Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
30.06.2017, 14:43

Теракт як «атвєтка»

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Сьогодні у Франції лише захисні бар’єри біля мечеті врятували мусульман від наїзду автомобіля. «Священна помста», яку сповідував терорист, що перебував за рулем, не реалізувалась, а світ від ще одного теракту врятувала металева сітка. Але що врятує Європу

Сьогодніу Франції лише захисні бар’єри біля мечеті врятували мусульман від наїздуавтомобіля. «Священна помста», яку сповідував терорист, що перебував за рулем,не реалізувалась, а світ від ще одного теракту врятувала металева сітка. Але щоврятує Європу від продовження терористичної війни? Від епідемії помсти? Тим більше, що ідея про «атвєтку» вже засіла у головах європейців. Та й це - вжене перший випадок, коли мирні мусульмани вимушені страждати від стереотипів про«войовничий ісламізм». Всередині місяця аналогічна ситуація відбулась у Лондоні.Але тоді інцидент був кривавішим – після служби у мечеті у результаті теракту загинуло6 мусульман.

Колийдеться про помсту в Європі, ніхто не говорить про християнську традицію «підставіншу щоку». Та і взагалі про проблему чи можна захистити християнські цінностіхристиянськими методами. Тут інше. Просте завдання з непростими відповідями: чиможна зупинити війну, якщо убивати мирних мешканців. Дійсно – частину можназалякати. А ще – убиваючи мусульман можна їх переконувати у тому, що упротистоянні Добра і Зла, їх Добро – це не Європа. Вона таврує та убиваємусульман. Їх Добро – це ворог Європи - ісламський фундаменталізм. Тому кожневбивство мусульманина за релігійною ознакою зараз – це формування кадрового резервудля Ісламської Держави.

Нажаль, проблема для мусульман не лише у побутових фобіях європейців. І не лише убажанні помсти. Проблема й у тому, що арабська зовнішність стає підставою дляпосиленої поліцейської уваги. А це уже стереотип виведений на рівень державноїполітики. І за таких умов подолати його буде досить складно.

Найбільшабіда будь-якої війни у тому, що у ній гинуть люди. Найбільша біда війни терористичноїу тому, що у ній гинуть мирні люди. І аборигени Європи, і прибулі стаютьзаручниками цієї війни. І одні, і другі – через переконання у своїйвиключності. І саме через виключність – будуються забори, створюються «місцякомпактного проживання».

Томузупинити цю ворожнечу можна не шляхом зведення стін, які для глобалізованогосвіту – ніщо, не шляхом переслідування мусульман. І точно – не шляхом помсти,яка лише активізує ефект доміно і через декілька років уже ніхто не пам’ятатимехто був першим. Зупинити ворожнечу необхідно через пошук тих цінностей, що єднаютьазіата та європейця, християнина та мусульманина. І звичайно, - шляхом зменшеннярозриву між «золотим» мільярдом та рештою світу. Бо якщо не вирішити проблему війни,проблему добробуту на Сході зараз, то не відомо, хто насправді – сирійці чифранцузи – будуть жити у європейських гетто через 20-30 років.

Останні записи