Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
12.04.2017, 14:28

З дитиною за кордон: що робити, коли один із батьків проти?

Той із батьків, хто хоче поїхати із дитиною за кордон, має або взяти із собою другого із батьків, або отримати від нього нотаріально посвідчену згоду. В іншому разі дитину просто не пропустять через державний кордон України.

Той із батьків, хто хоче поїхати із дитиною закордон, має або взяти із собою другого із батьків, або отримати від ньогонотаріально посвідчену згоду. В іншому разі дитину просто не пропустять черездержавний кордон України. Ні перше, ні друге не є проблемою, якщо між батькамихороші стосунки. А як ні – доводиться звертатися до суду. Суд може надатидозвіл на виїзд дитини за кордон без згоди другого із батьків.

Важливо правильно формулювати позовні вимоги.Часто ображені мати чи батько просять суд надати дозвіл на виїзд до великоїкількості країн і упродовж тривалого періоду часу. У нашій практиці буввипадок, коли позивач просив суд надати дозвіл на виїзд трьох малолітніх дітейбез згоди батька до усіх країн Європейського Союзу, Туреччини та США на періодіз 2015 по 2020 роки.

Судова практика послідовно вимагає від позивачавизначати одну країну і розумний часовий проміжок. До прикладу, правильносформульовані позовні вимоги – «дозвіл на виїзд до Угорщини у період із 01 по30 червня 2017 року». Неправильно сформульовані позовні вимоги (кілька країн читривалий період часу) є підставою для відмови у позові. При цьому навітьпрохання надати дозвіл на виїзд у дві країни часто призводить до відмови упозові. Таким чином суди протистоять вивезенню одним із батьків дітей за кордонна постійне місце проживання всупереч праву другого на участь у вихованнідитини.

Втім, у цьому й проблема. Не секрет, щозакріплене у законі правило про розгляд цивільної справи «протягом розумногостроку, але не більше двох місяців» майже ніколи не виконується. Особливогостро ця проблема відчувається зараз, коли суди істотно недоукомплектовані.Словом, справа про надання дозволу на виїзд дитини за кордон може розглядатисяпівроку-рік лише в одній інстанції. Тому, якщо Ви запланували відпочинок іздітьми за кордоном уже цього літа, а другий із батьків проти – марно сподіватисявстигнути отримати дозвіл через суд.

Як бачимо, отримання дозволу на виїзд дитиничерез суд – складний процес. Він вимагає ретельного планування: треба визначитиконкретну країну і запланувати поїздку орієнтовно через півтора-, два роки.Найкраще – домовлятися із другим із батьків. Принаймні, складність судовоїпроцедури максимально сприяє тому, щоб цей шлях був найоптимальнішим. 

Останні записи