Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
07.04.2015, 17:43

Статистика WIPO не на користь українських заявників

Патентний повірений України, к.т.н.

В Україні стартує українсько-європейська освітня програма в сфері інтелектуальної власності. Ініціатором проекту стало європейське патентне бюро «Бенатов і Партнери» (Україна - Болгарія). Завданням цього проекту є інформування вітчизняного бізнесу та грома

Щоб виправити цю ситуацію, в Україні починає діяти українсько-європейськаосвітня програма в сфері інтелектуальної власності

В Україні стартуєукраїнсько-європейська освітня програма в сфері інтелектуальної власності.Ініціатором проекту стало європейське патентне бюро «Бенатов і Партнери» (Україна- Болгарія). Завданням цього проекту є інформування вітчизняного бізнесу тагромадян щодо деталей захисту інтелектуальної власності в ЄС, США та іншихкраїнах.

Пілотомпроекту став відкритий семінар «Стратегії захисту об’єктів інтелектуальноївласності для українського бізнесу за кордоном», що відбувся минулого тижня ум. Львів. Захід був організований за сприяння Польсько-Української господарчоїпалати та Львівської торговельно-промислової палати. Подальші заходи плануютьсяв усіх обласних центрах України.

«Вітчизняний заявник доволі непогано навчивсякористуватися національною системою захисту об’єктів інтелектуальної власності.Проте на міжнародному рівні позиції України у цій сфері виглядають не так добре»,- заявляє директор українського представництва бюро «Бенатов і Партнери» ДанилоБенатов. На доказ цього він наводить статистичні дані Всесвітньої організаціїінтелектуальної власності (WIPO) та порівнює відповідні показники вітчизнянихзаявників із показниками їх польських та російських колег.

Надзвичайнопоказовими є результати порівняння кількості міжнародних реєстрацій знаків для товарів та послуг заявників зУкраїни, Росії та Польщі за так званою Мадридською системою. (Нагадаємо, що цясистема дозволяє забезпечити захист прав на знак одночасно на території 95країни.) Українськими заявниками за останні 10 років було подано 2788 заявок, польськими – 3156, аросійськими – аж 11 124.

За даними порталу www.wipo.int

Міжнародні реєстрації промислових зразків (дизайнів) за Гаазькою системою, що дозволяє захистити права назовнішній вигляд товарів одночасно на території 64 країн, за 14 років булинадані 94 польським заявкам, натомість від українців їх надійшло вдвічі менше –лише 43.


За даними порталу www.wipo.int

За міжнародною процедурою подання заявок на винаходи, яка дозволяє закріпити пріоритетність прав на технічнірішення на території 148 країн світу, від польських заявників також було подановдвічі більше заявок, ніж від українських: 2571 і 1386 заявок відповідно .

  

 

Відповідь назапитання, чому Україна має майже двократне відставання у порівнянні з іншимикраїнами, лежить не так в економічній площині, як передусім у площині низькоїправової культури нашого суспільства.

«Наш досвід роботи у судах вказує на те, що ідосвідчені правники доволі часто стають безпорадними, коли справа стосуєтьсянематеріальних активів і захисту інтелектуальної власності, особливо закордоном, - зазначає Данило Бенатов. - Натомістьпатентні тролі добре орієнтуються в чинному законодавстві та особливо в його прогалинах,тож останнім часом вони досить помітно активізувалися у нашій державі.

Оскільки сьогодні вітчизняний бізнес має досить обмеженіоборотні кошти, але, на щастя, великі амбіції, у започаткованій українсько-європейськійосвітній програмі ми будемо робити акцент саме на стратегічному плануванні узахисті об’єктів інтелектуальної власності за межами України, особливо натериторії ЄС ».

Останні записи