Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
25.02.2016, 13:57

Топ-10 гарячих точок для України на 2016 рік

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Незакінченість війни на Донбасі, постійні внутрішні конфлікти в Україні, зростання напруження у міжнародній ситуації, популяризація насилля як методу вирішення проблем та несистемна робота державних органів роблять невтішними прогнози для нашої держави на

Український інститут дослідження екстремізму проаналізувавзагрози, які можуть виникнути у нашій державі протягом поточного року.

1.Потенційні вибори на окупованих територіях Донбасу. Посиляться збройніпровокації проти Збройних сил України, можливе навіть відновлення активнихбойових дій, зростання терористичної активності як на вільній територіїУкраїни, так і на окупованих землях (в останніх, зрозуміло, звинуватятьпроукраїнські сили).

2.Існують загрози загострень у внутрішній політиці України (а відповідно йзагрози терористичних актів). Ці загострення не матимуть відношення до ситуаціїна Донбасі, а стосуватимуться саме внутрішньополітичної ситуації – загостренняконфліктів серед еліт, між громадянами та владою. Ймовірність достроковихпарламентських виборів в Україні. Будь-яка політична активність із залученнямшироких мас населення стимулює і зростання екстремістських проявів.

3.18 вересня 2016 року відбудуться вибори до Державної думи Росії. Провладнійпартії будуть необхідні перемоги на зовнішньому фронті. У числі ризиків –загострення військової ескалації на Донбасі та «визволення від хунти» низкинаселених пунктів. У цьому розумінні не виключена ескалація протестних акцій натериторіях, що контролюються Україною. Найвищі ризики існують для таких міст якХарків, Одеса, Київ та Маріуполь.

4.У листопаді 2016 року плануються вибори Президента США. У ході виборчоїкампанії може проявитись більша прихильність демократів та республіканців дорізних конкуруючих між собою політичних команд в Україні. На цьому фоні можливепосилення внутрішньовладних конфліктів в нашій державі, публічні прояви якихуже спостерігались наприкінці 2015 року.

5.Зустрічі у міжнародному форматі щодо реалізації мінських угод. Традиційнонапередодні таких заходів російсько-сепаратистські війська збільшують своюактивність, у тому числі й кількість провокацій.

6.Консультативний референдум щодо Угоди про Асоціацію між Україною таЄвропейським Союзом, який відбудеться у Нідерландах 6 квітня 2016 року. Росіязацікавлена у формуванні негативного ставлення голландців до України. Авідповідно існують реальні ризики інспірації загострень в нашій державі з боку«п’ятої колони» Москви наприкінці березня – початку квітня 2016 р.

7.Антиурядові протести у Молдові, які проводять проросійські сили. Як стверджуютьсоціологи, у разі оголошення перевиборів, до влади може прийти промосковськабільшість. Що призведе до створення ще одного форпосту впливу Росії на Українув цілому, та Одеську область – зокрема.

8.Теракти на території Криму від імені ІДІЛ. Загроза пов’язана не стільки зреальними діями ісламістів, скільки з традицією російських спецслужбінспірувати теракти проти власного народу. У здійсненні таких терактів можутьзвинуватити частину кримських татар, які нібито захопились ідеологієюІсламської Держави.

9.Популяризація насильницьких методів стимулюватиме частину політиків формуватисвій імідж на основі «насилля заради блага», й може призвести до створеннядеідеологізованої (центристської) політичної сили, яка орієнтуватиметься наелекторат з агресивними установками.

10.Відсутність системної роботи з демобілізованими бійцями. Колишні військовімають відчувати власну затребуваність у поствоєнній Україні, тобто їх життя маєбути насичене позитивним сенсом.

Щодовійськової загрози з боку Росії, то потенційно вона зберігається. Проте зогляду на значний тиск санкцій та цін на нафту, ймовірність повномасштабної озброєноїінтервенції лишається низькою.

Загрозитерактів та диверсій продовжують перебувати на перших позиціях фобій та порядкуденного українського суспільства.

Останні записи