Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
15.06.2014, 12:03

За сланці

під маскою «СЛАНЦЮ» ми віддаємо ВСЕ, а наших "Вуглеводних” на Юзівській ділянці не мало


Поряд з інформацією прорезультати Антитерористичної операції, деінде з’являються одинокі повідомлення,що причиною конфлікту все ж таки є боротьба за ресурси чи проти ресурсів,зокрема, причиною є родовища так званого «сланцевого» газу, які розташовані вДонецькій та Харківській областях. Головне, що центр родовища, як раззнаходиться неподалік міста Слов’янськ, яке наче заворожене, знаходиться вепіцентрі проведення всієї АТО.

Цікаво, що наряду з проведеннямвійськової операції на Сході України сучасні керівники держави якось позабули,що в минулому році, знаходячись в опозиції до минулої влади та президентаЯнуковича, вони несамовито галасували про незаконність та протиправністьпідписаних угод з корпораціями Shell та Chevron на видобуток «сланцевого» газу,як завзято виступали представники опозиції про недопустимість видобутку,оскільки підписані контракти є здаванням національних інтересів.  Ніхто з них не піднімає питання, що вказанікорпорації мають неймовірні податкові пільги.  

В даний час, саме завдяки народуУкраїни, а не власній діяльності, колишня опозиція отримала можливістькерування країною і якось миттєво позабула про незаконні та протиправні угодизрадника Януковича з корпораціями Shell та Chevron.

Протягом березня-червня в країнівідбувається АТО, яке більше супроводжується інформаційним протистоянням Українита Росії  у видачі інформації в ЗМІ. Цепоряд з тим, що жителі Східної України фактично є заручниками затяжної військовоїоперації, яка приводить тільки до одного - звільнення території, яка визначенав додатках до контракту укладеного з корпорацією Shell. 

Виникає питання, чому тількизараз пішла мова про так званий «коридор» для біженців, чому хаотичновідбувається групування військ в АТО, чому не залучають дійсних військовихспеціалістів, а формують незрозумілі військові формування, які діють на межізакону, чому армію та вказані новоформування фактично народ України годує таодягає «з рук», дякуємо, що не просять волонтерів повоювати, хоча не здивуюсь,якщо і таке відбувається.

Складається враження, що іде лишеімітація Антитерористичної операції, інакше ці дії влади не назвеш. І це  лише розпалює ворожнечу між Україною та Росією,а комусь це дуже вигідно. 

В цьому протистоянні дві країниде факто знаходяться у стані потенційної війни, яка вигідна всім, хто охаючи із-за кордону, кричить: «Біжіть,вбивайте, рятуйтесь», а може справді в думках там інше: «Звільняйте територію». Задамо питання:«А хтовиграє у цьому протистоянні, у будь-якому випадку, кому потрібна вільнатериторія на якій можна без зайвих демонстрацій паплюжити екологію та викачуватиресурси?»

Звичайно хтось скаже, що «сланцевий»газ лише припущення, і взагалі не має ніякого відношення до дійсних причинпротистояння, а Росія лише просто зненавиділа свого сусіда. Тоді, звичайно,розірвання або призупинення контрактів з корпорацією Shell та Chevron просто невплинуть на ситуацію в країні, і ненависть просто продовжиться.

Але зазирнемо в історію. У вісімдесятихроках минулого століття саме падіння ціни на нафту стає початком кінця великогота могутнього Радянського союзу, який здебільшого дохідну частину отримувавсаме із торгівлі надрами. Так і зараз непідготовлена економіка Росії може невитримати потрясіння у вигляді українського газового проекту. Але чи буде цейпроект українським - ще велике питання.

Протягом минулого року хто тількине піднімав ці питання, що в угоді закладено кабальні умови розподілувидобутого газу і Україна фактично нічого не отримає окрім вбитої екології.Зараз тиша! Ніхто про це не каже ані слова, новобраний президент впередвиборчій програмі заявив, що Україна буде газово незалежна саме через СВОЇзапаси «сланцевого» газу. АЛЕ! Якщо дійсно новообраний президент стоїть настражі національних інтересів, він перший повинен розуміти, що газованезалежність починається від можливості самостійно розпоряджатись ВЛАСНИМресурсом і хто, як не новий президент в діалозі з Росією може мати суттєвіважелі, а не віддавати їх іноземним комерційним структурам.   

Читач напевно замислився, чомутермін «сланцевий» протягом статті взято у лапки, а це саме тому, що згіднопідписаному з корпорацією Shell контракту предметом видобутку є – Вуглеводні, дояких віднесено: (взято із контракту) "Вуглеводні” означає Сиру Нафту, Газ,Побічні Продукти та будь-які та всі  іншівуглеводні, які відкриті в результаті Нафтогазової Діяльності та/або видобуваютьсязгідно із цією Угодою. А термін “Газ” (згідно контракту) означає горючу кориснукопалину, яка є сумішшю вуглеводнів та  невуглеводневихкомпонентів в газоподібному стані при стандартних умовах  (тиск при 760 мм ртутного стовпа татемпературі 20 градусів за Цельсієм), яка включає в себе, поміж інших,будь-який природний газ, супутній газ, газ сланцевих товщ, газ щільних порід,газ центрально-басейнового типу та/або газ (метан) вугільних родовищ.

Тобто, зрадник Янукович підписавпротиправний контракт саме на видобуток іноземною компанією ВСЬОГО українського,що віднесено до ВУГЛЕВОДНИХ. Добре хоч славнозвісний «сланцевий» серед цьоговсього згадали і вписали.

Ось саме тут і криється всяПРАВДА, чи в нашому випадку для народу України – КРИВДА, дійсні сланцевіродовища знаходяться в сланцевих породах на глибині близько 1,5-2,5 кілометріві добувається такий газ за допомогою горизонтальних свердловин, що проходятьпаралельно водоносних горизонтів. ПРИРОДНИЙ ГАЗ УЩІЛЬНЕНИХ ПІСКОВИКІВ, в дійсності,а не сланцевий, який корпорація Shell НАЧЕБТО планує добувати в своїхукраїнських проектах на суші, залягає на глибині 3-5 кілометрів. Його плануютьдобувати за допомогою вертикальних і похилих свердловин. Чому корпорації Shell створюватисобі такі КОШТОВНІ труднощі, коли в деяких випадках таке буріння буде начемировий рекорд. На прагматичних, скупих заокеанців це не схоже.

А саме тому, що під маскою «СЛАНЦЮ» ми віддаємо ВСЕ, а наших "Вуглеводних” на Юзівській ділянці не мало, просто гляньтена карту родовищ і все стане ясно.

Отже, саме навіть з цих причинновообраний президент може проявити себе, як патріот України, а інші колишніопозиціонери заради національних інтересів відповідно підтримають йогоініціативу щодо розірвання протиправних контрактів з  корпораціями Shell та Chevron.

Хоча в контракті текст, як-токажуть спеціально «по-дибільному написаний» і так просто, його не розірвати, Держава,якщо бажає в односторонньому порядку розірвати договір повинна повідомити проце за 180 днів (хоча у іншої сторони такого обмеження нема).

Але і тут можна скористатись існуючою,на жаль тяжкою ситуацією,  і на допомогупрезиденту і владі, пропонуємо, зокрема такий «фінт ушами», термін “Форс-Мажор”в КОНТРАКТІ означає по відношенню до будь-якої Сторони будь-яку подію абовипадок будь-якого характеру, які непідвласні такій Стороні, зокрема: стихійнілиха, ВІЙСЬКОВІ ДІЇ або ВІЙНА (оголошена або не оголошена), ДІЯЛЬНІСТЬПАРТИЗАНІВ, ТЕРОРИСТИЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ, акти саботажу, блокада, пожежа, страйки,заколоти, ПОВСТАННЯ, МАСОВІ ЗАВОРУШЕННЯ, … Отже, на сьогодення підходить майжевсе, навіть ПАРТИЗАНИ.

У такому випадку Жодна із Сторін ненесе жодної відповідальності за будь-яке невиконання або затримку у виконаннібудь-якого зобов’язання за цією Угодою, якщо та в тій мірі, в якій така неспроможністьє наслідком Форс-Мажору. А значить можна, як мінімум зупинити всі роботи,провести експертизу вже наробленого нашій екології та протягом 180 днів не ВІДДАВАТИнаші ресурси, а потім розривати в односторонньому порядку КОНТРАКТ.

І якщо буремний ПІВНІЧНО-СХІДНИЙ сусідпідтримує сепаратизм в регіоні через ГАЗОВІ питання, його підривна діяльністьпіде на спад, а головне ПРЕЗИДЕНТ виконає ВОЛЮ народу через відстоювання національнихінтересів та «знешкодження» негативних наслідків Януковича.

Може саме ця ситуація і можедовести, чи ми отримали дійсно владу, яка діє заради інтересів ДЕРЖАВИ чиотримали чергових ЗАСЛАНЦІВ.

П.С.

Юзівська ділянка знаходиться уДніпровсько-Донецькому нафтогазоносному  басейніна території двох областей: Донецької (Краснолиманський, Слов'янський,Олександрівський, Костянтинівський, Артемівський, Добропільський іЯсинуватський райони) і Харківській (Балаклійський,  Ізюмський і Барвінківський райони). Розмірділянки становить 7886 км2. НІЧОГО НЕ НАГАДУЄ?..  Може МЕЖІ АТО?

Останні записи