 2-х місяців без реєстрації такого авто всервісних центрах МВС України, скоюють порушення вказаних вище вимогзаконодавства, за що передбачена адміністративна відповідальність, а саме, ч. 6ст. 121 Кодексу України про адміністративні правопорушення України керування транспортним засобом, незареєстрованими або не перереєстрованим в установленому порядку, його експлуатаціябез номерного знаку (штраф 170 грн.).

Складання протоколів по ч. 6 ст. 121 Кодексу України про адміністративніправопорушення України входить в компетенцію Національної поліціїУкраїни (патрульної поліції). Однак, складно зустріти хоча б один протокол зданого порушення. Причиною цьому, скоріш за все, є відсутність у Національноїполіції України (патрульної поліції) відомостей про час ввезення авто в Українуі дотриманні терміну перереєстрації авто. В свою чергу, особа, яка керує таким транспортнимзасобом, не зобов'язана надавати представникам Національної поліції України(патрульної поліції) будь-яких документів, щодо митного оформлення автомобіля (митнихдекларацій, тощо)

 

Обмеженнящодо тимчасово ввезених авто з іноземною реєстрацією

Тимчасово ввезені авто можуть використовуватисяна митній території України виключногромадянами, які ввезли такі авто в Україну, для їхніх особистих потреб(абз. 1 ч. 4 ст. 380 Митного кодексу України).

Тимчасово ввезені транспортні засоби не можутьбути розкомплектовані на запасні частини, переданіу володіння або користування іншим особам (абз. 3 п. 7 Порядку, затвердженого ПостановоюКабінету міністрів України 07.09.1998 №1388 ).

Такі транспортні засоби не можутьвикористовуватися для цілей підприємницької діяльності в Україні, бути розкомплектовані чи передані уволодіння, користування або розпорядження іншим особам (абз. 3 ч. 4 ст. 380Митного кодексу України).

 

Відповідальність

Щодоіноземців-резидентів, які приховують свій резидентський статус . Деякііноземці, які мають посвідку на постійне проживання в Україні, та які єрезидентами в розумінні Митного кодексу України, намагаються приховати свійстатус резидента, та під час перетинання митного кордону України приховуютьсвою посвідку на постійне місце проживання в Україні надаючи митникам лише свійзакордонний паспорт іноземця, що підтверджує статус нерезидента. Однак,по-перше, в закордонних паспортах іноземців проставляється відмітка про видачупосвідки на постійне проживання в Україні, що викриває брехню такого іноземця,а по-друге, відповідно до листа Державної фіскальної служби України від25.11.2014 – дії іноземця-резидента, пов'язані із ненаданням посвідкина постійне проживання разом із паспортним документом для підтвердженнярезидентського статусу особи під час ввезення транспортного засобу особистогокористування, можуть мати ознаки порушення митних правил, відповідальність за якепередбачена ст. 485 Митного кодексу України, в частині вчинення протиправнихдій, спрямованих на ухилення від сплати митних платежів (а це штраф в розмірі 300% несплаченої суми митних платежів).

Перевищеннястроку тимчасового ввезення або тимчасового вивезення. Перевищеннявстановленого відповідно до Митного кодексу України строку тимчасового ввезеннятоварів на митну територію України або строку тимчасового вивезення товарів замежі митної території України (ст. 481 Митного кодексу України):

·    не більше ніж на3 доби – тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі 850 грн.;

·    більше ніж на 3доби, але не більше ніж на 10 діб – тягне за собою попередження або накладенняштрафу в розмірі 5100 грн.;

·    більше ніж на 10діб – тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі 17000 грн.(наприклад, справа № 131/761/16-а , № 876/3853/16 );

Передачатимчасово ввезеного авто у володіння або користування іншій особі ніж та, якаввезла авто. Яквже було зазначено вище, тимчасово ввезені авто можуть використовуватися намитній території України виключно громадянами, які ввезли такі авто в Україну.Так, до 31.03.2015 за вказане правопорушення фіскальні органи застосовувалисанкцію, передбачену ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України, у розмірі 8500 грн. ( листом Державної митної служби Українивід 03.09.2012 р. N 20/2-11/09804-ЕП ). Такий штрафзастосовували зазвичай до тих, хто був спійманий за кермом нерозмитненого автоа не до тих, хто ввіз таке авто на митну територію України.

Однак, рішенням Конституційного суду України від 31.03.2015№1-рп/2015 було встановлено, що користування або розпорядженнятранспортними засобами особистого користування, які поміщені в митний режимтимчасового ввезення на митну територію України, не є адміністративнимправопорушенням, передбаченим у ч. 2 ст. 469 Митного кодексу України. Післяцього, суди стали скасовувати постанови митних органів щодо накладення штрафівв розмірі 8500 грн. (наприклад, справи №544/543/15-а , №460/877/15-а , №592/9398/13-а ).

Але це не зупинило митні органи. Так, ДФСУкраїни доволі швидко зреагувало на рішення Конституційно суду України, і,трохи подумавши, вирішило (лист ДФС України від 30.04.2015 за цим і цим посиланням) штрафувати завказане правопорушення за ст. 485 Митного кодексу України, санкція якоїпередбачає накладення штрафу в розмірі 300% від несплаченої суми митних платежів(в середньому митний платіж за розмитнення авто складає від 30% до 100% відвартості авто). Це також підтверджується відповідною судовою практикою(наприклад, справи № 751/8071/16-а , № 521/4670/16-а , № 521/4914/16-а , № 751/5498/16-а ).

Керуваннятранспортним засобом особою, яка не ввозила його на митну територію України. Особа, яка керуєавто з іноземною реєстрацією, та яка не є тією особою, яка ввезла її натериторію України, може бути притягнута до адміністративної відповідальності заст. 126 Кодекс України про адміністративні правопорушення (санкція 510 грн.).

В свою чергу, у разі наявності підстав вважати,що водієм вчинено порушення, передбачені, зокрема, ст.126 Кодекс України проадміністративні правопорушення, працівник уповноваженого підрозділу, щозабезпечує безпеку дорожнього руху, тимчасово затримує транспортний засібшляхом блокування або доставляє його для зберігання на спеціальний майданчик чистоянку, що дозволяється виключно у випадку, якщо розміщення затриманоготранспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху (якщо розміщеннязатриманого транспортного засобу суттєво перешкоджає дорожньому руху), в томучислі за допомогою спеціального автомобіля – евакуатора (ст.265-2 КодексУкраїни про адміністративні правопорушення).

 

Підставидля затримання автомобіля

Слід знати, що у разі складання протоколу про порушення митних правил товарибезпосередні предмети порушення митнихправил та відповідні документи, необхідні як докази у справі про порушеннямитних правил, можуть тимчасововилучатися (ч. 1 ст. 511 Митного кодексу України).

Спочатку слід звернути увагу на загальніправила, що стосуються питання про адміністративну відповідальність запорушення митних правил:

·      згідно п. 4 ст.2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, питання проадміністративну відповідальність за порушення митних правил регулюються Митнимкодексом України, який є спеціальним щодо Кодексу України про адміністративніправопорушення;

·      ст. 409 Митногокодексу України встановлено вичерпний перелік осіб, які уповноважені складатипротоколи про порушення митних правил. Це посадові особи, які уповноважені,відповідно до своїх посадових інструкцій, здійснювати митний контрольтранспортних засобів комерційного призначення, які перетинають митний кордонУкраїни та, які безпосередньо, виявили порушення митних правил. До них належатьслужбові особи органів доходів і зборів, або інші посадові особи, якіуповноважені керівником центрального органу виконавчої влади, який реалізовуєдержавну податкову і митну політику, або уповноважені керівником митниці.

Таким чином, питання про адміністративнувідповідальність за порушення водієм транспортних засобів митних правил невходить до компетенції службових осіб Національної поліції України (патрульнаполіція). Тобто, теоретично, водій такого транспортного засобу можепересуватися на такому автомобілі по Україні, не заїжджаючи в зону митногоконтролю, так як підстави для складання протоколу про вилучення транспортногозасобу у співробітників Національної поліції України (патрульна поліція)відсутні.

В Україні, можливо й тимчасово, Національнаполіція України (патрульна поліція) не має доступу до баз даних митниці абоприкордонників. Тобто, перевірити коли саме машина в'їхала в Україну, посадовіособи Національної поліції України (патрульна поліція) не можуть. Вимоги посадовихосіб Національної поліції України (патрульна поліція) щодо вилученнятранспортного засобу на штрафний майданчик, віддавати ключі, чекати приїздупредставника митниці і т.п. можна вважати незаконними.

Перш за все, треба розуміти, що працівникимитниці не мають права зупиняти автомобілі за межами митної зони, перевірятидокументи. Якщо ж документи на автомобіль перевірені всередині митної зони, тона обличчя управляє автомобілем або його власника буде складено протокол.Термін залучення особи за порушення митних правил складає 6 місяців з днявиявлення порушення.

 

Новізаконопроекти, які знаходяться в Верховній раді України

Законопроектом №5561 про внесення змін доЗакону України «Про деякі питання ввезення на митну територію та реєстраціютранспортних засобів» , зокрема, пропонується при ввезенні в країнустарих транспортних засобів (легкових і вантажних авто, сідельних тягачів іавтобусів) скасувати умови їх відповідності екологічним нормам (з 1 січня 2016року - Євро-5), зберігши її для нових.

Законопроектом №5562 про внесення змін дор. ХХ Перехідних положень Податкового кодексу України щодо формуванняцивілізованого ринку вживаних автомобілів , зокрема, пропонуєпродовжити до 31 грудня 2020 року пільговий період ввезення вживаних легковихавтомобілів за зниженими акцизами (чинним з 1 серпня 2016 року). При цьомупропонується виключити такі обмеження на ввезення таких авто: вік – не досягли1 січня 2010 року, можливість ввезення одного автомобіля на рік і умовунеобхідності сплати повних ставок акцизу в разі перепродажу авто протягомкалендарного року.

Законопроектом №5567 про внесення змін доМитного кодексу України (щодо врегулювання транзиту та тимчасового ввезеннятранспортних засобів особистого користування) , зокрема, пропонує запровадженняумовного часткового звільнення від оподаткування митними платежами транспортнихзасобів особистого користування і встановлення справедливої плати за їхтимчасове ввезення на митну територію України громадянами-резидентами.

_______________________

Авторстатті:

ДенисСоснін 

_______________________

Авторські права на оригінальний контент належать їхавторам і розміщені з дозволу авторів.

Автори дозволяють ділитись даним контентом приобов’язковому дотриманні наступних вимог: зазначати (і) ім'я автора, (іі)гіперпосилання на даний контент і (ііі) не вносити зміни в оригінальний текст.

Через зміни в законодавстві юридичні поради,відображені в статті, можуть втратити свою актуальність в будь-який момент,крім того, кожна ситуація по своєму унікальні і потребують індивідуального підходу.Саме тому автори даної статті застерігають, що при прийнятті важливих рішеньслід звернутись безпосередньо до юриста-фахівця в певній галузі та не прийматитакі рішення самостійно, спираючись на інформацію, отриману із публікацій.

 

Останні записи