Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
22.06.2013, 17:31

В продолжении оплаты услуг нерезидентов в рамках 597 Постановления НБУ

Юрисконсульт ПАТ КБ "ПРАВЕКС-БАНК"

Получил ответ НБУ относительно необходимости получения актов ценовой экспертизы для оплаты аренды (ниже). 

Получил ответ НБУ относительно необходимости получения актов ценовой экспертизы для оплаты аренды (ниже).

 


 

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

Департамент контролю, методології

та ліцензування валютних операцій

 

від  __.06.2013    №  

           

 

  

Про поширення вимог постанови Правління Національного банку України від 30.12.2003 № 597на  перерахування резидентом орендних платежів на користь нерезидента

 

 

 

Національний банк України розглянувзапит  _________  від  _______№ ___-ЕП та, з огляду на  відсутність у запиті інформації щодо статусурезидента і нерезидента  та конкретного зміступравовідносин, що виникають між сторонами за договором оренди, повідомляє проте, що відповідь з порушеного у запиті питання носитиме загальний характер та надаватиметьсявиходячи з того, що нерезидент-орендодавець та резидент-орендар є відповідноіноземним суб’єктом господарської діяльності та суб’єктом  господарської діяльності України.

Відповідно  до   статті   1  Закону   України   «Про  режим   іноземного інвестування» (далі ? Закон №93/96-ВР ) іноземні інвестиції ? це цінності, щовкладаються іноземними інвесторамив об'єкти інвестиційної діяльності відповідно до законодавства України з метою отримання прибутку або досягнення соціального ефекту.

Види іноземних інвестицій, а також форми їхздійснення регламентуються статтями 2 та 3 розділу І Закону №93/96-ВР.

Зокрема, згідно зі статтею 3 Закону №93/96-ВР придбання нерухомого чи рухомого майна (включаючи будинки, квартири,приміщення, обладнання, транспортні засоби та інші об'єкти власності) є однією з формздійснення іноземних інвестицій.

Порядок здійсненняіноземних інвестицій в Україну та повернення іноземному інвестору йогоінвестиції, а також повернення прибутків, доходів, інших коштів, одержаних відінвестиційної діяльності в Україні встановлений Положенням про порядокіноземного інвестування в Україну  (далі – Положення №280).

З огляду на викладене, у випадку кваліфікаціїоперації, пов’язаної із набуттям у власність нерухомого майна, що передається в оренду, як іноземної інвестиціївідповідно до Закону №93/96-ВР та Положення № 280, орендні платежірозглядатимуться як прибуток від використання об'єкта інвестиції. У цьомувипадку постановиПравління Національного банку Українивід 30.12.2003 № 597 "Про переказуваннякоштів у національній та іноземній валюті на користь нерезидентів Державногоінформаційно-аналітичного центру моніторингу зовнішніх товарних ринків.

У разі набуття у власність нерухомого майна успосіб, відмінний від здійснення іноземних інвестицій у розумінні Закону №93/96-ВР та Положення № 280, перерахуваннярезидентом на користь нерезидента коштів за оренду нерухомого майнарозглядатиметься як оплата резидентом послуг нерезидента з розповсюдженням навказану операцію дії Постанови № 597.

 ЗаступникГолови

Національногобанку України                                  О. О. Ткаченко               

Останні записи