Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.07.2017, 12:39

Дозвіл на виїзд дитини за кордон VS позбавлення батьківських прав

Юрист корпоративного відділу Юридичної компанії "Наказ"

В продовження думки колеги, адвоката Костянтина Четвертака хочеться також поділитися своїми думками, щодо виїзду дитини закордон.

Впродовження думки колеги, адвоката Костянтина Четвертака хочеться такожподілитися своїми думками, щодо виїзду дитини закордон.  

Нормами цивільногозаконодавства, а саме статтею 313 Цивільного Кодексу України визначено, щовиїзд громадян України, яким не виповнилося 16 років, можливий тільки за згодою батьків (усиновлювачів).

Такесаме обмеження передбачено і Правилами перетинання державного кордону Українигромадянами України (затверджені постановою Кабінету Міністрів України від27.01.1995 р. № 57), що виїзд з України дітей, які не досягли 16-річного віку,в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків допускається при наявності нотаріальнопосвідченої згоди другого з батьків.

І все було б добре, якщо батьки не були розлучені, абатько/матір принципово не надавали дозвіл, щоб «насолити» колишньомучоловіку/дружині і при цьому не подумати про свою ж дитину.  

На сьогоднішнійдень, в багатьох країнах світу, діє «безвізовий режим» і для України, а томубатьки планують канікули дітей або власну відпустку за кордоном.

За законодавствоУкраїни, для того, щоб Ваша дитини виїхала на територію іншої держави,незалежно з якої причини, потрібен ряд документів, один з таких є нотаріальнозасвідчений дозвіл батька/матері на виїзд дитини закордон.

З практикивбачається, що якщо батьки розлучені, то, як правило, батько/матір такий дозвілнавмисно не надають, нехтує інтересами дитини і відмовляється надати згоду навказану поїздку.

Що ж робити?Позбавити батьківських прав чи все ж таки отримати дозвіл від колишньогочоловіка/дружини, а може отримати рішення суду про надання дозволу на виїздудитини закордон? Це найменший ряд питань, які задаютьюристу/адвокату/нотаріусу.

Для отриманнярішення про надання дозволу виїзду дитини за кордон Вам доведеться зібратидоказову базу:

Бажано, щоб всіці документи мали офіційний вигляд, оскільки суд буде на власне переконаннявирішувати чи належний це доказ чи ні. Можливо у Вас є свідки, які зможутьпідтвердити той чи інший факт.

Варто одразупам’ятати, що в Україні в судовій гілці влади відбувається реформа, а тому післятого, як Ви звернулися до суду з відповідною заявою суд може пару місяцівтільки перевіряти відповідність та належність поданої Вами заяви, а вже потімпризначати справу до розгляду, розраховувати,що справа буде розглянута протягом 1 місяця не варто! І отримане від суду рішенняє одноразовим, тобто в наступний випадок, коли дитині треба буде їхати за кордон,процедура повторюється.

Щодо позбавлення батьківських прав батька/матері чи кращеце, ніж отримувати кожен раз рішення суду на виїзд дитини за кордон?

У випадку, якщобатько/матір зловживають своїми правами – не надають дозволу на виїзд дитини закордон, при цьому не приймають належної участі у виховані дитини, рекомендуюрозглянути варіант позбавлення батьківських прав.

Хочу одразувідмітити, за статистикою, в Україні позбавляють батьківських прав саме батька,матерів позбавляють тільки в тому випадку, якщо вона зловживає алкогольниминапоями, наркотичними засобами інше.

Тож, які«переваги» рішення суду про позбавлення батьківських прав, якщо батько/матірпозбавленні батьківських прав?

Але, одразузазначу, що процес позбавлення батьківських прав є набагато складнішим, і вчастині часу, і в частині стресу, як для батька/матері, який позбавляється прав,так і для самої дитини. І особа, яка буде позбавлена батьківських прав, зазаконодавством України, не може усиновлювати інших дітей, поки за рішенням судуне буде відновлено його право на власну дитину.

Останні записи