Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.11.2015, 15:32

Місцеві вибори по старих традиціях

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради. Експерт із питань аграрної політики

Саме як випробування для молодих політичних партій, можна було б охарактеризувати вибори до місцевих рад цього року. Політичні партії, що представлені в парламенті зробили все від них можливе, аби законсервувати політичне життя в країні виключно з вихідців

«Випробуваннязміцнюють дух і ведуть до життя»

ВасильШкляр "Чорний Ворон"

 

Самеяк випробування для молодих політичних партій, можна було б охарактеризувативибори до місцевих рад цього року. Політичні партії, що представлені впарламенті зробили все від них можливе, аби законсервувати політичне життя вкраїні виключно з вихідців їхніх політичних сил.

Закликиприйти на виборчі дільниці, лунали від усіх учасників виборчих перегонів. Всіяк один говорили про те, ми будемо обирати країну нашого майбутнього. Тільки громадянивже не вірять красивим гаслах, а чекають реальних дій. Відтак багато людейвирішили, що «не треба йти на ці вибори», тому, що «все одно нічого незміниться», або «за нас вже все вирішили». І це справедливо, адже довгі рокинас привчали цуратися політики, владі потрібні зневірені, аполітичні, пасивні люди,якими легко керувати. За даними мережі «Опора», в середньому по Україні обратисвоїх представників до органів місцевого самоврядування прийшло близько 47%виборців. Низька явка, якомога краще охарактеризувала ставлення людей дополітиків в країні.

Виборибули надзвичайно складними, але вони дали безцінний досвід для молодих політиків.Тим хто не покладав надії виключно на політичну рекламу, а вирушив у громади.

Одниміз найважливіших питань, які хвилюють людей пов’язане з добровільним об’єднаннямтериторіальних громад. Для багатьох людей в селах це ціла трагедія бо тепер, щоботримати якусь довідку з сільради чи віддати дитину до школи, отримати вчаснумедичну допомогу людям потрібно думати як переїхати ближче до центру де будезосереджуватись «добровільне» об’єднання. Загалом сам закон є проривом дляреформи місцевого самоврядування. Та на сьогодні він не на часі так як залишаєбільше питань, чим відповідей.

Важливимпитанням, що порушували люди у громадах під час зустрічей, було питання землі. Чибуде продаватись земля в Україні? Думки людей розділились, але більшістьпереконана у тому, що у жодному разі землю не можна продавати поспіхом і лишезаради того, щоб отримати сьогочасну вигоду. Перш ніж запроваджувати ринокобігу сільськогосподарських земель, необхідно зробити три кроки. По-перше, лишенарод може вирішувати долю землі. Тому доля земельної реформи повиннаобговорюватися на загальнодержавному рівні, і якщо буде потрібно – її вирішитьвсенародний референдум. По-друге, треба створити реальні механізми, які будутьзмушувати зберігати та відтворювати землю того, хто нею володіє та користуєтьсянею. Держава повинна забирати землю в того, хто користується нею недбало. Іпо-третє, потрібно заборонити продаж землі іноземцям, а також обмежитимаксимальну площу, якою може володіти одна родина.

Насамкінець,говорячи про місцеві вибори, хотілося б зазначити, що сильну країну збудує той,хто наведе лад у своєму господарстві, підприємстві, у своєму селі, місті,районі та області. Та схоже з теперішніми керівниками нам це вдасться не скоро.Яскравий приклад фінальний протокол Київської обласної територіально виборчої комісії,яка визнала не дійсними 36 278 бюлетенів. А це п’ять відсотків відзагальної кількості людей, що проголосували. Чи був це факт навмисногозіпсування, аби не допустити до обласної ради партії, які мають реальну підтримкупокаже час.

Останні записи