Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.10.2017, 15:34

Примусове виключення з Товариства з обмеженою відповідальністю

Юрист корпоративного відділу Юридичної компанії "Наказ"

Відповідно до ст. 64 ЗУ «Про господарські товариства», учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки, або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бути виключено з

Відповідно до ст. 64 ЗУ «Про господарські товариства», учасника товариства з обмеженою відповідальністю, який систематично не виконує або неналежним чином виконує обов'язки,або перешкоджає своїми діями досягненню цілей товариства, може бутивиключено з товариства на основі рішення, за яке проголосували учасники, щоволодіють у сукупності більш як 50 відсотками загальної  кількості голосів учасників товариства. Прицьому цей учасник (його представник) у голосуванні участі не бере.

Виключення учасника зтовариства  призводить  до наслідків, передбачених статтями 54 і 55 цього Закону.

Обов’язки, які покладаються на учасників господарських товариств, зокрема ітовариств з обмеженою відповідальністю, перераховані у ст. 11 Закону України«Про господарські товариства» а саме:

додержуватись установчих документів товариства і виконувати рішеннязагальних зборів та інших органів управління товариства;

виконувати свої зобов’язання перед товариством, зокрема і пов'язані змайновою участю, а також вносити вклади у розмірі, порядку та засобами,передбаченими установчими документами;

не розголошувати комерційну таємницю та конфіденційну інформацію продіяльність товариства;

нести інші обов’язки, якщо це передбачено цим Законом, іншим законодавствомУкраїни та установчими документами.

Перелік зазначенихобов’язків не є вичерпаний та може бути розширений в статуті товариства зобмеженою відповідальністю за рішенням самих учасників, але не може бутизменшений.

Якщо зазначені обов’язки розглядати з позиції невиконання учасником, товраховуючи їхню загальну форму, фактичного їх невиконання можна віднести,зокрема, такі дії (бездіяльність) учасників:

u   створення перешкоддля реалізації рішення про внесення змін до статуту, що полягають у відмовіучасника підписати статут у новій редакцій, оскільки статути ТОВ повинні бутипідписані учасниками товариства;

u   зрив проведеннязагальних зборів учасників товариства, що є наслідком нез’явлення учасника(учасників) на збори та як результат відсутності кворуму;

u   не голосування абоголосування на загальних зборах проти прийняття рішень з питань, що є важливимидля діяльності товариства (укладення, схвалення правочинів, зміна діяльності,зміна виконавчого органу, тощо);

u   внесення до порядкуденного питань, які не відповідають меті або діяльності товариства таголосування з таких питань;

u   розповсюдженняконфіденційної інформації, що може призвести до завдання шкоди діловійрепутації товариства або до фінансових збитків;

u   невнесення своєїчастки для наповнення статутного капіталу протягом першого року існуваннятовариства.

5 кроків, щоб виключити учасника з ТОВ

Процедура примусового припинення участі особи в ТОВвимагає здійснення наступних п’яти кроків:

1.             Проведеннязагальних зборів учасників ТОВ з підготовкою Протоколу загальних зборів, в якихбільшість з числа учасників приймає рішення про примусове припинен ня участі особи в діяльності товариства, відповідно до ст. 64 ЗУ «Прогосподарські товариства», більш ніж 50 відсотків. Треба звернути увагу, щоособа, відносно якої вирішується питання про примусове виключення, в цих зборахвтрачає право голосу.

2.             Після ухваленнярішення про примусове припинення участі особи в ТОВ, Загальні збори вирішуєпитання про перерозподіл часток в Статутному капіталі Товариства. Також зарішенням Загальних зборів може бути зменшений Статутний капітал ТОВ, проте цене завжди можливо через ризик виникнення заперечень з боку кредиторівТовариства.

3.             Далі необхіднопідписати Статут в новій редакції з внесенням відповідних вказаних змін допротоколу.

4.             Подальший крок– заповнення заяви з відомостями, які змінилися.

5.             І наостанок,сплатити збір за здійснення державної реєстрації змін в засновницькихдокументах (480 гривень).

Важливо: при виключенніучасника з ТОВ, важливо правильно скласти протокол про виключення учасника зТОВ, оскільки саме чітко сформульована підстава, за якої учасник будевиключений з Товариства, а також надані відповідні докази (за наявності) в протоколі,забезпечить в майбутньому відстоювати свою позицію в суді.

 

Тож, варто завчасно визначитипідстави через, які учасник ТОВ буде виключений та підготувати відповіднідокази, такі як направлення повідомлення про загальні збори за місяць допроведення зборів, фіксування не явки на декілька загальних зборів у різніпроміжки часу, що, бажано фіксувати у протоколі, не сплата внесків, що затримуєдіяльність ТОВ та інше.

Наслідкивиключення з товариства

Відповіднодо ст. 54 Закону України «Про господарські товариства»:

-                виплачується вартість частини майна товариства,пропорційна його частці у статутному капіталі;

-                виплата провадиться після затвердження звіту за рік, вякому він вийшов з товариства, і в строк до 12 місяців з дня виходу.

Ризики: якщо інші учасникиТОВ не виплатили пропорційну частку у статутному капіталі учасника, який вибув,вибувший учасник має право звернутися до суду.

Учасник має право звернутися до суду для оскарження прийнятого рішення,якщо фактично він не порушував свої обов’язки, через це обов’язково требазавчасно підготувати докази, які будуть свідчити про систематичні порушення, атакож, якщо учасник має більше ніж 50 % загальної кількості голосів, чим уінших учасників.

Останні записи