Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.02.2014, 00:09

Податкове планування. Переваги 5%

різновиди оподаткування, - це тільки інструменти для побудови оптимальної моделі ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ

Маючи значний досвід роботи в системі податкового контролю діяльностіплатників податків, а після цього в забезпеченні податкового захисту платників,автор може стверджувати, що у більшості випадків поява податкових ризиківзалежить безпосередньо від платника податків, оскільки значна кількістьпідприємців просто не займається податковим плануванням своєї діяльності. Одніпросто не мають досвідчених порад ще на етапі створення свого бізнесу, іншіотримують свій досвід самостійно, треті взагалі нехтують таким плануванням,вважаючи це за непотрібне.

В свою чергу авторстав прихильником теорії, а головне, практики податкового планування, якебазується на побудові індивідуальної податкової стратегії діяльності тарозвитку БІЗНЕСУ. Саме бізнесу, а не окремо взятого підприємства. Адже головноюпомилкою у тих, хто починає свою справу, є, перш за все, невірне розуміннябізнес-процесу, яке звужується до рамок діяльності тільки одного підприємства,на якому зосереджено все: і всі напрямки діяльності, і всі співробітники, і всіпідрозділи, і головне - бажання збільшити прибуток і зменшити своїризики. 

Ми повинні розуміти, ще на початку розвитку своєї справи, що підприємства,їх організаційні форми, різновиди оподаткування, - це тільки інструменти дляпобудови оптимальної моделі ВЛАСНОГО БІЗНЕСУ. А гармонічний власний бізнес – цеправильно побудована структура таких інструментів, спроектована оптимальнимчином, під конкретні завдання, із власною централізованою стратегієюдіяльності. 

Така по суті корпорація в мініатюрі, яка на початку діяльності буде зодними завданнями і стратегією, а потім буде змінюватись під зростання аборозширення бізнесу. Головне, що цього не треба боятись, цього треба прагнути,адже кожна структура, як складний хімічний елемент, стає більш стійкою, якщовона побудована з кількох складових пов’язаних між собою, ніж з одного.

Маючи в руках декілька інструментів різної організаційної форми і формиоподаткування, ви з легкістю диференціюєте отримання прибутку, можетеформувати, а головне, планувати власні витрати. 

В європейських країнах давностало нормою придбання товарів, якими користуються особисто власникипідприємств чи корпорацій безпосередньо за рахунок доходів своїх компаній, прицьому відображаючи таке придбання у складі витрат власних підприємств і це невважається порушенням законодавства. Земельні ділянки чи інша нерухомість,автотранспорт, літаки та яхти здебільшого зареєстровані на підприємстваучасників корпорацій, що спрощує утримання цього майна для їх власників, а такожзменшує ризики його можливої втрати. 

В нашій державі навпаки, витрати непов’язані з господарською діяльністю підприємства, на думку податкового органу,вам будуть однозначно відкориговані контролерами. Але, якщо ви, для особистогокористування придбаєте товарно-матеріальні цінності з рахунку вашого жпідприємства, яке перебуває на спрощеній системі оподаткування, то післясплати єдиного податку до вас не буде ніяких запитань щодо складу ваших витратта їх правомірності, купуйте і користуйтесь на здоров’я, а правильно оформленетаке користування не дасть можливості контролерам віднести їх до додатковогоблага фізичної особи. 

Але ж інколи ми самі створюємо собі потенційні ризики, з якими потімнамагаємось боротись, наприклад, описана вище ситуація більш детально, наприкладі:

Ви власник та директор свого підприємства на загальній системіоподаткування, в результаті успішної вашої діяльності підприємство отрималоприбуток і ви вирішили придбати земельну ділянку або автомобіль для особистогокористування. Після того як ви отримали прибуток на підприємстві вам необхіднойого вивести, це можна зробити або нарахувавши собі відповідну зарплату,податкове навантаження на яку всім відомо, тому мало хто на це погодиться, абоза рахунок виплати дивідендів, це також невигідний шлях, або «по старинці»перерахувати кошти на «потрібного» контрагента, при цьому витрачається інколидо 10 % доходу. В результаті ви маєте ризики: сумнівний склад витрат напідприємстві, такий саме ПДВ в податковому кредиті, відсутність 10%, також, вподальшому на себе реєструєте коштовні речі при мінімальній, або простоневисокій заробітній платі. 

Ситуація друга, ви також власник та директор свого підприємства, але вже наспрощеній системі оподаткування, в результаті успішної вашої діяльностіпідприємство отримало прибуток і ви так само вирішили придбати земельну ділянку або автомобіль для особистого користування. Ваші доходи підприємства вжеоподатковано під 5% єдиного податку, отже до складу витрат питань не буде,купуєте за кошти фірми автомобіль (земельну ділянку) і відповідно реєструєте їхна своє власне підприємство. В подальшому ви не володієте цими речами, якстороння особа, а використовуєте майно підприємства, як його директор, томуризик віднесення цих покупок до отримання додаткових благ фізичною особоюмінімальний. 

Отже, позитивна сторона: навантаження на ваші доходи - 5% єдиногоподатку, легально придбані ТМЦ автомобіль (земельна ділянка), якими виособисто, а головне законно користуєтесь, витрати на утримання цього майна,також можна оплачувати з рахунку підприємства. 

Обмежений обсяг обороту для спрощенців в даний час можна обійти їхкількістю, і хай вас не лякає можливість реєстрації декількох підприємств дляправильної організації бізнесу потоки треба диференціювати, це лише інструменти.На заході до складу сімейних корпорацій входять десятки підприємств. 

Може втакому випадку законодавці порахують податкові переваги для бюджету,замисляться та знімуть обмеження на обсяг операцій для платників єдиногоподатку залишивши при цьому 5 %.  

Інші додаткові позитивні сторони спрощеної системи, після сплати єдиногоподатку, ви вже маєте фінансовий прибуток, а тому можете спокійно нараховуватита сплачувати собі дивіденди, навантаження при цьому + 5% податку на доходифізичних осіб, отже загалом маємо ті ж самі 10 %, але  при повнійвідсутності податкових ризиків. 

Якщо ви прагнете розвивати власний бренд пов’язаний з назвою компанії, нетурбуйтесь, безліч європейських корпорацій існують під одним брендом маючи прицьому десятки підконтрольних підприємств (супутників) із схожою назвою чискладовою в назві, при цьому на одних можуть перебувати статичні активи, наінших проходити купівля-продаж товарів, на третіх юридичне супроводження, а начетвертих штат всіх задіяних робітників. 

Це лише маленький приклад оптимального використання сучасних бізнеспроцесів, звичайно їх набагато більше і значна їх частина виглядає складнішепочинаючи від простішого ФОП (фізична особа підприємець - дуже цікавийінструмент), продовжуючи комбінацією ТОВ на різних формах оподаткування,діяльністю відокремлених підрозділів, оптимальним використанням амортизаціїосновних засобів, створенням та продажем нематеріальних активів, страхуванняммайна, здійсненням фінансового чи оперативного лізингу, використанням корпоративнихоблігацій, цінних паперів інвестиційних фондів. Списокможна продовжувати довго, закінчення йому не має, як і немає у законодавцябажання закінчити вносити поправки до Податкового кодексу України. 

Деякі речі для потенційних чи діючих підприємців можуть показатись наперший погляд не потрібними, але це не так, побудова оптимального бізнеспроцесу - це творча дія індивідуального характеру. Кожному українцю властиватворча складова, ми нація, яка вкладає душу в те, що робимо, а тому навіть привирощуванні кропу чи цибулі можемо залучити новітні ІТ технології програмноїпродукції чи використовувати роялті. Для цього нашому брату варто лишеопанувати знання щодо можливого використання цих інструментів. 


Останні записи