Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
03.10.2014, 12:03

Чим може заробляти депутат ВРУ?

Керуючий Партнер SP Partners law firm LLC

Під час закритого засіданні 31 липня 2014 р. депутати Верховної Ради України підтримали урядову пропозицію скоротити народним депутатам, членам уряду і високооплачуваним чиновникам зарплати до 6500 грн.

Під час закритогозасіданні 31 липня 2014 р. депутати Верховної Ради України підтримали урядовупропозицію скоротити народним депутатам, членам уряду і високооплачуванимчиновникам зарплати до 6500 грн. Так, було внесено зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2014рік». Останній доповнили, зокрема, ст.32 «Установити,що членам Кабінету Міністрів України, керівникам центральних органів виконавчоївлади та інших державних органів (крім органів, підрозділи яких беруть участь упроведенні антитерористичної операції), народним депутатам України дозавершення антитерористичної операції місячна заробітна плата нараховуєтьсялише в розмірі посадового окладу».

Таким чином,починаючи з 03.08.2014народні депутати України отримують заробітну плату в розмірі, приблизно, 6500грн., що за сьогоднішнім курсом становить $500. І справді, це мало для людей з такимстатусом. І хоч це триватиме тільки до закінчення АТО, всі ми розуміємо, щоніхто з народних депутатів не виживе на 6500 грн. в місяць. А як бути тим, хтоможе прийти до Верховної Ради на виборах 14 вересня 2014 р., і хоче чесно виконувати свої обов’язки, але йому будемало цієї заробітної плати для виживання?

Пропоную проаналізувати, яким чином народні депутати України можутьзаконно збагачуватись окрім як отримуючи свою «голу» заробітну плату.

Статтею 78Конституції України (в редакції від 22.02.2014) передбачено, що народнідепутати України не можуть:

- мати іншогопредставницького мандата;

- бути надержавній службі;

- обіймати іншіоплачувані посади;

- займатися іншоюоплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової татворчої діяльності);

- входити доскладу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що маєна меті одержання прибутку.

У разі виникненняобставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншимивидами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з днявиникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву проскладення повноважень народного депутата України.

Зазначений вищесписок заборон для народних депутатів України дублює та збільшує ст.3 ЗаконуУкраїни «Про статус народного депутата України», в якій зазначено, що народнийдепутат не має права:

- мати іншийпредставницький мандат чи одночасно бути на державній службі;

- займатисябудь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької,наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний відвиконання обов'язків народного депутата час;

- входити доскладу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, щомає на меті одержання прибутку;

а також:

- бути членомКабінету Міністрів України, керівником центрального органу виконавчої влади;

- обіймати посадуміського, сільського, селищного голови;

- залучатись якексперт органами у кримінальному провадженні, а також займатися адвокатськоюдіяльністю;

Враховуючивищевикладене, народні депутати України законно можуть збагачуватися, зокрема, наступнимивидами діяльності.

1. Займатися викладацькою,науковою та творчою діяльністю, а також медичною практикою у вільний відвиконання обов'язків народного депутата час.

Цікаво те, щоКонституцією України не передбачено, що народні депутати України можутьзайматися медичною практикою, хоча це прописано в ст.3 Закону України «Простатус народного депутата України».

2. Отримуватипасивний дохід від вкладів.

Так, народнідепутати України можуть отримувати проценти з депозитів, розміщених вфінансових установах.

3. Отримуватироялті з результатів наукової або творчої діяльності.

4. Отримуватидивіденди з цінних паперів.

Зокрема, народнідепутати України можуть бути власниками комерційних організацій, але не маютьправа керувати даними організаціями.

Так, ст.167Господарського кодексу України передбачено, що володіння корпоративними правамине вважається підприємництвом.

Отже, якщо умайбутнього народного депутата немає якихось фінансових накопичень, якщо він незаймається викладацькою, науковою або творчою діяльністю, не є лікарем та неволодіє жодними корпоративними правами, йому поки що прийдеться виживати на6500 грн. в місяці і сподіватися на підтримку зі сторони своїх родичів.

Останні записи