Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
24.11.2014, 08:43

Шановний пане Президентe!

Ми вирішили перевірити теорію шести рукостискань у дії. Опублікуємо відкритий лист звернення до Президента України та попросимо небайдужу бізнес спільноту розповсюдити вказаного листа


Ми вирішили перевірити теоріюшести рукостискань у дії. Опублікуємо відкритий лист звернення до ПрезидентаУкраїни та попросимо небайдужу бізнес спільноту розповсюдити вказаного листа.

Доведемо разом, що теорія вірна іПрезидент нас почує!

ШАНОВНИЙ ПАНЕ ПРЕЗИДЕНТ E!

Повідомляємо Вам, що у ВАС поки що є надійний союзник –український бізнес.  Це той прошароксуспільства, який може і має претензії до процесу отримання претендентом найвищоївладної посади в державі, бачить невиконані обіцянки та відсутність змін, але зрозумінням ставиться до того, що відбувається.  Адже вважає, що етап становлення чесної влади -це процес перехідний, без похибки не відбудеться, і краще цей процес буде зпохибками, ніж наступить анархія та втрата держави. А Україну треба зберегти ів подальшому розвивати.

Розуміючи складний стан економікив державі, сучасний бізнес продовжує нарахування і сплату податків, незалежновід того, що фактично перейшов на принципи прямого фінансування народнихпроектів, яким є в останній час волонтерство. І при всіх складних обставинах українськийбізнес поки що спроможний робити, заробляти, сплачувати податки та фінансувати волонтерів. 

У розумінні будь-якого громадянинаУкраїни, керівник держави – це, перш за все, гарний Господар, який і підтримає,і захистить свою багатонаціональну сім’ю.

Але тенденції в державномуконтролі заставляють український бізнес терміново повідомити Вас, як Господаряз досвідом, що заплановані прем’єр-міністром заходи щодо запровадження деяких зміну податковому законодавстві фактично призведуть до невідновних матеріальних втратдля бізнесу, а ще гірше, у збільшенні обсягів тіньової економіки. Що звичайнонегативно відобразиться на економічному становищі держави та відповідно її безпеціу такий важливий для України час.  

Як для українця керівник держави -це гарний Господар, так прем’єр-міністр держави - це головний Завгосп. Вимушеніконстатувати, що теперішній прем’єр-міністр, за час перебування на посаді, проявивсебе як неефективний Завгосп. Можливо далася взнаки відсутність досвідукерування господарськими товариствами або дійсними трудовими колективами. Але,весь напрямок діяльності прем’єра зосереджений не на вишукуванні резервів,підтримці національних виробників та контролю за видатками, а на подальшому отриманнізовнішніх запозичень, який тільки збільшує кредитну залежність для наших нащадківта збільшенні податкового контролю, який фактично перетворюється на податковий тиск.

В чому це виражається:

По-перше, Державною фіскальноюслужбою підготовлено проект змін до Проект постанови Кабінету Міністрів України«Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010року № 1232 «Про затвердження Порядку проведення органами державної податковоїслужби зустрічних звірок», якою вводиться в дію акт про неможливість проведеннязустрічної звірки, а фактично легалізуються протиправні методи тиску на бізнес створеніпопередніми керівниками, адже нормативним документом узаконюється механізмкоригування податкового кредиту та зобов’язань з податку на додану вартість.Вказані зміни будуть суперечити нормам Податкового кодексу, яким передбачено, щоакт складається тільки тоді, коли виявлено певні порушення.

По-друге, запровадження електронногоадміністрування ПДВ та введення в дію ПДВ-рахунків, яке як відомо булиініційовані саме Урядом у такий спосіб, що законним назвати важко, позбавитьбізнес значної маси обігових коштів, які за відсутності нормальних умовкредитування і так є дефіцитом.

Ці два дії повністю пов’язані міжсобою і є заздалегідь спланованим заходом, який також характеризує, що Завгоспу державі віддає перевагу короткостроковим планам здійснити наповнення бюджетубудь якою ціною і на незначний період, а далі знову перейти на зовнішні запозичення.Але для України такий шлях є негосподарським і лише погіршить ситуацію векономіці у найближчому майбутньому.

Можливість акумулювати нарахунках податок на додану вартість, яким буде керувати Державна фіскальнаслужба і яка в свою чергу зможе самостійно коригувати податковий кредит,призведе до масового списання ПДВ українських бізнесменів до бюджету в безакцептномупорядку. Так, дійсно, на якийсь час бюджетні діри будуть закриті, але дієвих,саме господарських результатів для бізнесу не з’явиться. Навпаки, загостриться напругав економічному середовищі, адже збільшиться кількість судових оскаржень, щопропорційно призведе до збільшення судової корупції та корупції у правоохороннихорганах.  

Що можна вдіяти вже зараз,

  • O  По-перше,надати доручення Уряду терміново привести у відповідність чинному законодавствувнутрішні   Накази, якими керуєтьсяДержавна фіскальна служба України, але які приймались ще за минулої влади. Минулоювладою, видавались Накази (ДПА, ДПС, Міндоходів), які не проходили реєстрацію уМіністерстві юстиції, прикриваюсь формулюванням, що накази маютьрекомендаційний характер. Насправді даними протиправними документамирозширювались межі прав працівників податкової служби. Саме одним з таких документівє наказ ДПА України від 22.04.2011 року № 236 «Про затвердження методичнихрекомендацій щодо організації та проведення органами державної податковоїслужби зустрічних звірок», яким було запроваджено складання Акту пронеможливість проведення зустрічної звірки. Саме цим Актом в даний час Державнафіскальна служба здійснює ручне коригування ПДВ в системі співставленняподаткового кредиту та зобов’язань. І саме цей акт намагається легалізуватиУряд. Цим же дорученням зупинити Уряду всі зміни в нормативні документи, щостосуються адміністрування податків, в т.ч. зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1232.
  • O  По-друге,на законодавчому рівні ініціювати скасування Закону України «Про внесення зміндо Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України»від 31 липня 2014 року № 1621-VII. Тим більше, що скасування цього законупередбачено коаліційною угодою, необхідно лише довести до кінця почату справу.
  • O  По-третє,для запровадження механізму запуску національної економіки необхідні дві простіумови: податкова амністія та мораторій на перевірки для українського бізнесу.Для цього немає потреби розробляти окремі законопроекти, які потребують часу, ітим більше політичного узгодження. Достатньо лише зобов’язати Державну фіскальнуслужбу України діяти в межах правового поля. Якщо в позасудовому порядку працівникиДФС не будуть коригувати податковий кредит з ПДВ, це фактично буде Податковаамністія, якщо       працівникиДФС не будуть коригувати систему ПДВ через акти про неможливість проведеннязустрічної звірки - це фактично буде Мораторій на перевірки.

Впевнені, що якгосподар з досвідом управління, Ви розумієте важливість підтримки бізнессередовища у такий складний для держави час. Зрозумійте потенціал українськогобізнесу, який попри всі складні обставини ще діє і діє на благо Держави. Достатньолише незначних зусиль і український бізнес стане гідною опорою Ваших демократичнихперетворень в Україні.

З повагою,

Небайдужіпідприємці та правники України   

Останні записи