Глобальні зміни в економіці та технологіях у 2024 році відкрили для бізнесу нові можливості та інструменти, але також і нові виклики. Світова обстановка зажадала від бізнесу гнучкості та ефективного впровадження нових технологій у свою роботу – від онлайн-маркетингу до криптовалют і штучного інтелекту.

Компанії, що готові до таких змін, здатні не тільки вийти на нові ринки, але й зайняти на них вищі позиції, ніж апологети традиційного підходу.

У цій статті я хотіла би розповісти, як онлайн-маркетинг укупі з технологіями XXI століття дає змогу швидко і з мінімальними витратами вийти на нові ринки.

Маркетингові стратегії: нові ринки не виходячи з кімнати

Інтернет уже існує понад двадцять років і мільярди людей використовують його щодня. І здавалося б цілком очевидно, що щоб бізнес отримав доступ до них, потрібно лише вийти в онлайн. Ось тільки практика свідчить про інше.

Багато брендів, особливо малих, не розуміють усіх переваг онлайну.

  • Розширення аудиторії. Інтернет дає змогу охопити глобальний ринок, залучаючи клієнтів із різних регіонів, країн і континентів.
  • Мінімізація витрат. Відсутність необхідності витрачати ресурси на підтримку фізичних точок і широкого штату при повному переході в онлайн.
  • Повний доступ. Цілодобова можливість для клієнтів робити покупки практично з будь-якого пристрою в будь-який день незалежно від вихідних.
  • Персоналізація. Аналіз поведінки та вподобань користувачів для розробки пропозицій та акцій точково під цільові аудиторії.
  • Гнучкість і масштабованість. Можливість легко і швидко адаптуватися під нові умови, недорого тестувати різні теорії та продукти.

Щоб отримати вихід на нові ринки, бізнес може використовувати такі очевидні інструменти, як онлайн-магазини та маркетплейси, сайти, соціальні мережі та лендінги, а також запускати різні маркетингові кампанії. Поглянемо докладніше.

  • Власний сайт. Найпростіший спосіб заявити про себе в онлайні, надавши всю необхідну покупцям інформацію в одному місці. Створити сайт сьогодні можна буквально за одну годину і відразу ж розмістити його в глобальній мережі.
  • Онлайн-магазин або маркетплейси. Найкращий спосіб розширити аудиторію і вийти на нові ринки з мінімальними витратами – онлайн-замовлення, оплата і доставка зроблять ваш продукт доступним практично для всього світу.
  • Лендинги. Дешевий інструмент для тестування стратегій за допомогою точкових закликів до дії у форматі односторінкового сайту. Його мета – сконцентрувати увагу користувача на одному завданні або товарі.

Чудовим доповненням до розвитку присутності бізнесу в мережі Інтернет стануть:

  • Соціальні мережі. Профілі на популярних ресурсах, що допомагають через унікальний контент і особисте спілкування з користувачами збирати аудиторію, ділитися з нею досвідом, перетворювати її на нових покупців. Вони можуть перебирати на себе функції сайту-візитки, підтримки та новинної стрічки.
  • Оптимізація пошукових запитів. Будь-який контент на сайті або в соціальних мережах повинен допомагати залучати аудиторію за допомогою ключів – найчастіших пошукових запитів, пов'язаних із товаром, брендом або сферою.
  • Контекстна, персональна реклама. Важливий, але платний інструмент маркетингу, що допомагає ефективно отримувати нових клієнтів через рекламу на популярних майданчиках – найчастіше у великих пошукових системах.

Усі ці інструменти доступні будь-якому бізнесу. При цьому для їхнього запуску не потрібен ніякий специфічний досвід – тільки бажання вивести особистий бренд у світ!

Цифровізація: доступ до нових ринків через масштабування

Інтеграція нових технологій – це не лише можливість обігнати конкурентів і автоматизувати бізнес, а й спосіб віднайти нові ринки в неочікуваних для себе місцях – наприклад, привернути до себе (не) зайву увагу завдяки гучній новині про використання AI або відчинити двері для власників криптовалют.

Слідувати трендам – важливий елемент маркетингу та гнучкого управління бізнесом.

Криптовалюти та блокчейн

Згідно з Odaily, кількість власників криптовалют у 2024 році сягнула 562 млн осіб – 6,8% населення планети. Протягом року це число зросло на 33,8%, що свідчить про широке застосування технології та експоненціальне зростання її прийняття.

Але як бізнес може використовувати її у своїх цілях? Почнемо з найочевиднішого:

  • Криптоплатежі. Чим більше варіантів оплати є у вашому онлайн-магазині, тим більша ймовірність завершення покупки. І додавши оплату криптовалютою, ви не просто розширюєте список валют, а й привертаєте до себе клієнтів, які використовують цифрові активи у звичайному житті.
  • Також використання криптовалют спрощує оплату товарів або послуг в умовах банківських обмежень і міжнародних кордонів – прискорює її, знижує витрати на комісію. Це стосується як клієнтів, так і постачальників.

Сама ж технологія блокчейну ідеальна для масштабування будь-якого бізнесу.

  • Блокчейн дає змогу автоматизувати роботу бази даних, логістичних ланцюжків, управління запасами, фондами оплати, контролю термінів і будь-яких дат, договірних зобов'язань. Його база надійно захищена криптографією, що забезпечує незмінність даних і повний контроль усіх дій.
  • Сьогодні блокчейн використовується навіть у тих країнах, де заборонені цифрові активи. У перспективі він здатний змінити всі аспекти ведення бізнесу.

Особливо яскраво вплив блокчейна на бізнес став помітним із появою смарт-контрактів, розвитком децентралізованих фінансів і запуском AI.

Штучний інтелект (AI)

У 2023 році технологія AI-інтелекту від компанії OpenAI викликала справжній фурор і змусила багато великих технологічних корпорацій вступити в «гонку озброєнь». Це призвело до того, що сьогодні будь-який бізнес або його працівник може використовувати AI у своїй діяльності безкоштовно або за мінімальну плату.

Використовувати його можна як для окремих завдань, так і для глобальних цілей:

  • Він збирає дані (поведінка клієнтів на сайті, ефективність стратегій) і аналізує їх для ухвалення рішень про оптимізацію вашої стратегії.
  • Також ці дані та їх обробка дають змогу персоналізувати пропозиції, сегментуючи аудиторію на групи за різними характеристиками. Це допомагає створювати точні маркетингові тактики, ефективні заклики до дії.
  • AI допомагає передбачати інтереси потенційних покупців (на основі ваших даних), розробляти рекламні проєкти для підвищення конверсії.
  • З його допомогою можна інтегрувати на сайт чат-бот або голосовий помічник – автоматизовану службу підтримки і консультанта в одній особі, що дає можливість віддати на відкуп технології понад 90% всіх звернень.

Зрештою штучний інтелект дає змогу створювати контент для сайтів і профілів соціальних мереж (на жаль чи на щастя поки що не без участі людей).