Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
11.12.2015, 10:07

Скасування спецрежиму ПДВ: економічне невігластво чи необхідність?

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Вчора, 10 грудня в більшості обласних і навіть районних центрах України відбулися масштабні мітинги аграріїв. Люди прийшли під стіни органів державної влади висловити протест проти ініціативи Уряду відмінити єдину пільгу для сільгоспвиробників – спецреж

Вчора, 10 грудня в більшості обласних і навіть районних центрах Українивідбулися масштабні мітинги аграріїв. Люди прийшли під стіни органів державноївлади висловити протест проти ініціативи Уряду відмінити єдину пільгу длясільгоспвиробників – спецрежим ПДВ.

Вчорашній с трайк це вже 4 акція протестусільгоспвиробників за останній рік. Попередні рази 30 червня та 2 липня, колиаграрії протестували під Верховною Радою проти намірів уряду «протягнути» скасування спецрежиму ПДВ – депутатиїх почули. Ще один мітинг аграрії проводили проти скасування мораторію напродаж земель сільськогосподарського призначення і мораторій продовжили,щоправда на рік, а не на 10, як вимагала Аграрна партія, та все ж результат є.Сьогодні аграрії знову ж таки виступають проти скасування спецрежиму ПДВ, що урядтак заповзято намагається «проштовхнути» через парламент.

При цьому варто зазначити,що намагаючись зменшити негатив від непопулярного рішення уряд, в останні дні,запропонував перехідний період, під час якого зі спеціального рахунку ПДВ 75%коштів ітиме в бюджет, а 25% залишатиметься на виробничі потреби аграріїв. Цянорма передбачена всього на рік. Інакше як відверненням уваги від повногоскасування спецрежиму ПДВ це складно вважати.

Щоб оцінити ризики відміни спецрежиму ПДВ розберемося в самому підходіоподаткування. Спеціальний режим оподаткування, передбачає, що сума ПДВ,нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених нимисільгосптоварів, не підлягає сплаті до бюджету, а залишається у їх розпорядженнідля відшкодування суми податку, сплаченої постачальнику на вартість товарів тапослуг, основних фондів, придбаних (споруджених) платником для їх використанняу виробництві сільськогосподарської продукції, а за наявності залишку такоїсуми податку - для інших виробничих цілей.

Якщо висловлюватися простими словами, то спецрежим ПДВ сприяє аграріям врозвитку виробничих потужностей їх власним коштом. Не в останню чергу, самезавдяки цій пільзі сільськогосподарська галузь донедавна демонструвалапозитивні показники розвитку, а частка АПК у загальному обсязі експорту Українистаном на 1 листопада цього року становила 37%. При цьому слід зазначити, що спецрежимПДВ є абсолютно некорупційним механізмом підтримки галузі і діючи з 1998 року показаввласну ефективність на практиці. Натомість, пряма підтримка сільгоспвиробників,яку пропонує Уряд, містить корупційні ризики.

Кому вигідно скасування спецрежиму ПДВ?

На думку аграріїв скасування спецрежиму ПДВ обернеться катастрофою якдля них самих, так і позначиться на наповненні бюджету України. Адже відмінацієї єдиної пільги замість того, щоб збільшити бюджетні надходження, на що розраховуєуряд, навпаки призведе до зменшення податкових надходжень. За оцінкамиекспертів в разі відміни спецрежиму ПДВ втрати аграріїв складуть близько 30млрд. грн., падіння експортної виручки на $1млрд., а кількість безробітних зросте на 100 тис. осіб.

Та і час для запровадження додаткового податкового навантаження дляаграріїв уряд обрав не найкращий. Негативна економічна динаміка в країніпозначається і на аграрній галузі. За підсумками 10-ти місяців 2015 рокупадіння обсягу сільгоспвиробництва складає 4,4%, а витрати на виробництвозросли на 60-70%. Вперше за 10 років скоротилися всі показники по виробництвупродукції тваринництва. Чисельність поголів’я ВРХ скоротилася на 5,4%,поголів’я птиці – на 3,2%, виробництво молока зменшилось на 4,4%, а яєць – на14,8%.

Ситуація в АПК є несприятливою й через посушливі погодні умови. Несприяє розвитку сільськогосподарської галузі й зовнішньоекономічна кон’юнктура– світові ціни на зерно знижуються вже декілька років поспіль. При цьому,відсутня будь-яка компенсація за кредитами, а банківська відсоткова ставкаперевищує 30% річних.

Підсумовуючи зазначимо, що ініціатива уряду порушує Коаліційну Угоду таПрограму дій Уряду, якими передбачено збереження існуючої системи оподаткуванняаграрного сектору до 1 січня 2018 року. Пільги для агропромислової галузіпрописані в Угоді про асоціацію України з ЄС, згідно норм СОТ.

Вважаємо, що зазначена ініціатива уряду може спричинити соціальненапруження в суспільстві. Минулого разу, влітку під стінами Верховної Ради зібралосябільше 5 тисяч аграріїв з усієї України. Сьогодні вони мітингують у власнихнаселених пунктах, але якщо влада їх не почує, то найближчим часом обіцяють зібратисяу Києві.

Останні записи