Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
08.08.2016, 13:36

Співпраця в АПК між Україною та Малайзією

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Малайзія із населенням 29 млн осіб та ВВП на душу населення – 12 600 доларів має стати серйозним ринком для експорту сільгосппродукції з України.

За підсумками офіційного візиту до Малайзії Президента України ПетраПорошенка та міністра Мінагрополітики Тараса Кутового варто зазначити, щопосилення співробітництва між обома країнами вигідно передусім українським сільгоспвиробникам,які вже і сьогодні впевнено себе почувають на малайзійському ринку.

Малайзія займає важливе місце в рейтингу торговихпартнерів нашої країни в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. За підсумкамиминулого року загальний товарооборот України з Малайзією становив 298 млндоларів. Левову частку експорту України в Малайзію складає сільгосппродукція.

  У першому півріччі цього року Україна експортувала доМалайзії продукції на $ 52,4 млн дол., із яких соняшникової олії на суму –понад 30 млн дол., соєвої олії – на 3 млн дол., пшениці – на 6 млн дол.,згущеного молока – на 2 млн дол., бобових – на 1,5 млн дол., макухи – на 1 млндол., борошна – на 500 тис. дол.

Заперше півріччя 2016 року, в порівнянні з минулорічними показниками, зростанняекспорту сільгосппродукції з України в Малайзію становило 24%. Українськіаграрії здатні задовольнити попит Малайзії ще по багатьом позиціям. Хочетьсявірити, що підписання двосторонніх угод дасть поштовх для розвитку в Україніпродукції з доданою вартістю. Та окрім міжнародних договрів длярозвитку вітчизняного виробництва, має бути досягнутодомовленостей щодо вирішення питання оподаткування АПК шляхом внесеннявідповідних змін до Податкового кодексу України.

Якми знаємо за дорученням Першого віце-прем'єр-міністра — Міністра економічногорозвитку і торгівлі С. Кубіва  вМінекономрозвитку було створено відповідну робочу групу за участю представиківМіністерства фінансів, Міністерства аграрної політики, Державної фіскальноїслужби та громадських організацій.

Останні записи