Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
17.01.2023, 14:18

8 змін до Порядку зупинення реєстрації податкових накладних, про які важливо знати

Юрист Юридичної фірми Devoso

Більшість - спрямовані на полегшення тиску на платників, але не всі

11 січня 2023 року набрала чинності Постанова Кабміну від 23.12.2022 р. № 1428 (Постанова), яка внесла наймасштабніші за останній рік зміни до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (Порядок зупинення). Окрім одноразової «амністії» зупинених починаючи з 14 жовтня 2022 року накладних для платників, чиї Таблиці даних були враховані податковими органами станом на 11 січня, Постанова внесла ряд постійних змін, що можуть покращити нинішню ситуацію.

Тож проаналізуймо 8 змін, які потрібно мати на увазі.

1. Розширено перелік ознак безумовної реєстрації

До вже існуючих додано дві:

1) загальний обсяг постачання, зазначений у податковій накладній, складає менш ніж 5 тисяч гривень;

2) загальна сума коригування вартості, зазначена у розрахунку коригування (як на збільшення, так і на зменшення), складає менш ніж 5 тисяч гривень.

Обидві ознаки доповнюються умовами про те, що платника не має бути внесено до переліку ризикових, а його керівник має займати аналогічну посаду у не більш як трьох підприємствах-платниках ПДВ.

2. Рішення про відповідність платника критеріям ризиковості та неврахування Таблиці даних платника будуть деталізовуватися

Сумнозвісний 8-ий критерій ризиковості завжди був «неконвенційною зброєю» у руках податкової. Тепер у разі прийняття рішення про відповідність платника цьому критерію контролюючий орган у рішенні має зазначити тип операції, за якою визначено ризиковість (придбання/постачання), період здійснення господарської операції, код товару/послуги згідно з УКТ ЗЕД/ДКПП та податковий номер іншого платника, задіяного у ризиковій операції.

Аналогічні вимоги ставитимуться до рішень про неврахування Таблиці даних платника.

Крім того, у разі, якщо після надання платником пояснень і документів про відсутність ознак ризиковості податкова усе-одно прийме рішення про відповідність підприємства будь-якому критерію, вона має вказати, які документи, необхідні для прийняття позитивного рішення, не були надані платником.

Відповідних змін зазнали форми рішення про відповідність критеріям ризиковості та неврахування Таблиці даних.

3. У разі виключення платника з переліку ризикових з нього автоматично виключатимуть і його контрагентів

Щоправда, є умова: виключною підставою ризиковості цих контрагентів була ризиковість згаданого платника.

4. З метою полегшити платникам процедуру зняття 8-го критерію ризиковості впроваджується довідник кодів податкової інформації

Раніше неабияку складність становило питання, яку ж «податкову інформацію», наявну у ДПС, треба спростувати, щоб зняти 8-ий критерій ризиковості. Тепер податкова зобов’язана створити довідник кодів податкової інформації, який звузить коло пошуку: у рішенні зазначатиметься такий код, мінімізуючи для платника необхідність подання до ДПС зайвих пояснень і документів.

5. Дію 1-го показника позитивної податкової історії розширено

Позитивна податкова історія надаватиметься підприємствам, які реєструють ПН/РК на обсяг постачання менше 1 млн грн на місяць (було – 500 тис. грн) при тому, що з одним покупцем обсяг операцій не перевищуватиме 100 тис. грн на місяць (було – 50 тис. грн), а керівник платника займає аналогічну посаду у не більш як трьох підприємствах-платниках ПДВ.

6. Таблиця даних платника тепер не захищатиме від 1-го критерію ризиковості операцій

Якщо обсяги залишків товару/послуги, наявних за даними податкової у платника, менші, аніж обсяг постачання за податковою накладною/розрахунком коригування, то наявність такого товару/послуги у Таблиці даних тепер не перешкоджає присвоєнню такій операції 1-го критерію ризиковості.

7. 5-ий критерій ризиковості операцій буде застосовуватися рідше

Залишок товару/послуги у отримувача, який береться до уваги при моніторингу РК на зменшення, буде розраховуватися як різниця обсягу купівлі таким отримувачем товару/послуги та обсягу постачання ним товару/послуги, зменшеного у 1.5 рази (раніше цей коефіцієнт був відсутній).

8. 6-ий критерій ризиковості операцій віднині не включає операції з постачання природного газу, електричної та теплової енергії

Враховуючи специфіку таких операцій було дозволено реєстрацію РК на зменшення обсягу їх постачання більше ніж через 30 днів з дня складення податкової накладної.

Отож, сподіватимемось, що зазначені зміни покращать ситуацію та змусять податкову діяти більш обачно, а платники рідше стикатимуться із необґрунтованим блокуванням. Ні зупинки, ні відмови Вам, друзі!

Останні записи