Авторські блоги та коментарі до них відображають виключно точку зору їхніх авторів. Редакція ЛІГА.net може не поділяти думку авторів блогів.
06.05.2015, 14:11

Ризики травня: в очікуванні колорадів

Заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму

Мертвий сезон. Демонстрація. Парад. Гвоздики. Картопля. Таким травень виглядав для пересічної сім’ї в пересічний рік пересічної пострадянської країни. Минулого року все змінилось. Немає ні пересічної сім’ї, ні пересічного травня, і Україна – не пересічна

Екстремістськіочікування у травні одні з найвищих, - через загрози, що несуть травневі свята.Свята, що як історію, територію і пам’ять, намагається привласнити сусід.Вкрасти і розвернути проти нас.

На 1травня все було відносно спокійно. Низький рівень довіри до КПУ не зміг піднятинавіть «кефірний теракт». Та День праці показав, що в країні відсутні: а)розуміння межі у фанатиків; і б) впливова ліва партія. І хоча міліція тодізмогла протистояти першому, то з другим - реально проблеми.

Наявністьсправжньої, не бутафорської лівої партії дозволила б нелише захистити права трудящих, але й акумулювало соціальний протест таспрямовувати його у конструктивне, ненасильницьке русло. Доки такої сили неіснуватиме, - проблеми у соціальній сфері, штучно чи природно, перетікатимутьна інші відносини – міжнаціональні, міжрегіональні, міжпартійні.

Зупиненів Україні провокації на 1 травня не знімають проблеми 9. Лише вказують на те,що крім сусіда, нам можна очікувати «підніжок» і від своїх. Хоча найбільше «замовлення»на екстремізм до Дня Перемоги – в інтересах Росії. Їй же постійно треба доводити,наскільки «фашистською» стала Україна. І кращий сигнал – у день перемоги наднацизмом. Щоб ніхто не сумнівався у неповазі українців до канонічного«дєдивоєвалі». Треба бути готовим, що метою провокацій буде презентація позомбіканалам жертв серед мирного населення, ветеранів. І, щоб «чьотамухахлов»зрозуміли, це – справа рук націоналістів.

Провокаціїможливі не лише на мітингах до Дня Перемоги, але й на фронті. Причому такогорівня, щоб точно була «отвєтка» від «укропів». Тому стрілятимуть багато і,обов’язково, - з житлових кварталів. Або відразу по ним. Просто для картинки,як наші військові зневажають священний для «руского міра» день. Жертви середмирного населення відсовуватимуть на другий план питання: чого досі немаєвідновлення і чому Росія не хоче включати квазіреспубліки Донбасу в «рускіймір».

Чизірветься перемир’я? Варто звернути увагу на таку особливість: представники ДНР(Захарченко) та ЛНР (Плотницький) сприймаються виключно як терористи (і вУкраїні, і в Європі). Якщо чутки щодо їх заміни будуть матеріалізованінайближчим часом, це стане прямим сигналом того, що Москва погодила мирнийпроцес. Точніше, меседжем, що Кремль погодився на перетворення воюючого«Придністров’я-2» у мирне «Придністров’я-2».

Алеостаннім часом сепаратистські ЗМІ почали інформаційну кампанію з популяризаціївійни «до перемоги». І, класично, подають це як бажання жителів Донбасу.Губарєв навіть цитує донеччан, які зі сльозами на очах вимолюють продовженнявійни, аби тільки не жити «на Украінє». Вчергове спливає класична длявідновлення військових дій маніпуляція убитими «укропами» дітьми. Крім того, парадигмарадянської свідомості, яка має сильні впливи на російську воєнщину, вимагаєвідсунення кордонів від «столиці». Тому ризики наступу, особливо в районахДонецька та Луганська, лишатимуться актуальними.

18травня - річниця депортації кримських татар. Для усунення організованого антиросійськогоруху окупаційна влада Криму зробить все, щоб спровокувати зіткнення між різнимигрупами кримських татар. А новим напрямком може стати технологія штучного зіштовхненняукраїнських та кримськотатарських активістів. «Няшна прокурорша» вже заявилапро затримання бійця «Азову», нібито причетного до підпалу мечеті у Сімферополі.

29-31травня – останні дзвоники та випускні вечори в школах. На жаль, у розпалювачіввійни завжди було бажання показати жертви серед соціально вразливих частиннаселення і покласти відповідальність за них на «кровожерливого» опонента.Тому, загрози у ці дні постають не стільки для територій, які контролюютьсяУкраїною, скільки для навчальних закладів, що знаходяться на окупованій територіїДонецької та Луганської областей.

Травеньбуде складним місяцем для українців. Хотілося б, щоб ці ризики так і залишилисьнереалізованими. Але, гібридна війна постійно пише нові правила. І пише їхкров’ю українських громадян.

Останні записи