Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
20.03.2015, 19:48

Українську вищу освіту ведуть до "правового нігілізму"?

Патентний повірений України, к.т.н.

На початку березня Кабінет Міністрів України підготував проект Постанови «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», що був оприлюднений на офіційному веб-сайті МОН.

На початку березня Кабінет Міністрів України підготувавпроект Постанови «Про затвердження переліку галузей знань і спеціальностей, заякими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти», що був оприлюднений наофіційному веб-сайті МОН. У додатку до вказаного проекту відсутня спеціальність«Інтелектуальна власність». Також згідно з наказом МОН від 04.03.2015 р. № 235визнано таким, що втратив чинність, наказ МОН про запровадження у вищих навчальнихзакладах навчальної дисципліни «Інтелектуальна власність».

Всеукраїнськаасоціація патентних повірених (ВАПП) висловила своє занепокоєння доволі дивноюініціативою влади.

На думку президентаВАПП патентного повіреного України Василя Красніков а , « у ВНЗ України вже більше 15 років ефективновикладається дисципліна «Інтелектуальна власність», а кілька поколінь молодихфахівців із різних галузей на практиці ефективно застосовують здобуті знання,не тільки захищаючи свої розробки, а й своїми винаходами, торгівельними знакамина іншими об’єктами права інтелектуальної власності посилюючи авторитет нашоїдержави далеко за її межами. Вказані рішення КМ та МОН не тільки повністюруйнують систему підготовки професійних кадрів з питань інтелектуальної власності,інноваційної та інформаційно-аналітичної діяльності, але й закладають бомбууповільненої дії загального правового нігілізму ».

Членпрезидії ВАПП патентний повірений України Данило Бенатов вважає, що прийняття проекту зазначеної постанови тавідповідний наказ МОН призведе до згортання процесів створення об’єктів праваінтелектуальної власності на підприємствах, зниження рівня реалізаціїприкладних розробок, їх упровадження, а головне призведе до втрати позиційУкраїни на світових ринках та істотно знизить її конкурентоспроможність.

«Мені як патентномуповіреному - практику постійно доводиться стикатись із проблемами, пов’язаними знезнанням науковцями та бізнесменами елементарних основ інтелектуальноївласності. Це призводить до того, що інвестиційно привабливі розробкиукраїнських фахівців часто реалізуються за межами нашої країни без жодноївинагороди їх авторам», - відмічає Данило Бенатов.

  ВАПП звернулась до Комітету Верховної Ради України зпитань науки і освіти з вимогою не допустити руйнації системи підготовки кадрівза спеціальністю «Інтелектуальна власність» та ініціювати внесення відповіднихзмін до зазначених нормативних актів.

Останні записи