Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
14.04.2017, 13:32

Світ після свят. Терористи і пасочки

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Коли Ви повернетесь після трьох вихідних світ може змінитись. Не тому, що на честь свята всі одухотворяться і творитимуть добро. Хоча, добро – це поняття відносне. Люди щирі у своїх переконаннях, навіть коли вони помилкові. Бо саме поняття «добра», «добрих

КолиВи повернетесь після трьох вихідних світ може змінитись. Не тому, що на честьсвята всі одухотворяться і творитимуть добро. Хоча, добро – це поняттявідносне. Люди щирі у своїх переконаннях, навіть коли вони помилкові. Бо самепоняття «добра», «добрих намірів» штовхає терористів убивати мирне населення,штовхає військових рятувати «руській мір», виправдовує убивство невірних.

Таквже сталось, що цими вихідними збіглась ціла низка дат. Дат не простих, асимволічних.

15квітня національне свято у КНДР. 105 років з дня народження улюбленого вождя. Іяк поважаюча себе тоталітарна держава, Північна Корея завтра має вчерговезаявити про перевагу ідей «чучхе» над загниваючим світовим імперіалізмом. Нувласне, як у всіх «демократичних республіках» у них два шляхи – або нагодуватинаселення та постріляти по злобним капіталістам. Того мабуть і США підтягуютьескадру для отримання голодуючими моряками халявної порції рису. Уже сьогодніКНДР має четверту за чисельністю армію у світі. А якщо збільшити строк служби з10 до 20 років, то буде мати і першу. І так – питання: якщо підвести війська домілітаристської держави – це призведе до: а) скорочення чисельності їївійськових та перехід до мирного життя; б) огризання у бік НАТО та збільшення власноїармії.

Щобуде з КНДР? Яка б застаріла техніка не стояла на озброєнні у чучхокорейців,війна вимагає значних ресурсів та викличе величезні жертви. Тому, Ким Чен Ин пальне на своїх полігонах ракетою і продемонструєвсеперемагаючу силу «комуністичного атому» по телевізору. А США заявлять, щопровели акцію зі стримування загарбницьких намірів комуністів. Але, все можебути, бо

Друге– це Великдень. Власне, теракти, які відбулись у Єгипті на Вербну (пальмову)неділю були прелюдією до найбільшого християнського свята. Правило терориста:чим символічніше свято – тим драматичніше теракт – тим більший розголос у ЗМІ. Тимбільше, що пік розквіту ІД на Близькому Сході минув, а вибори у Європі – ще ні.Симптоматично, що ІД може «розбушуватись» і на території Росії. По-перше,православіє – це другий стовп держави після «дедивоєвалі». По-друге, Росіяреально дістала своє прикордоння, у тому числі й мусульманське. І по-третє, -для демонстрації «єдиної проблеми» із західним світом. Ну так – пожертвуватисвоїми громадянами, щоб увійти у «світовий кружок ображених ІДІЛом». Ізвичайно, - Франція, у якій вибори відбудуться на наступних вихідних, аультраправій Ле Пен не вистачає голосів. Хоча швидше за все – загострення їхчекатимуть до другого туру, у якому вона поки що непрохідна. Інші країни – тежпід загрозою. Ібо понабудовували тут демократій так, що нормальних вождівізгоями роблять.

Ітретє - про авторитарних вождів. У понеділок – референдум у Туреччині щодозбільшення повноважень Ердогану. З одного боку, опитування показують що голосівдля цього не вистачає. А з іншого - турки емоційні, тому будь-яке загострення,будь-які погрози безпеці можуть простимулювати громадян підтримати Ердогана. Утому числі й теракти.

Щов результаті отримає Україна? Нас просто відкинуть на задвірки світовогопорядку денного. І з нашими проблемами і з російською агресією. Мовляв, вируйтесамі. І це – в кращому випадку.

Атак – смачної Паски і мир Вам!

Останні записи